marți, 6 septembrie 2016

Nici chiar aşa!


Vai nouă, pe mâna cui a încăput judeţul! Cei doi vicepreşedinţi ai CJ Bihor par prinşi într-un război fără de sfârşit împotriva primarului Ilie Bolojan. Domilor, campania electorală pentru locale s-a terminat! Ce-ar fi să vă apucaţi de treabă, că vă ia „tovarăşul” şi boii de la bicicletă?!
Deci, în timp ce Ioan Mang şi Traian Bodea joacă pe mize mici, Ilie Bolojan face figură de primar prea mare pentru un Judeţ atât de mic. Faţă de adversarii săi, care par adepţii revoluţiei perpetue, dar fără nici un fond, primarul Oradiei face figură de mare maestru la şah. Gândeşte strategic şi pe termen lung. Orice ar face ăştia doi, el e cu un pas înainte. Dacă şeful administraţiei locale le face o propunere de colaborare şi ei zic „Nu”, fiindcă atâta încape în tărtăcuţa lor, el e în avantaj. Dacă ar zice „Da”, ar fi şi mai bine. E clar ca lumina zilei, numai  cei orbiţi de strălucirea funcţiilor lor nu văd asta.

Să luăm „cazul” Aeroportului din Oradea sau povestea parcurilor industriale integrate municipiu/judeţ. Schema e aceeaşi. Primarul lasează o idee generoasă, în interesul dezvoltării oraşului şi a judeţului, bla-bla-bla..., la care eroii noştri se opun ca opăriţi. Când nu se grăbesc să se arunce de bună voie în „capcanele plantate” de Ilie Bolojan, Ioan Mang şi Traian Bodea par şi mai harnici în a-şi tăia craca de sub picioare. Nu demult, reprezentantul ALDE s-a grăbit să mai trântească o dată uşa. Impresia e că cei doi vici sunt atât de prinşi în logica acestui război politic încât par dispuşi să treacă peste orice numai să-şi vadă adversarul la pământ. Doar că au calculat greşit. Sunt în acele funcţii pentru a face ceva în interesul celor ce i-au ales, iar Bolojan nu e omul care să se plece fiindcă îl muşcă ei de turul pantalonilor.

Dacă, în povestea cu colaborarea interinstituţională pentru Aeroport, Mang a fost pe post de kamikaze (in)voluntar, de data asta i-a venit rândul lui Bodea să se autodetoneze. „De ce n-aţi făcut voi, cât aţi fost la putere?” nu e un argument cu care să respingi ideea unei dezvoltări concentrate a resurselor economice din judeţ. Culmea, în tot acest timp, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, parcă s-ar fi rătăcit între liniile de luptă ale celor două tabere. Chiar aşa, am mai întrebat asta, cine vorbeşte în numele Judeţului?! Există acolo o strategie de comunicare?! Nu se prea vede... Poate că dl. Pasztor îşi imaginează că unde e el, în „ţara nimănui”, va fi ferit de consecinţele acestui conflict. Evident, nu e nici pe departe aşa.

Acum alianţa UDMR-PSD-ALDE a „prins” la limită conducerea judeţului. Dacă o ţin tot aşa, peste patru ani, pot s-o uite! Politic, administraţia Bihorului şi cea a Oradiei au toate şansele să devină monocolore. Galbene, adică. Domnii Mang şi Bodea chiar nu pot pricepe că Bolojan e un animal politic atât de abil încât, oricât s-ar strădui ei să-l compromită, el pică mereu în picioare? E chiar comic cum cei doi, plasaţi undeva la categoria muscă a politicii, vor să-i facă „felul” ăstuia care – ne place sau nu – jocă precum un profesionist de categoria grea. Primarul a ştiut mereu să se plaseze în poziţia favorizată din care, oricum ar fi – că e victimă, că e învingător –  tot bine iese. Şi asta numai fiindcă cei doi „mari” oameni politici sunt mereu prinşi pe picior greşit, lăsând impresia că, în raport cu Oradea, joacă la rupere. Tare mă tem că, peste patru ani, „cocoşeilor” noştri nu le va rămâne decât mândria faptului de a fi rezistat. Au rezistat fără să facă nimic. Pentru că războiul ăsta nu interesează pe nimeni şi nu există decât în capul lor, se vor fi bătut singuri.

În tot acest context, Bolojan îşi permite chiar gesturi elegante. În plin război al aleşilor, la Consiliul Local Oradea şi în CJ Bihor, primarul anunţă că partidul său nu vrea să saboteze strategia pe sănătate lansată de Pasztor Sandor.

Fiţi liniştiţi, n-am trecut, peste noapte, în turma fanilor domnului primar. Din contră, scriu aceste rânduri cu credinţa statornică în ideea că nu e bine ca un singur om să aibă toată puterea. Dar, nici aşa nu e bine...


După cum văd eu lucrurile – PRIMĂRIA TOCMAI A ANUNŢAT CĂ PE AEROPORTUL DIN ORADEA VOR OPERA CURSE BLUE AIR – supremă ironie! Aerogara CJ-ului lucrează datorită primarului!!! – administraţia judeţeană pare să fi devenit, în capul celor care o reprezintă, locul unui etern concurs de frumuseţe de pe urma căruia bihorenii nu rămân decât, cel mult, cu „impresia artistică”. Fiindcă „faliţii noştri”, lipsiţi de tact politic, par că nu au nimic de făcut şi încearcă să umple golul de activitate cu aceste răfuieli fără sfârşit. Dar, chiar aşa, oare au ce face?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu