luni, 28 august 2017

Dincole de rusine


„Cum te porti cu natura asa ii tratezi si pe oamenii”, spunea cineva. Iata, putem marca inca un moment trist in ceea priveste prezenta naturii in spatiul nostru urban.

Luni, 28 august, au fost pusi la pamant si ultimii copaci din ceea ce a fost, pana nu demult, zona verde de pe malul stang al Crisului Repede, in aval de podul Sf. Ladislau. De fapt, din cei peste 40 de arbori, inventariati acolo de ecologisti, a mai ramas doar unul. Un ciot cu mai multe ramuri rupte decat frunze.



Interventia autoritatilor, a onorabilului nostru prefect, a fost mai mult decat „salutara”. Nu poti decat sa te gandesti la cei reprezinta statul cu multa, multa, recunostinta, ca la adevarate modele de implicare civica, devotament cetatenesc si sacrificiu eroic pentru pastrarea legalitatii.

De data asta n-a venit nici o viitura, in plina perioada de seceta severa, sa scoata din pamant cei cativa arbori care mai ramasasera dupa atacul devastator, cu buldozerul si cupa excavatorului, dezlantuit acum cateva saptamani de „specialistii” REPCON.

Am putea spune ca, intr-un fel, lucrurile au intrat in normalitate, pentru ca – oricat ne-ar parea unora de aiurea – dispretul fata de tot ce inseamna spatiu verde e firescul Oradiei zilelor noastre. Acest tsunami care nu se mai termina inseamna: coruptie, nesimtire si lipsa totala a oricarui sentiment de compasiune.

Sa mai notam aici ca „prea-cinstitele fete” care ne conduc nici macar nu catadicsesc sa respecte proiectul pe care ei insisi l-au prezentat public pentru aceasta lucrare, dupa cum se vede in imaginile de mai jos. Acolo, pe planseta, mai erau si cativa copaci. Desigur, a fost o regretabila eroare care trebuia neaparat indreptata in teren.




Si, ca sa inchei rotund, ma intorc la cuvintele de inceput. Sa nu ne asteptam la respect din partea celor care nu se respecta ca functionari si ca oameni. Sufletele lor sunt goale ca malul pe care l-au ras.




P.S. Oradea azi. Intr-una din imagini se pot vedea senilele utilajelor grele risipind ultimele farame din frumosii copaci ai Crisului Repede. Ceva mai incolo, un alt utilaj extrage cu spor balast chiar din albia raului. E mai ieftin decat sa aduci piatra cu camionul de cine stie unde. Si e doar vag ilegal. Dar parca mai conteaza? Daca ai spate, poti face ce vrei. Pe fata si fara rusine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu