joi, 11 iunie 2015

cronica de meci - politic

cine nu s-a uitat aseara la "derby-ul" celui de-al doilea "tur" al referendumului, intalnirea televizata dintre primarul Ilie Bolojan si presedintele PSD Ioan Mang, nici nu stie ce a pierdut.

nu sunt nici pe departe un fan al talk-show-urilor, cu atat mai putin al celor politice, insa pot spune ca emisiunea de la Digi 24 Oradea a demonstrat inca o data, daca mai era nevoie, ca temele "tari" si oamenii politici de calibru fac sarea si piperul dialogului politic.

ceea ce m-a surprins, inca din primele minute, a fost aplombul si "pofta de joc" de care a dat dovada Ioan Mang. vorbind cu calm, argumentat, bine documentat, dar fara sa faca niciun fel de compromis, presedintele PSD Bihor l-a ametit pe edilul unificator inca din prima runda.

Ilie Bolojan se aduna greu dupa argumentele cu care il "lovea" adversarul. dovada si cele cateva grave dezacorduri pe care le-a comis. "aceste amplasamente are nevoie"... hentz la limba romana! asa se intampla cand, fiind inconjurat de "yesman-i", iti pierzi exercitiul "duelurilor" verbale.

am vazut, stupefiat de-a dreptul, un primar care, in cea mai autentica maniera iliesciana, schimba subiectul, atunci cand nu voia sa admita ca argumentele preseditelui PSD sunt juste. asta pentru ca, in cele din urma, insusi Ilie Bolojan sa accepte ca argumentul sau cel mai tare, cum ca - vezi Doamne - marimea conteaza, atunci cand este vorba despre dezvoltare, de fapt, nu sta in picioare.

cam pe la pauza era deja: Mang 2 - Bolojan 0

asta nu a fost tot, ceva mai incolo Ilie Bolojan s-a vazut nevoit sa accepte ca, odata intergrat Oradiei, Sinmartinul nu va mai putea obtine, pe cont propriu, fonduri europene. adica, precum spunea Ioan Mang, separat, Oradea si Sinmartinul ar putea aduce in zona metropolitana mai multi bani decat impreuna. Si asa a mai cazut un mit!

emisiunea a avut, daca ii pot spune asa, si un moment de reflexie. prilejuit de intrebarea, de fapt, ce fel de oras ne dorim? este intrebarea care ar trebui sa stea in capul oricarei strategii de dezvoltare. intrebare la care, dupa parerea mea, nimeni nu a dat, pana acum, un raspuns satisfacator. Petru Filip a vrut sa faca Oradea un oras bancar. Ilie Bolojan vrea sa puna impreuna turismul si industria. nu putem trece cu vederea nici veleitatile universitare ale Oradiei... poate alesii ar trebui sa cada de acord asupra unui proiect de urbe. poate e vremea unui pact politic local care sa tinteasca spre viitor. ne trebuie o viziune! una coereta si realista. nu una hei-rupista. dar asta e alta poveste.

au palpait luminile din studio cand Ioan Mang i-a spus primarului ca Oradea are toate sansele sa devina “cea mai mare comuna din Romania”, fiindca, odata cu integrarea Sinmartinului, numarul strazilor neasfaltate si al celor fara de utilitati casnice ne va tranti la coada oraselor urbanizate ale tarii. cred ca si primarului i-a "filat" o lampa, fiindca a cam ramas fara raspuns.

noroc, mare noroc pe el, cu moderatorul, "impartial ca tot romanul", ce intervine salvator, taman la timp ca sa-i scoata edilului mingea din poarta...

coplesit de adversar, Ilie Bolojan face si el ce stie mai bine, canta prohodul industriei comuniste. asta da primar liberal! astea argumente! sa te tot duci la vot!

UPS! am aflat cate ceva despre viitorul Oradiei Mari. turism termal scrie pe ea! insa, cat de ciudat, insusi Ilie Bolojan spune ca vecinii unguri ne-au luat-o inainte, ca un orasel de 20.000 de locuitori atrage 500.000 de turisti pe an si Oradea, cu cei aproape 200.000 ai sai, ar trebui sa tinteasca macar tot atatia. pai, unde e atunci eficienta economica? ma rog... pana la urma tot nu stiu cum se impaca turismul cu industria sau capra cu varza, domnule primar?!

a mai calcat si Mang prin strachini. liderul PSD fiind de parere ca ar trebui sa ne "RACOLAM" la o anumita idee. era prin minutul 40, cand Bolojan iesise la contraatac, pe ideea "capitalei turismului termal".

culmea, Mang are planuri mai concrete pentru Baile Felix decat "parintele" Unirii! e lucru mare si de folos sa iti faci temele, chiar si in politica! aici se vede clasa ta si a echipei pe care o ai in spate. una e sa auzi, repetate ca de o placa stricata, aceleasi si aceleasi lozinci si cu totul altceva e sa asculti un lider care are idei, care se dovedeste capabil sa gaseasca solutii alternative, atentie, in limitele democratiei!

zic asta pentru ca, dupa ce a scapat o lacrima de dorul industriei ceausiste, primarul Oradiei, mareee liberal, a mai comis-o o data. "cu cat este mai divizata decizia, cu atat este mai greu...", crede Bolojan. da, nimeni nu zice ca democratia e usoara. insa, care ar fi alternativa? desigur, una pe placul liberalului nostru, centralismul stalinist-democratic. sunt nedrept? gresesc? ei bine, aflati atunci ca edilul model, adus in discutie de Bolojan, este nimeni altul decat Radu Mazare! pentru primarul Oradiei, formulele de asociere dintre comunitati independente nu sunt destul de “tari” ca sa determine actiuni comune. cum s-ar zice, intai va anihilam, pe urma colaboram, ca e mai lesne asa…

am trait s-o vad si pe asta! e Mang mai democrat decat liberalii! Exproprierea e, pentru Bolojan cea mai buna solutie. Si, poate, cate’o executie…

da’ am si trait s-o scriu si pe asta! nu-mi vine sa cred ca laud un pesedist, e impotriva matricei mele existentiale, si totusi… Mang a punctat “pentru domnul primar proprietatea privata nu conteaza!” lozinci, retorica, politicianism? Hmmm… cel putin aud ca respecta sau macar cunoaste niste principii sfinte in democratie. chestii care pe il lasa rece pe dom’ primar.
am si eu o intrebare, asa ca nuca-n perete, daca ne “unim” cu Sinmartinul cine o sa puna asfalt pana in noul cartier, “muncipiul” sau “giudetul”??? ma tem ca, pana se va rezolva dilema asta, drumul catre “cartierul” Baile Felix nici n-o sa se mai vada.

sa vezi si sa nu crezi! Mang i-a propus primarului ca, la o adica, PSD Bihor sa il sustina pe consilierul sau, Florin Birta, pentru functia de primar al “Sinmartinului liber”, astfel incat cele doua unitati administrative sa poata conlucra in viitor pentru binele comun.

in replica la aceasta oferita, de-a dreptul nobila, din perspectiva vietii noastre politice, Bolojan nu gaseste altceva mai bun de facut decat sa se laude cu reusitele sale. imi amintesc brusc de ideea ca, de fapt, in aceasta campanie nu e vorba atat despre “unire”, cat este vorba despre el! da, administratia Bolojan a creat locuri de munca in parcul industrial, dar la ce salarii?! asta sa fie solutia pentru a trai mai bine, salariile mici? ma indoiesc, zau! rau!

si, cand nu-l pune Mang in genunchi, primarul obosit se pune si singur. zice, cu public – la ora de maxima audienta, ca bugetul campaniei pro-referendum a fost de 100.000 de euro, asta in conditiile in care tot el a declarat-o, in presa, ca au fost pusi de-o parte pentru “eveniment” 850.000 de lei, adica de doua pe cat vantura astazi!

si, cum “clientul” era evident depasit de situatie, moderatorul, un cavaler prin definitie, s-a simtit dator sa-i dea o mana de ajutor. l-a intrebat el pe presedintele PSD Bihor daca alesii locali ai partidului au sustinut, prin votul lor, proiectul “unificarii”. Jap! o palma de la arbitru! Mang explica, cu calm, ca alesii PSD au votat pentru organizarea referendumului, demers corect in esenta sa, nu si pentru proiectul in sine.

si, in prelungiri, ni s-a servit cireasa de pe tort. l-am vazut pe Emeric Jenei, vorbind destul de chinuit ungureste si chemandu-i pe conationaliii sai la vot pentru “Oradea Mare”. cat de incurcate sunt caile politicii! dupa ce a fost pedelist, Jenei e acum, prin fuziune, coleg de partid cu Bolojan! deci sarcina de partid se executa, nu se discuta?

PS 1 nu cred ca de “meciul” povestit mai sus depinde, in cele din urma, rezultatul referendumului. cu atat mai putin va depinde de randurile acestea. tot ce vreau sa spun e ca emisiunea a fost un interesant “duel” politic. am vazut, cu mirare, un primar obosit. Ilie Bolojan, “locomotiva liberala”, pare sa fi ramas fara carbuni. si, ca o nota de subsol doar, cum moderatorul incerca sa repuna masinaria in miscare, aruncand paie pe foc.

PS 2 apropo de primarul obosit. zilele trecute edilul le-a facut onoarea vecinilor de a adasta la discutii, pret de o ora, chiar sub fereastra mea. ceea ce mi-a sarit in ochi e faptul ca nu si-a notat nimic din ce i-au spus locatarii de pe C. Coposu. sigur, le-o fi retinut toate doleantele sau, poate, chiar nu il intereseaza, el venise in campanie si naivii nu s-au prins.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu