miercuri, 19 octombrie 2016

Nuanţe mici sau mari minciunici

Cine ar fi crezut că viceprimarul judeţean Mircea Mălan e un ins subtil, un om al nuanţelor?! Când te uiţi la el pare un tip din topor, genul ăla care zice şi face sau, dacă nu, devine nervos... Dar, uite că nu-i chiar aşa.
Săptămâna trecută vicele Oradiei „promitea” că, începând din ziua de 15 octombrie, nu vor mai fi probleme cu „sistemul” ce asigură încălzirea şi apa caldă în oraş.
Fără să ţină de înaltele comandamente politice ale momentului şi nici măcar de sforţările maşinii de propagandă, nesimţita asta de realitate şi-a permis să-i dea cu flit viceprimarului. Luni, 16 octombrie a.c., unii orădeni mai dârdâiau în case iar alţii încă se spălau la lighean. Bonus, o parte a oraşului nu va avea apă rece!
Pus în faţa acestei neîndurătoare situaţii, Mircea Mălan nuanţează de-a dreptul filosofic. Cică, el s-a ţinut de promisiune, „sistemul funcţionează”, doar că o parte dintre noi mai trebuie să îşi sufle în pumni şi să aştepte finalizarea „reparaţiilor în curs” ca să poată face o baie. Sesizaţi nuanţele, nu-i aşa?! E cam ca în comunism, toate merg strună, doar că bunăstarea n-a ajuns încă la toţi.
Nu ştiu cum, în aceste condiţii, domnul Mălan poate să spună, fără să-i crape obrazul, că: „sistemul funcţionează”. Ori chestia asta, numită pompos şi misterios „sistem”, e la mâna Proniei Cereşti ori îşi permite să facă mişto de viceprimarele judeţean.

Fapt este că politicienii promit şi, când nu le iese, nuanţează. E un fel de a spune că le-a reuşit pe de-a-ntregul, doar că, lucrurile mai scârţâie pe ici pe colo, evident, „prin părţile esenţiale”. Oricum, mai-marii nu recunosc niciodată că ne-au tras ţeapă, că au greşit, că nu le-a ieşit. Ar fi, cred ei probabil, sub demnitatea lor. E mai uşor să ne ducă cu vorba. Dacă nu suntem atenţi şi realitatea electorală dovedeşte că nu prea suntem, cu puţin noroc pentru ei (ghinionul nostru!) se aleg din nou. Şi, uite aşa, se perpetuează minciuna, prin tehnica nuanţării. Pentru că diavolul stă ascuns în detalii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu