joi, 17 noiembrie 2016

Glaciaţiunea – filă de jurnal

E seară. Intru în casă şi mă izbeşte un aer proaspăt. Frapant! Prea proaspăt. Realizez că în locuinţa mea e mai rece decât pe casa scării. Nedumerit, pun mâna pe calorifer, e rece ca şi de fier. Deschid robinetul de apă caldă, dar sunt tratat cu scuipaţi. Chiuveta e cea care mă scuipă. Şi jetul e, evident, rece. Gândurile mele, cele mai bune, se îndreaptă, iar!, către domnul primar. Uite că învăţăturile lui Ceauşescu prind bine şi în „Epoca Bolojan”. „Mai puneţi o haină pe voi”, ne îndemna defunctul de la Târgovişte. Îmi amintesc alt citat, deja clasic, prin care edilul îşi exprima speranţa că orădenii vor câştiga mai bine, pentru a-şi putea permite să plătească factura la căldură. Adică, să câştig mai mult, nu ca să îmi iau o carte, nu pentru a merge, o dată pe an, la stomatolog, nici măcar pentru a-i face o bucurie copilului, ci pentru a scoate „Termoficarea” din budă?! No, ăsta da liberalism! Ce spun eu? Capitalism sălbatic. Curat sălbatic, coane Ilie!
Se spune că prima fază a hipotermiei e un delir în care parcă ţi s-ar face cald. Îmi vin în minte cuvintele spuse, taman la Oradea, pe tema legării poporului de „glia” termoficării, de însuşi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Îmi fac cruce şi reproduc citatul: „E ok să-i forţezi pe oameni să intre într-un anume sistem pentru a obţine finanţare, dar apoi trebuie să le permiţi să iasă din acest sistem”. Bang! Ca din străfundurile celui mai adânc puţ al gândirii. Acolo lumina spiritului n-a ajuns niciodată. Cu alte cuvinte, e normal să îmi suceşti mâna la spate, delicat să nu mi-o rupi, ca să mai pot şi plăti, dar asta numai până păcăleşti Uniunea Europeana. După care, eventual, mă laşi din strânsoare. Dar, sunt convins, că vei avea tu – furnizor – grijă să-mi pui destule piedici cât să mă faci să mă gândesc măcar de două ori înainte să ne despărţim. «Conu Chiriţu în provincie» e ori un comunist tâmpit ori a fost uns destul de bine cât să-i renteze ipostaza de a face pe prostu’?!
O fi de la nervi, dar, parcă simt că mă încălzesc puţin... Nu, încet, încet, lucrurile tind să reintre în normal. Uau! Caloriferul e călduţ. Apa caldă e bună de-o baie, după ce am golit prima vană. Cum, necum, lucrurile vor reveni la normal. Sigur, va dura până dimineaţă ca întregul volum de aer din cameră, plus pereţii, să revină la o temperatură normală, dar... Asta e! Dacă tot m-am dezmorţit, intru iar la idei. Nu-mi iese din cap gândul că plătim cea mai scumpă căldură pentru cele mai proaste servicii! Rezultă, cea mai... Cum să fie? Vă las pe voi să-i puneţi eticheta. Deci, cea mai... administraţie. Eu n-am un răspuns, deşi sunt zisul „udemerist” Budea, „specialist în termoficare”. Chiar aşa! Ce fel de „specialist” trebuie să fii pentru a constata, empiric, că în casa ta e frig şi că glaciaţiunea costă cât nu face?!
Să trecem şi peste asta. Nu ştiu de ce am vaga impresie că, peste noapte, cineva umblă la heblul cu căldura. Adică, tot foindu-mă în pat, am constatat că, dincolo de stratul protector al plapumei, e cam răcoare. În ultimă instanţă, pot chiar să accept că „geniile” de la Termoficare lucrează la eficientizarea producţiei. Dar, pe cale de consecinţă, nu pot să-mi reprim o întrebare: dacă e aşa, atunci de ce eu plătesc la fel de mult pentru aceeaşi unitate de suprafaţă? Să fie bine doar pentru ei, să scoată profit? Păi, regia asta nu era pentru „popor”? Una peste alta, poate nu-i rău ca noua centrală să lucreze mai profitabil, dar să simt şi eu.
Iată că se face dimineaţă. Mă simt obligat să închei într-o notă caldă, de optimism. O fi fost o sincopă. A câta? Desigur, nu ultima... Mai povestim! Dacă ne-om înţelege, la cum dârdâim.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu