joi, 14 iunie 2018

Imperator Bolojan al II-lea Vespasian



Vestea cea bună e că primarul nostru n-are probleme cu prostata. Vestea cea proastă e că toalete publice din centrul Oradiei vor fi închise.

S-ar spune că „cineva acolo sus...” nu vrea să priceapă că toaletele şi apa caldă reprezintă câteva dintre elemente esenţiale ale unei societăţi civilizate. Romanii, în antichitate, arabii în timpul evului mediu „întunecat”, treceau drept popoare civilizate pentru că, prin comparaţie cu ceilalţi, aveau băi cu apă caldă şi toalete publice.

Mi-e greu să cred că ideea de a face gratuit accesul în WC-urile Oradiei, pusă în aplicare de administraţie acum un an, a fost o neghiobie sau un populism... de rahat. Cum să acorzi acces gratuit la toaletele publice ale Oradiei, pentru ca apoi să le declari falimentare, numai bune de a fi pus lacătul pe ele?! Şi, până una alta, ce să înţelegi din afirmaţia conform căreia administraţia nu ar fi capabilă să întreţină budele din propria-i ogradă? Păi, dacă de atâta nu sunt în stare...

Întreb, dacă eşti în inima unui parc, sa zicem în 1 Decembrie sau în Libertăţii, şi te taie... Ce faci, unde fugi? Primul local e hăăăt departe. Dacă ai o vârstă sau un copil mic? Mai ales, în acest din urmă caz, ce faci, dai iama cu ăla micu’ într-o crâşmă, unde, din punct de vedere legal, odrasla-ţi n-are ce căuta?!

Ce oraş turistic vrem să fim? Îmi amintesc că, acum vreo 20 de ani, în Luxemburg, găseai toalete publice la tot pasul. Niste OZN-uri, nu alta!

Oare chiar patronii din Oradea vor fi de acord să îşi deschidă localurile pentru ca trecătorii să îşi satisfacă acolo nevoile cele fireşti? De data asta, contra cost, desigur! Orice idee despre eventuale creşteri de vânzări e, cred, iluzorie. Dacă n-ai bani, nu stai la masă. În plus, deschiderea WC-urilor din localuri către „publicul larg” înseamnă, implicit, şi costuri mai mari de întreţinere. Şi, nu vreau să comit o nedreptate, dar cine a trecut măcar o dată pe la o toaletă publică trebuie să fi observat că „clientela” acestor stabilimente nu e selectată din floarea societăţii. Le va plăcea cârciumarilor ce au afacerile în zona centrală şi clienţilor lor să-şi bea cafeluţa în timp ce printre mese se vor perinda homeleşi, pirande, navetişti năduşiţi, mă rog, oameni veniţi de departe cu trebi la oraş? Unde mai pui că aceşti „bani curaţi” vor trebui să se regăsească în actele acelor localuri. Vorba aia: „Alţi bani, altă distracţie”! Şi ar mai fi ceva. În aceste condiţii, poate domnul Bolojan să-i oblige pe patroni să îşi transforme WC-urile în toalete publice?

Previzibil, după punerea în aplicare a acestei măsuri, o plimbare prin oraş va deveni mai plină de "surprize". Una peste alta, decizia asta mi se pare... de căcat. Dacă împăratul Vespasian a stors „bani fără miros” din budele Romei, primarul nostru ce-o vrea să facă? Oricât ar părea de absurd, sunt semne că „unii” vor să treacă budele publice ale Oradiei în propriul patrimoniu imobiliar. Ia s-o vedem şi pe asta!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu