joi, 26 noiembrie 2015

Un caz, un necaz şi câteva posibile concluziiVorbeam, într-un text recent, despre anumite interese imobiliare ce trebuie „servite” degrabă şi fără ezitare. Tind să cred că mazilirea directorului AIO, Cristian Beltechi, şi înlocuirea lui cu un personaj foarte apropiat primarului Ilie Bolojan este doar o părticică a acestui „masterplan”.
Că ceva e în neregulă cu această schimbare de directori se vede şi din faptul că a fost nevoie de desfiinţarea unei instituţii (AIO) şi înfiinţarea alteia noi (Direcţia Patrimoniu) pentru ca fostul director să fie pus pe tuşă. N-ar fi prima oară când Ilie Bolojan se joacă, cu graţia dictatorului din filmul omonim, de-a numirile, desfiinţările şi moşirile unor instituţii sau posturi. Totuşi, trimiterea lui Beltechi, director cu ştate vechi şi om de bază în ceea ce a fost cândva AIO ori „echipa Bolojan”, pe  postul de „comandant” al Poliţiei Locale Oradea este un gest umilitor, egal ca valoare cu un surghiun.
Instabilitatea echipei manageriale, lipsa de încrederii în colaboratorii săi cei mai apropiaţi, sancţionarea acelora dintre ei care îndrăznesc să se pună de-a curmezişul planurilor sale sunt tot atâtea simptome ale unei stări de nevroză la cel mai înalt nivel administrativ. Dacă nu cumva putem vorbi chiar despre dorinţa căpeteniei de a şterge anumite urme.
În vreme ce la Bucureşti se vorbeşte despre politizarea administraţiei „maxim până la nivelul funcţiilor de secretar de stat”, la Oradea administraţia locală e mai politizată decât era pe vremea lui Petru Filip. Noul director, Lucian Popa, este membru PNL iar, până să fie uns de primar adjunct la AIO, a fost consilier local şi patron de club. E clar, Bolojan i-a copt-o vechiului său camarad!
În politică trădarea se plăteşte cu trădare. Doar ritmul în care se schimbă directorii Primăriei e mai redus decât în primii ani ai administraţiei Bolojan, metodele sunt aceleaşi. Cei care au ştiut să facă, la timp, pasul, au fost lăsaţi să se înfruptre, un timp, de roadele „lucrării” lor. Acum, precum zicea însuşi primarul, ghiocelul a devenit ultimul trend în politica de cadre a administraţiei locale. Delicatele flori sunt plantate, la greu, în poziţii cheie. Deci, dacă Ilie Bolojan îşi face planuri, e clar că va mai candida o dată. Ce să-i faci, n-a fost să fie premier!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu