marți, 30 iunie 2015

asta nu este primar, e un mare macelar!

am mai spus ca mi-e o uriasa lehamite fata de tot ce se intampla in Oradea. am mai promis ca n-am sa mai scriu, stiu. dar revolta e, iar, mai mare decat lehamitea. scriu, aproape cu disperare, sperand - absurd - ca cineva o sa faca ceva. ca, prin cine stie ce miracol, bunul simt va invinge nesimtirea si indiferenta ale caror umbre funeste se intind peste Oradea precum fumul cel negru si vesnic al CET-ului.

ieri, 29 iunie 2015, in parcul Balcescu s-au comis doua crime. doi dintre cei mai frumosi arbori ai acestui parc si ai Oradiei au fost culcati la pamant. nu exista niciun motiv pentru acest veritabil omor. dupa cum se vede si din imaginile alaturate, cei doi copaci, ajunsi la o varsta venerabila - estimata de unii la circa 200 de ani! - aveau trunchiul sanatos.



sa o luam incet, poate pricepe cineva. astfel de monumente ale naturii fac parte din mostenirea vie a orasului de dragul caruia primarul Ilie Bolojan pretinde ca nu poate nici dormi. din astfel de gesturi se vede cat ii este de draga Oradea, nu din declaratii de genul: "Oradea te iubesc!", da, te iubesc de te belesc...



traim intr-un lagar de exterminare a naturii. zilele trecute am vazut un spatiu verde acoperit cu folie de plastic si pietris, in numele unor valori estetice care nu au nimic comun cu viata. in alta parte, pe circa 50 de metri partati, toti copaceii plantati in urma cu doi ani s-au uscat. azi strapung cerul ca niste tepe al caror rost e probabil acela de a ne aminiti ce fel de primar avem. arborii falnici ai acestui oras traiesc, in tacere, un adevarat pogrom. nu inteleg! se fura lemn sau se creaza conditii pentru plantarea, cu repetitie, a unor puieti? doua afaceri  la fel de manoase ca si pusul bordurilor. s-a uitat foarte repede cum, in primul sau mandat, administratia Bolojan platea cu peste o suta de lei puietul...



ceea ce se intampla e de un absurd vecin cu schizofrenia. RER se jura "ca nu fura". si atunci nu poti decat sa te intrebi cine taie, pe spatiul public, dupa cum il taie capul si poftele?! Prefectul, sesizat in scris, trece totul, foarte usor, cu vederea. ori se face ca nu pricepe ori e de-a dreptul incompentent. luand in calcul anumite antecedente, eu inclin sa cred in varianta complicitatii.



oradenii sunt indiferenti. asa sunt ei, au fost invatati ca parerea lor nu conteaza, sunt "anseteziati" de o presa ticaloasa, obisnuita sa ascunda sub pres toate subiectele de a carui existenta "jupanul" nu vrea sa se stie? asta nu stiu. dar stiu altceva! cum sa nu-ti pese, cand e vorba de sanatatea ta si a copiilor tai? cand, odata cu sfarsitul fiecarui copac, tu, ei, noi, suntem mai aproape de moarte? si cum poti sa te faci complice la "genocidul" asta, tipand in gura mare ca "iubesti Oradea"?! foamea e mai tare ca viata?! nu stiu. insa vad limpede ca indiferenta ucide. ucide trupul, dar, mai intai sufletul. savantii avertizeaza ca traim ultima epoca a extinctiei. oameni buni, dragi parinti: alergiile, cancerul, anemiile... si multe, multe, altele sunt toate bolile nepasarii voastre. nu imbolnaviti viitorul copiilor vostri. opriti genocidul!



iti trebuie ceva tupeu ca sa ma chemi la vot, cand tu dovedesti, zi de zi, ca ma dispretuiesti pana peste poate!



ca sa rezolvam - odata pentru totdeauna - problema asta si pentru ca eu si altii ca mine, desigur niste prosti, sa nu mai suferim pentru fiecare copac cazut sub drujbele primarului, propun adoptarea "solutiei finale". taiati toti copacii Oradiei, nu mai puneti nimic, faceti ca tot o orasul sa arate precum acum Piata Unirii! si asteptati consecintele. pentru mine bucuria de a va vedea crapand va fi, cu siguranta, mai mare chiar decat spaima de moarte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu