luni, 14 noiembrie 2016

Dealul „Ciuperca” sau catastrofa sunteţi voi, bă!

Am fost şi eu să văd „minunea de la Ciuperca”. Sincer, mă aşteptam să-l văd acolo pe domnul primar Ilie Bolojan, smulgându-şi din cap bruma de păr ce i-a mai rămas. O afacere de 1,9 milioane de euro s-a dus dracului la prima ploaie mai zdravănă. Primarul nu era acolo şi, din câte am reuşit eu să frunzăresc presa de azi, deocamdată tace. Cică, mâine, 15 noiembrie, onor Primăria va da publicităţii un comunicat de presă cu privire la acest dezastru. „A doua zi după Scripturi...”.

Regret amarnic să vă reamintesc, dar, astă vară, la câteva zile după ce s-a tăiat panglica noului obiectiv turistic şi electoral, am scris, chiar pe acest blog, să gazonul a şi început să se rupă, cu solul de sub el cu tot. Ei bine, chiar de acolo a pornit alunecarea care acum a distrus totul.



A fost destul să plouă o zi pentru ca „marea realizare” să se ducă de râpă. Mă tem că nu mai e nimic de salvat pe acolo. Locul arată ca după război sau ca şi cum ar fi căzut o bombă, taman în inima „ctitoriei”. Pe alocuri valul de pământ, prelins pe pantă ca o undă de lavă, a venit peste trotuar. În panta dealului Ciuperca s-a căscat mai multe crevase, unele de până la cinci metri adâncime. Acum da, se poate spune că, în sfârşit, cascada artificială, mândria primarului, are 12 metri! Totul s-a dus la vale sau de râpă.. Pe câteva sute de metri pătraţi tot stratul de sol lipseşte şi a fost scos la lumină lutul impermeabil pe care dealul stătea într-un echilibru fragil. E clar ca şi bună ziua că, o dată cu îndepărtarea vechiului ecosistem; arbori, tufe, vie, etc., lucrările ordonate de administraţia Bolojan, au distrus acest precar echilibru. Copaci, gazon, tufe ornamentale au fost înghiţite de pământ. Unul din punctele de belvedere arată de parcă ar fi fost dinamitat. Piciorul său de sprijin, care până sâmbătă noaptea se afla sub pamânt, s-a desprins de plafonul din beton şi acum e la vreo trei metri mai în faţă. Gabioanele din sârmă umplută cu piatră au fost contorsionate de parcă ar fi fost făcute din plastilină. Din loc în loc, forţa telurică a înşirat dalele pavajului în picioare, ca pe nişte piese de domino. Coşuri de gunoi, corpuri de iluminat, porţiuni de gard au avut aceeaşi soartă. E nevoie de un exerciţiu de imaginaţie să înţelegi ce-au fost la Ciuperca până mai ieri.



Pentru o clipă mi-a fugit gândul la cutremurul din Italia. Asemenea imagini nu mai vezi decât la televizor. Abia acum „Ciuperca” are şanse să devină obiectiv turistic. S-ar putea numi Parcul tematic: „Catastrofa sunteţi voi”. Însă, autorităţile locale au avut grijă să sudeze zonele de acces. Evident pentru siguranţa noastră! Eu aş zice că au făcut-o pentru siguranţa lor. Cred că orice om în care mai pâlpâie o scânteie de spirit civic ar trebui să se revolte pentru ceea ce s-a întâmplat acolo. Şi să ceară socoteală. Că, pentru numele lui Dumnezeu, a costat aproape două milioane de euro!!! Că veni vorba de siguranţă. În condiţiile date, mai poate oare garanta cineva că drumul expres, aflat la baza dealului, sau pasarela care traversează, la vreo 10 metri înălţime, şoseaua şi calea ferată sunt sigure?



O femeie trecută de 60 de ani îmi spunea că, mai înainte, parcul a fost amenajat de comunişti, acum 50 de ani. A rezistat o jumătate de veac şi acum, după amenajarea lui Bolojan, tot dealul s-a dus! Aş putea să pun pariu că „ăia” n-au băgat nici un milion de lei în toată lucrarea. Domnule primar, pentru banii ăştia, dictatorul v-ar fi pus la zid imediat, împreună cu toată camarila care a „supt” din lucrarea asta. Din punctul meu de vedere, aşa nepriceput cum zic alţii că sunt, se vede de pe strada Olteniei că lucrarea a fost de batjocură. Mă şi mir că DNA se încăpăţânează să nu observe, nici acum când dealu’ mai că vine peste ei. Ei, dacă s-ar săpa oleacă pe acolo, cine ştie câte straturi impermeabile de mizerie umană s-ar putea descoperi. Pe ele s-a dus tot dealul la vale.

Puşi în faţa crudului adevăr, cei de la Primărie vorbesc despre garanţii şi alte studii care să descopere ce s-a întâmplat. Alţii, mai responsabili, invocă o aşa-zisă „catastrofă naturală”. Care catastrofă, băi specialiştii lu’ peşte?! Că n-a plouat decât o zi. N-au fost inundaţii. Autorităţile n-au anunţat nici o calamitate în Bihor. Adevărata catastrofă sunteţi voi! Disputa, care de abia acum începe, o să fie cât se poate de interesantă. E de văzut, pentru cine are ochi să vadă, cine şi pe unde va scoate cămaşa. Mă aştept ca Primăria, proiectantul şi executantul să înceapă un adevărat turneu de tenis cu... răspunderea. Dacă firma care a executat lucrarea se apucă să repare totul pe spezele ei, sigur ajunge la sapă de lemn. Acolo e de muncă precum după cutremur. Sunt tone de beton care trebuie îndepărtate. Nu ştiu cine şi prin ce metode va pune „la loc” pământul pornit la vale. Cine va plăti materialele distruse? Cine va reconstrui totul şi pe ce bani? Cineva mi-a spus că până şi unul din pilonii de susţinere ai noului restaurant, cel de pe coama dealului, s-ar fi fisurat. Fapt este că localul a fost închis. Cică li s-a sugerat chiriaşilor că e mai bine aşa...



Mă mai întreb, în prostia mea, dacă Uniunea Europeană va sta şi ea drăguţa doar să se mire cum, la Oradea, se duc la vale banii cetăţenilor ei.


Fapt este că „parcul dendrologic” s-a dărâmat... ilogic. Iar noi ne-am ales cu spectacolul, în vreme ce alţii şi-au tras caimacul. Nici parcul de la Ciuperca, aşa cum era el, nu mai e, nici banii nu mai sunt. Sau, cum probabil va încerca să ne consoleze domnul primar Ilie Bolojan, ar fi fost o prostie să nu cheltuim banii europeni. Oricum, numa’ să-i cheltuim.  Aferim!

5 comentarii:

  1. Imi este rusine ca sunt cetatean al acestui oras. Si sunt afectat pentru ca nu mi se pare corect fata de noi ce se intampla in cazul acestui val de investitii UE.Lipsa de profesionalism este deja o emblema asupra administratiei cat si asupra colaboratorilor sai: CET-ul, Sistemul de incalzire centralizata, dealul Ciuperca, betoanele pietei Rogerius, ale parcarilor Independentei si Tribunalului, piata Unirii fara stapan, strazi cu asfalt de-un sezon, ... toate sunt deja de notorietate. In cazul de mai sus, normalitatea ar fi demisii la varf. Demisie pentru ca primarul, viceprimarul, seful biroului tehnic respectiv, etc. sunt incarcati cu autoritatea functiei ce presupune acte exclusiv responsabile. Dealul Calvariei a devenit dealul Rusinii in fata noastra si in fata atat de cautatilor turisti...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va puteti mutat in alt oras, linistit! Orasul nu v-a simtii lipsa dumneavoastra daca asa ganditi!

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Domna Marcea Jurjac. Macar omul asta graieste adevar si vrea sa traga un semnal de alarma. Dumneavoastra din pacate nu aveti nimic mai bun de facut decat sa aruncati repede cu rahat in oricine critica administratia si pe buna dreptate. Mie unul mi-ar fi rusine in locul dumnevoastra.

      Ștergere
  2. Directorul Marius Moş a declarat că toate deficienţele au fost aduse la cunoştinţa asociaţilor care vor reface lucrările în cel mai scurt timp. "Dalele au început să se desprindă deoarece la amenajarea pietonalei s-a ales o soluţie flexibilă pe pat de nisip. Dacă am fi optat pentru o variantă rigidă, bazată pe un strat de beton, exista riscul ca acesta să crape deoarece dealul nu este stabilizat şi era şi mai rău", a spus şeful DMPFI.
    ACEASTA A FOST INAINTE CA DEALUL CIUPERCA SA SE DUCA DE RAPA!!!!! ADICA SEFUL DMPFI STIA CA DEALUL NU E STABIL.....
    DE CE NU L-ATI FACUT STABIL....RUSINE

    RăspundețiȘtergere