vineri, 7 aprilie 2017

Fumuri propagandistice

Acum o săptămână, când au erupt în presa locală primele informaţii despre posibila evacuare a trei secţii ale Bibliotecii Judeţene, m-am enervat. Am pus pe hârtie un text plin de venin, pe care azi mă bucur că nu l-am transcris pe blog. Să aşteptăm deznodămânul.

Din păcate, de atunci până azi, lucrurile sunt departe de a se fi lămurit. Una din cauzele acestei stări de fapt e că primarul Ilie Bolojan are, din câte văd eu, treburi mult mai presante. Teribilă coincidenţă, tot în zona culturii!

După cum se ştie, edilul Oradiei a invitat Universitatea Central Europeană din Budapesta, ameninţată cu închiderea de guvernul lui Viktor Orban, să se mute la Oradea. Briliantă idee! Doar că au mai făcut-o şi alţii mai devreme decât dl. Bolojan. Praga, Vilnius şi chiar Aradul ne-o luaseră înainte.

Nu încape vorbă că mutarea C.E.U. la Oradea ar fi un adevărat miracol.

Dar... Cum să ia în calcul conducerea acestei prestigioase universităţi ideea de a se muta într-un oraş în care 100.000 de volume riscă să ajungă, peste noapte, în stradă?! Şi, amănunt foarte important, una din secţiile ameninţate cu evacuarea deserveşte aproape exclusiv Facultatea de Medicină.

Şi pentru că, după cum este evident, ideea nu e originală, cred că invitaţia făcută de Ilie Bolojan nu-i de fapt decât o perdea de fum.

Pe ce mă bazez?


Păi, înainte de a veni cu astfel de generoase oferte, primarul Oradiei ar fi fost dator să îşi ţină promisiunea, făcută în urmă cu o săptămână preşedintelui C.J. Bihor, de a lămuri „cazul bibliotecii”, până ca acesta să devină scandal de presă. Cum onorabilul a „uitat” să facă asta, nu-i venea taman la fix un gest, eu zic gratuit şi fără urmări, care să-i mai dreagă imaginea?

Dă Doamne să mă înşel!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu