vineri, 4 martie 2016

Fraudă la cel de-al III-lea referendum?



La nivel naţional, liberalii o ţin una şi bună că alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin e antidemocratică. Cu atât mai mare mirarea mea că, la nivel local, n-a observat nimeni un amănunt care pune sub un mare semn de întrebare însăşi legalitatea celui de-al treilea referendum pe care primarul Ilie Bolojan vrea să-l organizeze în vederea „unificării” Oradiei cu Sînmartinul.

Atunci când şi-a anunţat intenţia de a organiza cea de a treia rundă a consultării populare, primarul a spus că secţiile de votare vor fi aceleaşi, pentru alegerea organelor puterii locale şi pentru referendum. Puţintel cam ciudat, dar să i-o trecem cu vederea. Problema e în altă parte. Mai precis în textul celor două legi care reglementează cele două tipuri de consultare electorală. Legea Alegerilor Locale spune că votul se desfăşoară până la ora 21.00. Legea Referendumului zice că, în acest caz, urnele vor fi disponibile până la ora 23.00. Încercând, cred eu, să ne fure privirea, Ilie Bolojan a insistat pe economiile care se vor face prin comasarea secţiilor de votare. Ba, a spus chiar că lasă de la el două ore, astfel încât şi referendumul se va încheia practic la aceeaşi oră cu votarea aleşilor locali, adică la 21.00.

Doar că domnul primar are, aici unde poate se aştepta mai puţin – dacă nu cumva a premeditat această ilegalitate – are, deci, o mare problemă. Nu e domnia sa mai puternic decât Parlamentul. Cu alte cuvinte, nu poate lăsa el, cu de la sine putere, din timpul legal alocat consultării populare. Ce-ar fi, să spunem, dacă i-ar veni cuiva pofta să meargă să voteze împotriva fuziunii, la ora 21.05? Sau la 22.55?! Se poate spune, pe bună dreptate, că persoana în cauză a fost privată de dreptul ei constituţional de a opta. Deci, e lipede, sper, că Ilie Bolojan nu poate decide el să „taie” din timpul alocat plebiscitului.

E momentul şi locul să subliniez că observaţia descrisă mai sus nu îmi aparţine. Ea a fost discutată într-un grup de prieteni cu formaţie juridică. Se întrebau, zic eu pe bună dreptate, cum se face că Opoziţia, Prefectura, alţi oameni de drept, presa n-au remarcat această problemă, care, de altfel, nu e singura legată de cel de al III-lea referendum. De pildă, se pune întrebarea de câte ori pot fi consultaţi orădenii, fără ca locuitorii comunei Sînmartin să fie şi ei întrebaţi din nou?

Dar să revenim la dilema noastră. În opinia specialiştilor care au inspirat acest text, nu există decât o soluţie legală şi, ca să-i citez, elegantă. Aceasta înseamnă organizarea a câte două secţii de votare, fie chiar şi alăturate; una pentru alegerile locale, celalată pentru referendum. Prima se va închide la ora 21.00, cealaltă la ora 23.00. Fiindcă aşa zice legea şi basta!
Evident că soluţia legală s-ar putea să nu fie pe placul domnului primar. Avem, din capul locului, două garnituri de personal pentru cele două tipuri de secţii. Aşa se duce naibii şi economia cu care s-a lăudat primarul Ilie Bolojan. În plus, riscul cel mai mare e ca unii dintre orădeni să nu mai aibă chef ca, după ce şi-au ales primarul şi consilierii, să parcurgă încă o dată procedura birocratică legată de vot, pentru referendum. Mergi în altă secţie, predai actul de identitate, semnezi, primeşti buletinul de vot... Brusc, „unirea cea mică” e pusă iar sub semnul întrebării!

Dezideratul realizării unui important pol urban poate fi unul cât de generos. Dar, încă o dată, poate pricepe şi cine trebuie, scopul nu poate să scuze mijloacele. Mai ales atunci când „mijloacele” sunt la limita sau chiar în afara legii.

Şi, ca să revin la ideea de la început, dacă iar nu trece referendumul şi, printr-o minune, va fi adoptată decizia alegerii primarilor în două tururi de scrutin, ce va face domnul primar? Poate mai organizează o consultare populară la turul II că doar, aşa cum spunea, secţiile.. sunt făcute! Oare jocurile sunt făcute şi ele? D’aia tac toţi?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu