marți, 19 mai 2015

cat de departe?

m-am razgandit! nu mai merg la referendum.

simteam eu ca ceva pute, ca "e ceva putred in Danemarca"... iata ca cineva, mai destept ca mine, mi-a deschis ochii.

primarul nostru, Ilie Bolojan, liberalul care a umplut Oradea de monopoluri, democratul care testeaza pe noi, ca pe niste cobai, a'liberalismul de tip Victor Orban, numai spirit european nu poate fi numit. el si cu referendumul lui sunt o rusine pentru tot ce inseamna democratie autentica.

iata ce spune Comisia de la Venetia in Codul de bune practici in materie de referendum si, de aici incolo, judecati voi!

2.2/a Autoritatile trebuie sa asigure egalitatea de sanse intre partizanii si adversarii proiectelor supuse la vot. Aceasta implica NEUTRALITATEA AUTORITATILOR ADMINISTRATIEI PUBLICE (cat de neutri au fost primarii Ilie Bolojan si Lucian Popus ori prefectul Claudiu Pop s-a vazut!), in special referitor la:

- CAMPANIA PENTRU REFERENDUM,
- acoperirea de catre mass-media, in special cele publice,
- FINANTAREA DIN FONDURI PUBLICE A CAMPANIEI SI A ACTORILOR SAI,
- AFISAJUL SI PUBLICITATEA.

2.2/b In emisiunile de radio si televiziune consacrate campaniei pentru referendum se recomanda sa se asigure egalitatea intre partenerii si adversarii propunerii,

2.2/d Trebuie asigurata egalitatea in ceea ce priveste subventiile publice si celelalte forme de sprijin pentru campanie,

2.2/i INCALCARILE LA ADRESA OBLIGATIEI DE NEUTRALITATE TREBUIE SANCTIONATE.
 cum nicio institutie nu vede si nu ia masuri, am sa o fac eu, "necetateanul", si nu am sa merg nici de data asta la vot.

3.1. Libera formare a votului electoratului

3.1/a Autoritatile administratiei publice trebuie sa isi respecte obligatia de neutralitate care constituie un element de asigurare a liberei formari a vointei alegatorilor (cu alte cuvinte, cand primarul face campaniei proiectului sau acest principiu este incalcat).

3.1/b Spre deosebire de cazul alegerilor nu este necesara interzicerea completa a interventiei autoritatilor publice in favoarea sau in defavoarea propunerii supuse referendumului. Cu toate acestea, autoritatile publice (nationale, regionale si locale) nu trebuie sa se influenteze rezultatul scrutinului PRINTR-O CAMPANIE EXCESIVA SI UNILATERALA. SE INTERZICE UTILIZAREA DE FONDURI PUBLICE DE CATRE AUTORITATI IN SCOPURI DE CAMPANIE. (!!!)

3.1/d Autoritatile trebuie sa furnizeze o informare obiectiva (ce?!).

3.2 Observarea referendumului (aceste cateva randuri sunt dedicate colegilor mei de la Asociatia pro Democratia Oradea, care nici macar acreditare nu au binemeritat din partea Biroului "Electoral" Oradea).

3.2/a Atat obeservatorilor nationali cat si celor internationali trebuie sa li se asigure posibilitatea cat mai larga de a participa la obervarea referendumului.

3.2/b Observarea nu trebuie sa se limiteze la ziua votarii, ea trebuie sa includa campania pentru referendum...

3.4 Finantare

3.4/b TREBUIE INTERZISA UTILIZAREA FONDURILOR PUBLICE DE CATRE AUTORITATI IN SCOPURI DE CAMPANIE. numai concertul din 8 mai 2015 a costat 50.000 de euro, bani luati din fondurile publice ale Oradiei. conform unor surse independente costul intregii campanii s-a ridicat undeva pe la 250.000 de euro. si urmeaza "felul doi". iar noi tot n-am aflat de unde sunt banii?!

cat de departe de ceea ce este spiritul democratic adevarat a fost aceasta "campanie" pot vedea acum toti cei care mai au curaj sa vada.

Recomandarile Comisiei de la Venetia nu sunt, e drept, obligatorii. Insa, atentie, e vorba de principii democratice acceptate si pretuite in Europa si, mai mult, constituie - cel putin teoretic - izvor de drept chiar si pentru "tanara, fragila si originala" noastra democratie.

Q.E.D.

Un comentariu: