joi, 3 iulie 2014

mortii vostri!

cat de mizerabila este administratia care ameninta sa scoata mortii din morminte si sa le vanda locurile de veci? da, stiu ca omul, daca nu e strans cu usa, nu plateste, dar pozitia abuziva pe care s-a plasat ADP Oradea, in raport cu apartinatorii celor decedati, mi se pare lipsita de orice urma de omenie. poti sa-i ceri unui regim "politic" sa fie omenos, ori datoria lui este sa fie eficient? ba, zic eu, sa fie uman, ca noi - oamenii - l-am facut si tot noi il tinem in viata. insa chestia asta-i scapa starostelui nostru, primarul Ilie Bolojan, cel prea tentat sa mulga oaia pana cand mielul n-o mai avea ce suge si va muri de foame.

este de-a dreptul aberant ca metrul patrat de loc in cimitirul oradean sa fie taxat mai scump decat aceeasi suprafata de teren in zona industriala! pai, daca e 10 lei metru patrat in cimitir, si doar 0,5 lei in Parcul Industrial Euro Bussines, * cu tot cu utilitati, eu zic sa ne innmormantam pe Borsului. sau poate s-o gasi cineva sa faca o afacere din chestia asta. sa deschida un bisnis cu locuri de veci, un Euro Bisnis, bineinteles.

in goana sa dupa bani, ADP e plina de idei ciudate. aia cu scosul mortilor din pamant e nimica pe langa cealalta, care prevede confiscarea cladirilor funerare, trecerea lor in patrimoniul orasului si, ulterior, vanzarea acestora. va imaginati ca, de exemeplu, mormantul scriitorului Radu Enescu sau vreo capela monument din Rulikowski, ar putea fi instrainate... cine stie cui, prin licitatie?!

sinistru, cimitirul din Oradea e pe profit, si inca pe un profit baban! dar banii nu raman intre gardurile cimitirului, se duc la alte proiecte, pentru cei vii: parcari surpaetajate, centre comerciale, piete... cum s-ar spune, directorul Andrica e un economist vizionar, ne obliga sa investim in moarte, pentru binele celor in viata.

ADP incaseaza milioane numai pentru a ingadui celor vii sa faca unele lucrari la locurile de veci ale rudelor lor. evident, lucrarea o platesti separat. "alti bani, alta distractie". in curand, locuitul printre cei vii va deveni mai ieftin decat somul printre cei morti.

taxa pe un cavou din cimitirul municipal Oradea e mai mare decat impozitul pe-o casa! daca propozitia asta simpla nu poate convinge pe oricine la ce situatie aberanta s-a ajuns, atunci... adio si n-am cuvinte!

e josnic sa pui bir pe suferinta umana, sa iei impozite si de la morti. dar e cu atat mai degradant sa-i si ameninti pe cei vii c-ai sa le scoti parintii, copii, fratii... din groapa.

se spune ades ca e imoral sa castigi de pe urma viciilor umane: droguri, bautura, fumat... da, doar ca de astea te mai poti feri, de moarte insa n-ai cum!

eu tot stau si ma intreb, astia se cred nemuritori, isi imagineaza ca le va face "natia recunoscatoare" mausolee sau au locuri de veci prin satele de unde au venit, aproape ieftin, in fundul curtii, chiar gratuit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu