joi, 24 noiembrie 2016

O ruşine cât ţara!

Şoc! Administraţia Bolojan, aceeaşi care l-a trimis pe Gojdu la ştrand, în Ioşia, pesemne pentru a-şi trata reumatismul (căci nici unei statui nu-i poate fi uşor să stea în vânt şi-n ploaie atâţia ani), a scos sărbătoarea de 1 Decembrie din Piaţa Unirii! Mai mult, anul acesta, evenimentele se vor desfăşura în trei locuri: parada în Centrul Civic, ceremoniile la Statuia Ostaşului Român (ex-sovietic) şi "masa din marmită" pe platoul Casei de Cultură.

Trebuie - musai! - să fii foarte, foarte, prost ca să nu bagi seama că, în lipsa unui monument dedicat Întregitorului, Regele Ferdinand I, locul unde poţi cinsti aşa cum se cuvine Ziua Naţională, în Oradea, nu poate fi altul decât Piaţa Unirii, acolo unde se află şi statuia lui Mihai Viteazul, primul unificator de ţară. Trebuie o doză mare de incultură ca să îţi treacă prin cap să omagiezi Unirea la monumentul care, până mai ieri, glorifica Armata Sovietică "eliberatoare". Asta e o flagrantă nepotrivire de timp şi de spaţiu. Faptul de a fi ajuns ştab, fie şi prin voinţa alegătorului, nu te face nici mai bun, nici mai educat. Şi, iată, acum se vede că pentru a conduce o comunitate e nevoie de ceva bun simţ şi de o brumă de educaţie.

E clar că ceremoniile oficiale şi defilarea nu pot fi organizate ocolind caruselul sau pe patinoarul gata instalate în Piaţa Unirii. Dar, tot nu pot să nu mă întreb dacă decizia asta penibilă e o răzbunare a primarului Bolojan, care aşa cum se ştie a vrut chiar să-l "mute" pe domnitor într-un fost cimitir, sau o uriaşă gafă de protocol?

Eu nu aş pune semnul egal între Sărbătoarea Crăciunului şi blâciul tradiţional, dedicat evenimentelor de la sfârşit de an. Şi tocmai ăsta e motivul pentru care ţin să subliniez că Ziua Naţională impune mai mult respect şi mai multă atenţie din partea autorităţilor. Mă şi mir că prefectul nostru, a toate veghetor, Claudiu Pop, nu are nimic de zis despre ruşinea asta!

Este cât se poate de evident că Târgul de Crăciun trebuia organizat, ca şi anul trecut, în Cetate. Atunci a fost o incontestabilă reuşită. Monumentul a asigurat o atmosferă de feerică sărbătoare evenimentului. În Piaţa Unirii trebuia "Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului". Doar că în capul administraţiei e e haos, lipsesc viziunea şi coerenţa. Se vede, din ce în ce mai limpede, că lucrurile sunt făcute ca să fie făcute, "să nu pierdem banii", cum obişnuia să spună domnul primar.

Degeaba aducem din trecut simboluri, dacă nu ştim să le respectăm aşa cum se cuvine. Degeaba mergem la manifestări pentru că dă bine, trebuie, sau fiindcă e an electoral. Totul e degeaba dacă gestul nu pleacă din suflet. Dacă m-aş număra printre oamenii care contează în judeţul Bihor sau în Oradea, eu unul nu m-aş duce anul acesta la evenimentele oficiale ce marchează Ziua Naţională. Ar fi un semn de protest faţă de această gafă ori prostie intolerabilă. Zău, nu e cazul să îşi bată alţii joc de noi. Ne descurcăm de minune şi singuri.

Un comentariu:

  1. Din cate stiu eu statuia soldatului necunoscut a fost ridicata dupa primul razboi mondial in memoria soldatului necunoscut roman care a cazut la datorie pt unificarea tarii. Ca in timpul regimului comunist a fost redenumita statuia in statuia ostasului sovietic si ca s-au tinut ceremonii pt omagierea lui, asta e alta mincare de peste. Personal consider ca e un loc potrivit pt festivitatile de 1 Decembrie. P.S. tot acolo se serbeaza in fiecare an si ziua armatei

    RăspundețiȘtergere