luni, 23 noiembrie 2015

kakomunism de Oradea



Hai să începem cu o glumă, una pe cât de bună pe atât de serioasă. În zilele în care nu se ştia încă cine va fi următorul titular de la Palatul Victoria, urmaşul lui Ponta cum s-ar zice, s-a auzit că viitorul premier al României era să fie nimeni altul decât primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Adică, ministeriatul de la Interne nu i-ar mai fi destul?! Noroc, sau ghinion, cine ştie?, că, deşi a încercat şi poza asta în câteva rânduri, Suuuper-Bolo n-a ieşit destul de „tehnocrat” la analize.

Buun, şi acum, la subiect(e)! Citesc că un avocat orădean a învins Primăria, obţinând în instanţă dreptul de a fi clientul unui alt furnizor de căldură decât regia municipalităţii. Ce chestie! Când ziceam eu, acum câţiva ani, puteţi verifica!, cum că primarul liberal ne bagă pe gât monopoluri ce amintesc de regimul comunist, toţi ciracii lui se uitau la mine ca la inamicul public nr. 1 al urbei. Nu mă încălzeşte cu nimic această victorie, precum – sunt convins – nu-i va încălzi, de aici înainite, nici pe aceia care n-au îndrăznit până azi să îşi ceară în justiţie dreptul de a-şi alege furnizorul de încălzire.

Altă dandana! Citesc că luminatul nostru consiliul local a votat o creştere cu 50% a impozitului pe cea de a doua locuinţă deţinută, în proprietate, de orădeni. Care o fi ideea? Ar trebui cumva, ca în anii „iepocii de aur”, să avem fiecare câte un singur apartament?! Am mai spus-o, principiul conform căruia „Educaţia este a doua natură”, pare să confirme că edilul nostru, cel mai iubit fiu al poporului, n-a depăşit încă anii înaltelor idealuri uteciste.

Ca şi cum n-ar fi destul, aceiaşi aleşi, mari liberali dacă îi întrebi ori dacă îi cauţi la carnetele de partid, au votat creşterea cu 100% a impozitelor pe clădirile a căror faţadă nu este întreţinută corespunzător. Argumentul oficial e acela că Primăria va lua banii şi îi va reinvesti în reabilitarea imobilelor cu pricina. Viziunea oficială a administraţiei Bolojan, inoculată cu succes şi în mentalul unor largi categorii de oameni ai muncii, ar fi că „Dacă ai bani să stai în centru, ai bani şi pentru a contribui la renovarea imobilului de patrimoniu în care trăieşti”. Lozinca asta, repetată acum de un cetăţean în sprijinul iniţiativei Primăriei, a fost lansată – ce oroare! – de însuşi primarul Ilie Bolojan. E drept că, realizând probabil ce enormitate de porumbel i-a ieşit pe gură, nu l-am mai auzit s-o reprete. Dar, târziu, porcul zburase! Dacă stai în centru, plăteşti oricum un supliment „de lux” la impozit. Deci, am putea bănui că „taxa pe ruină” e ilegală. Costurile de reabilitare a clădirilor cu pricina putând să fie acoperite, fie şi parţial, din suplimentul de impozit pe care îl achită locuitorii zonei centrale.

Până la urmă, ce-s toate măsurile astea?! Frustrări de băiet sărac? Porniri egalitariste? Manevre imobiliare deloc subtile? Ciudăţenia dracului! Tocmai consilierii PSD, adică stânga, cea care în mod normal ar fi trebuit să aplaude aceste măsuri, au votat împotriva lor. „Mare-i grădina ta, Doamne”... şi uite că unii din dreapta au sărit de atâtea ori pârleazul demagogiei că  nici nu mai ştiu pe ce parte a eşichierului politic se află!
Ceea ce uită prea scumpii noştri aleşi e că, multe din locuinţele aflate în centrul Oradiei, sunt încă ale statului, că în ele stau mulţi pensionari ori chiriaşi ai Primăriei, oameni care au primit cândva câte o repartiţie tocmai fiindcă nu îşi permiteau să aibă o casă a lor. De pe ăştia vrea Bolojan să-şi scoată pârleala! Nu pot să accept faptul că singura soluţie, găsită de aceia care trăiesc de pe urma impozitelor achitate de locuitorii zonei centrale, este aceea de a le mai pune un bir. Sunt deştepţi, bre! Evident, tot pe banii oamenilor! Avocatul şi publicistul Sever Voinescu scria, recent, în „Dilema veche” că „statul nu este o societate pe acţiuni”. Ce drăguţ ar fi dacă şi primarul nostru ar avea astfel de „Dileme”... Poate ar înţelege că oraşul nu e firma lui de la Aleşd, că nu poţi face bine oamenilor împotriva voinţei lor şi că, dacă tot e să vrei să faci ceva, e mai bine să faci cu ei decât numai pe banii lor. Cetăţeanul, scrie Sever Voinescu, e altceva decât un contribuabil. Cu siguranţă aşa şi este, doar că, pentru asemenea emancipare, e nevoie de puţină voinţă din partea lui şi de puţin respect din partea administraţiei.

De fapt, „foamea de bani” a primarului pe care 60% dintre orădeni vor să-l mai aleagă o dată, pentru câte a făcut, are o explicaţie cât se poate de simplă. A făcut din banii noştri şi îi mai trebuie încă, pentru a ne arăta câte poate el să mai facă!

În ceea ce priveşte noile impozite, tare mă tem că în spatele acestor decizii, care au – iată – un substrat comun, se ascund veroase manevre imobiliare, în slujba cărora s-a pus şi prea-cinstita administraţie Bolojan. Adică, pe româneşte, se vor aplica măsuri comuniste pentru ca un grup de capitalişti bogaţi să pună laba pe centrul oraşului. Fiindcă ei îşi permit să stea în centru, nu ca alţii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu