vineri, 22 mai 2015

se pune de-o fraudă?

dacă ar fi pentru prima dată când citesc enormităţi "izvorâte" din gura adulatului nostru primar m-aş mai mira poate. dar asta, iar, parcă le-ar întrece pe toate.

motivând că astfel va face importante economii la bugetul alocat referendumului privind unirea cu Sînmartinul, Ilie Bolojan anunţă, senin, că nu-i va mai plăti pe observatorii partidelor din secţiile de votare! aşa ceva n-a mai văzut Parisul! nici măcar ăsta ipotetic lărgit de pe malul Peţei! e ca şi cum ai vrea să organizezi alegeri cu uşile închise! eu aş propune ca primarul să lase la vatră şi comisiile din secţiile de votare. asta da economie! de ce? e simplu. dacă nu vor fi plătiţi, mulţi dintre aceşti observatori vor alege să nu îşi petreacă duminica de 14 iunie 2015 între patru pereţi, de la 7 la 23. astfel se va deschide o uriaşă posibilitate de  fraudare a referendumului.

mă tem că primarul Oradiei a luat eşecul de la prima rundă ca pe o chestiune extrem de personală şi acum vrea să se revanşeze, cu orice preţ.

poate vă mai amintiţi ce spune Comisia de la Veneţia despre referendum. printre altele, există recomandarea fermă de a sprijini prezenţa observatorilor, naţionali şi internaţionali, la urne şi de-a lungul întregului proces de consultare a populaţiei. în loc de asta, Ilie Bolojan trimite la plimbare până şi reprezentanţii partidelor!

un amic, vechi activist Pro Democraţia, scandalizat şi el de anunţul primarului, sugera că, în această situaţie fără precedent, ar trebui să chemăm observatori internaţionali. eu zic că spiritul civic, dacă ar exista, ar trebui să umple secţiile de voluntari gata sa stea de pază la urne. să existe lângă fiecare urnă cel puţin un observator independent.

nici nu vreau să mă gândesc câtă legitimitate are un scor bun pentru Oradea, obţinut în asemenea condiţii... oare, pentru domnul primar, scopul scuză mijloacele în orice circumstanţe? cât de sigur trebuie sa fie pe el Ilie Bolojan dacă face, cu de la sine putere, astfel de derogări de la cele mai elementare principii ale democraţiei, acum, la numai câteva zile după ce Dragnea însuşi a fost condamnat pentru fraude la un alt referendum?!

n-ar fi mai simplu şi mai ieftin să-l declaram împărat? şi, ca primă măsură, domnia sa să proclame "anexarea" Oradiei la Sînmartin?! oricum nu s-ar opune nimeni.

P.S. a dat Domnul de-am auzit, pentru prima dată, o cifră legată de costul acestui referendum, chiar din gura d/lui primar. 850.000 lei. adică - să fie mai limpede - opt miliarde cinci sute de milioane de lei vechi! o grămadă de bani, până acum aruncaţi pe fereastră. înţelegeţi acum de ce e miza atât de mare? în cazul unui eşec cu repetiţie, cum va justifica edilul suma asta? deci, se va aplica vechea tactică comunistă a lui "totul pentru front, totul pentru victorie"? deocamndată să constatăm doar că, deşi e mult, e foarte puţin pentru aşa ditamai campania.

ah, si incă ceva. au calculat alţii că, pentru plata observatorilor la urne, ar fi nevoie de maxim 10.000 de euro. o nimica toată, pe lângă bugetul campaniei lui Ilie Bolojan. dar, se pare, că - dacă el nu vrea - unde a mers mia nu mai poate să meargă şi suta...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu