luni, 4 aprilie 2016

Oradea, chiar ai o problemă!

"Dacă şi numai dacă..." cele spuse de consilierul local PSD Adelina Coste sunt adevărate, Oradea are o mare problemă şi, împreună cu ea, avem o problemă şi noi.

Bine, nu mă aştept să ieşiţi în stradă, pentru a pretinde adevărul. Nici măcar nu îmi imaginez că voi, mai ales cei la care aceste rânduri nu ajung niciodată, veţi înţelege că Ilie Bolojan vă minte şi, la urme, să acţionaţi în consecinţă. 

Din pură consecvenţă şi pentru că, la fel ca în anii cei mai negri ai comunismului, cineva trebuie să aibă tăria de caracter de a spune adevărul, vă zic că ceva PUTE în legătură cu organizarea celui de al III-lea referendum pentru unificarea cu Sînmartinul.

1. Nu e loc de îndoială că, atunci când a propus Consiliului Local Oradea să voteze pentru organizarea celei de a treia consultări publice, Ilie Bolojan ştia de răspunsul nefavorabil planurilor sale, venit din partea AEP. Autoritatea Electorală Permanentă, aceea despre care primarul însuşi spunea că ar fi pasat decizia către Biroul Electoral Central, zice - conform Adelinei Coste - că, la 5 iunie, referendumul nu poate fi organizat decât în secţii de votare separate faţă de cele în care se desfăşoară scrutinul pentru locale, cu alte liste de alegători, ale comisii... adică cu nişte cheltuieli suplimentare de care primarul promitea că o să ne scutească. Când a promis asta ne-a minţit, fie cu bună ştiinţă, fie din crasă ignoranţă. Minciuna tot minciună este. Acum, sunt convins, a forţat votul aleşilor locali tocmai ştiind că, mai devreme sau mai târziu, se va afla adevărul în ceea ce priveşte organizarea şi ceea ce el numea "infrastructura" votării.

2. Ciudată, dacă nu de-a dreptul complice, e tăcerea autorităţilor. Nu pot să cred că Prefectura Judeţului Bihor a asistat nepăsătoare la această controversă de drept. Nu pot şi pentru că, în urmă cu o lună de zile, l-am sesizat personal, în scris, pe dl. prefect Claudiu Pop în legătură cu această situaţie. Inutil să vă spun că sesizarea mea a rămas, până azi, fără răspuns. Ce mai prefect "apolitic" avem!

3. Cred că, în aceste circumstanţe, votul Consiliului Local Oradea este nul, fiindcă el a fost dat în necunoştinţă de cauză şi, oarecum, chiar împotriva prevederilor legii. În cel mai bun caz, dacă Ilie Bolojan se pretinde măcar a fi onest, trebuie să cheme deliberativul local să mai voteze o dată. De data asta în mod avizat. Sigur, nu trebuie să ne facem iluzii în ceea ce priveşte "maşina de vot". Dar, oare, maşina de vot poate sfida legea fără să suporte consecinţele? Sau consecinţele le vom suporta noi, dacă "aleşii" vor decide să organizeze totuşi referendumul pe banii noştri, ai orădenilor.Una peste alta, votul de săptămâna trecută nu e valabil, el trebuie reluat.

Decizia AEP este, din perspectiva primarului Bolojan, o înfrângere mai usturătoare decât cea de la al doilea referendum, în urma căreia ar fi spus că demisionează şi, până la urmă, a uitat. Dacă primarul se ţine de ambiţiile sale şi nu văd de ce n-ar face-o, vom plăti încă o dată alegerile din 5 iunie iar rezultatele sunt deja puse sub semnul întrebării. Ce şanse are să treacă referendumul, când alegătorii vor fi purtaţi dintr-o secţie în alta?! Unde mai pui că până şi primarul Lucian Popuş a început să aibă îndoieli cu privire al justeţea "cauzei" pe care, ce amară ironie, a susţinut-o până mai ieri.

Într-un asemenea moment, un politician de onoare şi-ar prezenta demisia. Dar, unde mai sunt la noi politicieni de onoare? V-am spus, chiar în postarea precedentă, că "minciuna are picioare scurte"? Iată, s-a dovedit că am dreptate. Ilie Bolojan ar trebui să demisioneze pentru că a "forţat" votul Consiliului Local Oradea. E ca şi cum Guvernul ar suci la spate mâna Parlamentului. Adică, ceva de neacceptat într-o democraţie.

Domnule primar,

Ar trebui să vă fie ruşine! Nu faţă de noi, cei care am aflat demult că nu urmăriţi deâct puterea, ci faţă de orădenii cinstiţi care încă mai cred în dumneavoastră. Să vă fie ruşine fiindcă i-aţi minţit din nou! E urât, de-a dreptul degradant, să profiţi de ignoranţa sau servilismul (e vorba de consilieri) cuiva pentru a călca în picioare democraţia. Vă reamintesc smerit că, în decembrie 1989, unii chiar au murit pentru aceste principii. Aşadar, dacă mai aveţi un dram de bărbăţie, plecaţi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu