miercuri, 1 iulie 2015

Ilie, la puscarie!
Sunt de-a deptul uimit! Reactia administratiei locale la subiectul taierii copacilor din Piata Unirii este demna de un Minister al Propagandei fasciste. Muuuult superioara, exagerata chiar, as zice, fata de cea a opiniei publice.

Nu stiu la cine tine... dar ne-au aruncat praf in ochi, cat CET-ul intr-o iarna intreaga. Primarul Ilie Bolojan a iesit la rampa cu o „stire” pozitiva, evident pregatita pentru a „spala” rusinea de care lui nu-i este rusine. Pe locul fostei pepiniere se va ridica un cartier de blocuri. Cand? Cine? Amanunte care nu conteza! Important era sa deturneze atentia oradenilor de la ticalosia pe care primarul a comis-o. Deloc intamplator, noul cartier se ridica, ce sinistra coincidenta!, taman pe locul unde se afla „cresa” viitorilor copaci ai Oradiei. Ce acra ironie!

Alta minciuna! Primarul zice ca va plata peste o suta de copaci in Piata Unirii. Il rad si curcile! Unde? Ca doar piata, dalata cu piatra cum este, n-o deveni padure?! „Hai sa-i ducem cu vorba!” – oradenii sunt luati de prosti. Iar!

O alta, clasica, tehnica de manipulare este sa trantesti subiectul in derizoriu. Ilie Bolojan spune ca, din Piata Unirii, a taiat doar o remorca de lemne. Si, dupa aia, sa iei tema si, prin comparatie, sa o faci sa para lipsita de orice importanta. Vezi Doamne, din padurile patriei, dispar, zilnic, zeci de hectare si – zice el – nimeni nu se scandalizeaza atat. Asta, vorba unui amic, e ca si cum ai justifica o crima spunand ca si ISIS ucide sute de oameni in fiecare zi. Un lucru e cert, cel putin pentru mine, Ilie Bolojan e incapabil de compasiune. La fel cum nu vrea sa inteleaga dimensiunea simbolica a faptei sale. Am mai spus-o si nu vad de ce as ezita sa o repet, arborii Oradiei sunt (sau au fost) parte din mostenirea ei vie. Din punctul meu de vedere e o mostenire de aceeasi valoare cu cladirile monument ale urbei.

Ca, in ultimii ani, Ilie Bolojan a taiat, ce a vrut, cat a vrut, pe unde a vrut, e o certitudine. Orasul e tarlaua lui. Ca va mai taia, nu am niciun dubiu. Sunt tot mai convins ca razbunarea asta oarba e modul lui de a-si depasi frustrarile. N-a trecut referendumul, i-a picat socoteala cu statuia lui Mihai Viteazul, nu e inca ministru... mai „ucide” ceva, sa-i treaca oful. Puteti oare intelege riscul de a avea un primar capabil de crima, fie ea si una ecologica?

Mai grava decat asta, daca s-o mai putea, si iata ca se poate, din perspectiva relatiilor institutiilor puterilor statului, este atitudinea primarului. Agentia de Mediu i-a dat – in scris – ca nu are voie sa taie cei 9 stejari din Piata Unirii. A luat la cunostinta! Si tot a facut-o. In deplin dispret al legii si al institutiilor statului. Omul asta vrea sa fie ministru de Interne?! Cum sa nu respecti ceea ce iti cere, in scris, o institutie de stat? Ce fel de cetatean si ce fel de om politic e cel care face asta?! Ce a facut e ca si cum o persoana cercetata ar fi fugit din arestul la domiciliu sau ca si cum un sofer nu ar opri la semnalele politistilor si, in fuga, ar trece peste 9 vieti. Din cate stiu eu pestru astfel de vitejie se da puscarie.

Primarul s-a folosit de o smecherie. Si-a dat singur avizul de taiere, prin Directia Tehnica a Primariei, institutie ce nu avea calitatea necesara de a emite acest act. Copacii „incurcau” lucrarile! Sa te fereasca Dumnezeu sa pici in calea unui astfel de om!

Nu cumva sa va faceti iluzii, amenda de 10.000 de lei, pe care Primaria Oradea a primit-o de la APM Bihor, nu o va plati Ilie Bolojan din buzunarul lui! Tot din banii nostri, din taxe si impozite, se rezolva treaba, ca si in cazul mega-amenzii de la CET. Ii da mana sa faca golaneli in centru pe banii nostri!

Si acest atentat la sanatatea tuturor oradenilor continua! Ieri s-a mai taiat in Parcul Balcescu. Azi s-a taiat pe bulevardul Magheru si pe strada George Enescu. Nimeni si nimic nu-l poate opri. Daca trece senin peste institutii, oradenii nu pot fi pentru el decat niste muste. Ce-ar fi sa ne adunam sa-i spunem ca nu e asa? Dar, de buna seama, visez....

P.S. principala „calitate” a proiectului de reamenajare ce vizeaza spatiul public din fata magazinului „Crisul” este reducerea vizibila a spatiului verde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu