vineri, 10 iulie 2015

Ghicitoare care doare

Ia poftiti de ghiciti domniile voastre ce lipseste din imaginea de mai jos. Ca sa fie mai simplu, va spun ca elementul la care ma gandesc era, pana mai ieri chiar in centrul fotgrafiei, cam pe unde adasta azi, la soare, acel splendid utilaj.



Ei?!
Ei bine, din piata a disparut "Stejarul Unirii", arborele cu valoare de simbol istoric pentru romanii din Oradea, plantat, acum patru mandate, de fostul primar Petru Filip.

Nu stiu cand s-a mai intamplat si "minunea" asta. Insa, stiu sigur ca era inca acolo in "ziua drujbelor nervoase", cand ceilalti noua stejari, au fost extrasi din peisaj. Chiar ma miram ca a scapat. Dar, se vede treaba, ca, in absenta bunului simt elementar, furia distrugerii nu cunoaste limite.

Pana acum l-au ocolit, l-au ignorat, dar, pana la urma, tot nu s-au rabdat si tot l-au taiat. Ca in comunism, Oradea traieste doar prin simbolurile validate "de sus". In fond, ce rost putea sa aiba existenta unui arbore decicat "Unirii" in inima unui proiect urban care a produs atata dezbinare?

Mi-a trecut prin cap ca, daca tot a incasat amenda pentru taierea celorlalti noua copaci, primarul si-a spus ca poate sa-l piarza si pe asta. In acelasi "pret" desigur! Apoi, m-am gandit ca poate, vazand care e soarta tuturor copacilor din orasul lui Bolojan, disperat sa isi scape coaja, ultimul supravietuitor din Piata si-a luat radacinile la spinare si a cerut azil ecologic in desertul Gobi.

Desigur, si in acest caz "extractia" este absolut justificata, ca si in cel al fratilor mai mari. O fi ea Unirea importanta pentru "bobor", dar e de neconceput ca un pom acolo sa strice pavajul. Unde mai pui ca el fusese deja suprimat, pe hartie, odata cu adoptarea proiectului si, pe cale de consecinta, pesedistii de la Agentia de Mediu nu au decat sa fluiere a paguba... sau a hentz

Daca, pentru taierea celor noua stejari, Mediul l-a amendat pe primar, pentru disparitia arborelui cu valoare de simbol, Ilie Bolojan ar trebui amendat de istorie. De istoria contemporana, vreau sa spun. Nu cred ca i se poate trece cu vederea gestul care il califica, inca o data, ca mare roman, democrat si edil desavarsit. Da' nu-mi fac eu griji, ca nu i-au pierit laudatorii. Din contra, pana are balta peste, primaria si sponsorii buget, bravul nost' primar nu are niciun regret!

Un comentariu:

  1. Bage-si dracu' p**a-n el primar ... Criminal de caini si de copaci .... oare cum ar fi daca am lua o drujba si l-am taia pe viu?

    RăspundețiȘtergere