luni, 11 mai 2015

pastila de dupa

e una amara.

azi e o zi nefericita pentru Oradea, insa una importanta pentru democratie.

referendumul pentru unirea ca Sinmartinul a picat! a cazut pentru ca oradenii nu s-au dus la vot, nici macar 30%.

acest esec, platit cu bani multi, al primarului Ilie Bolojan impune o concluzie, pe care a spus-o prietenul meu Adrian Simon la asa-zisa dezbatere organizata de Digi 24 Oradea pe tema referendumului. ideea este ca poti mobiliza o comunitate numai daca ea simte cu adevarat ca miza pusa in joc este si a ei. o idee, repet, foarte importanta pentru Oradea, lansata si promovata de sus in jos, de la primar catre oradeni, cu acelasi aer de superioritate, al celui care le stie pe toate, nu poate scoate oamenii la vot. Ilie Bolojan si-a sabotat propriul proiect. prin atitudine si prin campania desantata, unilaterala, chiar la limita penalului. s-ar putea sa ridicati din sprancene. da, la limita penalului, fiindca circul penibil la care am asistat in ultimele saptamani n-a fost o campanie de informare ci o campanie pro domo a domnului primar. si, eu cred, ca oradenii au simtit asta. poti sa-i faci delasatori, indiferenti, lipsiti de civism, cum au si facut-o unii activisti PNL dand telefoane de mobilizare, insa - se vede inca o data - cei multi nu sunt prosti. asa cum s-au dus, acum niste ani, masiv sa-l voteze pe Ilie Bolojan, fiindca atunci credeau in el, asa au stat acum acasa, fiindca n-au crezut in ideea lui si nici in campania pe care a facut-o.

poate ar fi momentul ca primarul sa ne spuna acum, intr-un gest de barbatie politica, cine si cati bani a dat in aceasta veritabila campanie electorala. ar fi o continuare fireasca a gestului de minima sinceritate prin care, azi noapte, recunostea ca tot acest vacarm a fost un esec, un esec de comunicare, evident, extrem de costisitor.

am urmarit, perplex, o campanie autista, in care el a tinut sa le stie pe toate, sa para ca are solutii pentru orice, ba chiar si-a permis sa minta deliberat, promitandu-le celor din Sinmartin ca nu le vor creste taxele si impozitele, cand toata lumea serioasa stia foarte bine ca nu e asa. am vazut o campanie facuta pentru el. si cel mai bun argument in acest sens este tocmai lipsa evidenta a oricarui dialog.

si ar mai fi ceva, am impresia ca s-a ajuns la acea masa critica a oradenilor care, fiind victime ale "primaului pedeapsa" - fie ca le-a fost saltata masina, fie ca au primit amenda pentru fatade sau pentru cine mai stie ce - sunt azi mai multi decat cei care simt un gol de emotie in stomac atunci cand vine vorba de realizarile regimului Bolojan. oricate lucruri ar fi facut primarul si e de necontestat faptul ca a facut, (cum le-a facut ori cat erau ele de oportune e alta poveste) atunci cand se simt bruscati de primarul lor, oamenii reactioneaza asa, ignorandu-l. poate ca e momentul ca Ilie Bolojan sa inteleaga ca, oricat ar fi el de bun, nu poate guverna peste oameni, facand abstractie de ei, fiindca nu l-au ales ingerii si nici destinul! sa fii ales e o uriasa sansa, dar sa uiti ca ai fost ales de oameni e o la fel de mare prostie.

un gand si pentru bietul Lucian Popus. iata, prin comparatie, ca oamenii din Sinmartin au crezut in acest proiect. el, bietul de el, a ramas cu ochii in soare. acum, daca referendumul nu trece, cu ce obraz va candida din nou cerand mandatul de primar la comunei pe care a vrut sa o lichideze?

din nou? pai da, Ilie Bolojan vorbeste despre o noua consulatare publica. i-or mai fi ramas ceva maruntei pe fundul sacului ori miza e atat de mare? riscul e proportional esecului de azi. crede cineva in mod serios ca, la un al doilea tur, numarul oradenilor care vor merge la vot va fi mai mare?! undeva, in Ilfov, revenirea unui oras la statutul de comuna a trecut abia la a treia incercare, in conditiile in care pentru aceasta initiativa exista o reala sustinere populara. oare Ilie Bolojan isi mai poate permite un asemenea esec? eu zic ca da. va incerca pentru ca are tupeul necesar. oricum, el s-a obisnuit, a fost obisnuit asa, nu deconteaza niciodata nimic!

aveti cumva dubii in acest sens? pai n-ati vazut ca "ungurii-s de vina". referendumul n-a trecut, zice dl. primar, fiindca populatia maghiara din Oradea n-a mers la vot. deci, vinovati sunt, multi, oricat de multi, oricine in afara de el!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu