miercuri, 11 martie 2015

De ce ei?



discutiile despre foarte mica unire, Oradea-Sanmartin, sunt mai vii pe fb decat in zona administrativa.

abia date publicitatii, rezulatele unui sondaj de opinie, arata ca orasenii, pardon!, oradenii sunt mai putin informati in legatura cu acest subiect.

coordonatorul cercetarii sociologice spune ca Oradea ar putea sa aiba o problema in ceea ce priveste mobilizarea alegatorilor ei la urne.

poate ghicesc comunicatorii lui Ilie Bolojan o tombola sau poate au pastrat, de pe vremea USL, pe undeva "sistemul" utilizat la referendumul pentru demiterea lui Basescu. ala dupa care umbla acum procurorii...

ei, si aici venim la "cestiune"...

s-ar putea specula ca amorul fierbinte pe care si l-a descoperit, brusc, primarul Oradiei pentru UDMR, aceeasi formatiune politica despre care, acum nici trei ani, spunea ca nu o vrea in guvernarea locala, ar putea avea la baza un calcul pragmatic, de interes, cum s-ar spune.

pentru ca initiativa unionista sa treaca, trebuie ca macar jumatate din populatia Oradiei sa mearga, pe 10 mai a.c., la vot. asta inseamna vreo 100.000 de oameni!

grea misie.

insa nu atat de grea cu ajutorul electoratului maghiar, care e cunoscut pentru ca - in general - se mobilizeaza foarte bine, atunci cand liderii sai i-o cer si, in plus, acelasi electorat e destul de disciplinat, urmand, de regula, semnalele transmise de liderii Uniunii. 

insa e o hiba si aici. Sanmartinul nu e o miza pentru electoratul maghiar. din contra! cu o consistenta populatie de etnie romana si putini maghiari, populatia comunei ar putea influenta raportul majoritate/minoritate la nivelul noii "metropole".

totusi, daca - in virtutea noilor si bunelor relatii ale UDMR cu puterea locala - electoratul UDMR va fi "manat" la urne, se poate spune ca primarului Bolojan i-au iesit socotelile. mai are nevoie doar de 50.000 de romani.

Simple speculatii s-ar putea spune...
Vom trai si vom vedea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu