joi, 13 aprilie 2017

Cu Birta sau pe nicăieri (!?)

Aşadar, au trecut şi alegerile pentru şefia PNL Oradea, mult mai importante, din perspectiva mizei, faţă de scrutinul judeţean unde candidatul nu poate fi decât unul...

Văzut din „off”, momentul politic poate impune câteva concluzii.

A fost un concurs de caractere. În vreme ce Mircea Mălan a luptat pentru ceea ce şi-a propus, Florin Birta a ales calea cea mai uşoară. Discursurile celor doi candidaţi sunt cel mai bun argument. Birta, „ghiocel”, cum i-ar spune însuşi primarul, a ales să-l tămâieze pe Ilie Bolojan, socotind probabil că a lua împrumut din capitalul electoral al şefului de partid e cea mai bună strategie. „Vizionar, manager, reales”, sunt numai câteva din cuvintele cheie ale unui discurs cel puţin nepotrivit pentru un pretins liberal.
De cealaltă parte, vizibil dezavantajat de sorţii politicii, Mălan a vorbit despre plângeri la DNA, formulate împotriva sa, despre scrisori otrăvite, ameninţări – conform spuselor sale liberalii care nu votau „cum trebuie” riscau să-şi piardă sinecurile municipale – şi chiar despre sprijinul unor anumite „culte”, acordat contracandidatului său.

De fapt, nu era nevoie să fii cititor în stele ca să realizezi că Birta e favorit. În jurul lui s-a coalizat „elita” organizaţiei, oamenii apropiaţi primarului Ilie Bolojan: Andrica, Nicula, Grama, Foncea etc. În aceste condiţii, liderul însuşi şi-a permis să mimeze echidistanţa.

O observaţie personală. Pe Mălan, din păcate, nu-l ajută figura. Dar, pe Birta nu-l recomandă nimic. Nimic în afara poziţiei...

Până la urmă „slujba şi cultul” au contat mai mult decât onoarea. Senzaţia mea e că Jupânul a decis să-i dea un brânci înainte lui Birta.

Una peste alta, acum Mălan nu prea are marjă de manevră. Dacă face scandal, se descalifică complet şi el ştie asta foarte bine. Acesta a fost, probabil, motivul pentru care – fiind somat din sală – a refuzat să dea în vileag numele celor vinovaţi de presupusa campanie murdară dusă împotriva sa.


Până la urmă, în ciuda echipei „all star” aliniată alături de el, cu voie de la împărăţie, Birta a câştigat la limită, cu un avans de numai 7 voturi. Cam puţin pentru o legitimitate politică solidă şi chiar usturător pentru susţinătorii săi. Dă de gândit?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu