vineri, 1 septembrie 2017

Podu' si narodu'

A fost iar zarva in Consiliul Local Oradea. Primaria vrea sa comande un ansamblu statuar care sa innobileze „Podul Centenarului”, vechea pasarela comunista de langa „centrul de calcul” ce urmeaza a fi largita de administratia Bolojan.

Ei bine, in acest context, consiliera UDMR Kirei Melinda a cerut ca printre reprezentarile artistice ce urmeaza a fi amplasate pe pod si la capetele acestuia sa figureze si chipul regelul Ladislau, intemeietorul Oradiei, dar si un fragment din Proclamatia de la Alba Iulia.

Cu tot respectul pe care il port figurii regelui sfant fondator al Oradiei, imi vine destul de greu sa inteleg ce legaturi istorice se pot face intre acest personaj si evenimentul de la care sarbatorim, anul acesta, trecerea unui veac.

Ei, cu Proclamatia e alta daravera.Da, la Alba Iulia, s-au facut niste promisiuni pe care majoritatea nu le-a respectat in raporturile sale cu minoritatile etnice. Mai mult, alte asemenea obligatii n-au fost respectate nici de romanii din „regat” fata de „fratii” lor din Ardeal. De aia socotesc eu ca n-ar fi rau ca fragmente din Proclamatia de la Alba Iulia sa fie turnate in bronz pe undeva, intr-un loc public. Macar ca sa ne aducem aminte ca e bine sa ne tinem promisiunile. N-am sa pricep niciodata de ce, atunci cand vine vorba despre principiile cuprinse in Proclamatia de la Alba Iulia, statul roman se poarta de parca ai injura de mama tot ce are el mai sfant. De buna seama, conducatorii sai - albi, rosii sau policolori - din ultima suta de ani se stiu cu musca pe caciula.

Ei, da’ nerozia adevarata abia acum incepe si pare a avea legatura cu cele de mai sus. Iritat de pretentiile UDMR, primarul Ilie Bolojan, un politician care e tot mai aproape de profilul iliberalului Orban (sa se fi contagiat oare prin noul sau aliat politic local Tokes Laszlo?) a avut o reactie stupefianta. I-a pus pe consilieri sa transmita sefilor lor politici ca Uniunea „nu va mai derula resursele orasului”.

Ce-o fi avand unificarea cu finantarea? Da’ podu’ cu narodu’?! Ceva, ceva tot o fi iar legatura subtila se face tocmai prin Proclamatia de la Alba Iulia si promisiunile niciodata respectate.


As avea si eu o intrebare, zic ca-i de bun simt: Cum poti pretinde loialitate cuiva fata de care ai uitat sa iti respecti cuvantul dat? Daca vrei sa fii respectat invata, mai inainte, sa respecti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu