marți, 20 ianuarie 2015

mutarii si mutatii

oarecum indisponibil vreme de cateva zile, din deloc binecuvantate pricini, am "redeschis ochii" in Oradea, aceeasi, din pacate, ca si pana acum.

constat cu mirare ca proiectul slutirii Pietei Unirii merge inainte. e aici o veselie - as spune - generala, asemanatoare unui delir.

ma bucur sincer ca in cauza stadionului FC Bihor se arata licarul unei intelegeri. in acest context, nu pot decat sa salut decizia unui cetatean, din pacate ramas anonim, de a-i scrie primarului Ilie Bolojan. scrisoarea, pe care mi-am permis sa o preiau si sa o "dau mai departe" pe facebook, e de un bun simt exemplar si de un civism rasisim in urbe. n-as zice "hop", pana nu se va semna acordul dintre AIO si conducerea clubului, dar indraznesc sa fac o observatie, poate doua... daca povestea cu stadionul n-a fost decat o perdea de fum pentru a ascunde intentia administratiei municipale de a evacua galeria de arta?

"biet artist", vorba poetului. cat te-au mutat si cat te-au rasmutat toti politrucii! in vremurile lor de glorie, artistii oradeni aveau doua galerii, pe Corso. azi risca sa ramana faca nici una. galeria "Mare", din spatiul fostului complex comercial Mercur s-a dus odata cu privatizarea acestui imobil. galeria mica s-a privatizat si ea, ca -deh - asta e spiritul vremurilor. ce vremuri? care spirit? ma rog, alte discutii filosofice. acum, din cate se pare, i-a venit si randul noii galerii sa plece in pribegie. prinsa intre doua crasme, abia apucand sa se devina cunoscuta, casei artelor i se trag clopotele. si, drace, n-am auzit pana acum niciun artist sa ridice glasul impotriva acestei samavolnicii. daca si artistii tac... am dat de dracu!

ca primarul Ilie Bolojan iubeste tot atat de mult arta precum iubeste sportul, adica din patru in patru ani si, in mod exceptional, daca ar fi vorba de un oarece castig politic, mi-e limpede ca lumina zilei.

principiile sale sunt clare, au fost enuntate de prea multe ori pentru ca sa putem face abstractie de ceea ce a devenit o adevarata axioma a guvernarii locale. "faci bani, faci performanta, ai un viitor. nu faci? dispari! asa s-a ajuns la situatia, amintita de presedintele Clubului Crisul, Ionel Bungau, cel care spune ca scrima oradeana nu mai are sportivi. asta dupa ce, nu mai departe de acum cativa, sportivii nostri erau in elita nationala si internationala.

acesta e rezultatul politicilor care cer performanta "aici si acum", fara sa se intrebe de unde. nimic nu se naste din nimic. nu cred ca poti avea sportivi de valoare fara o pepiniera buna si nici artisti buni fara o viata artistica. intre scrimerii oradeni si artistii orasului nostru exista o trista asemanare. si unii si ceilalti au fost mutati si iar mutati pana li s-a pierdut urma.

PS
si, tot despre mutari.
nu pot sa nu remarc faptul ca in cazul chioscurilor ridicate de pe soseaua Borsului administratia oradeana a procedat la fel ca si cu vechii chioscari din Piata 1 Decembrie. unica solutie e demolarea daca proprietarul a vrut sa isi salveze afacerea, daca a cerut solutii de compromis, daca asa s-au pierdut niste slujbe, in spatele carora sunt cateva destine... chiar nu conteaza!? muschii primariei trebuie sa se arate. ca banii din taxe rutiere se vor incasa, de acum inainte, dincolo de granita e chiar un mizilic pentru administratia care, anul acesta, duce in carca 25 de mari proiecte! dar cui folosesc? tare ma tem ca le facem ca sa ne aflam in treaba. fiindca eu unul ar trebui sa fac un mare efort de vointa pentru a mai crede ca cineva, acolo sus, se gandeste la oradeni...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu