miercuri, 2 martie 2016

Primii şi ultimii



O informaţie publicată azi de bihorstiri.ro m-a pus pe gânduri. Conform unui studiu realizat la nivel naţional, judeţul nostru e între primele trei ale ţării, din perspectiva numărului locuitorilor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Clasamentul arată aşa: Bucureşti, Mehedinţi, Bihor, etc.

Evident că, în ceea ce ne priveşte, ponderea abonaţilor este deţinută de municipiul Oradea. De la adoptarea, în Consiliul Local, a Hotărârii privind „zona unitară de încălzire”, orădenii sunt, vor, nu vor, legaţi de „glia”, de ţeava, CET-ului. Despre calitatea serviciilor nu are rost să mai discutăm acum. Ne răcim gura degeaba. Altceva bate la ochi.

Paradoxal, în ciuda acestui loc fruntaş, Oradea se „mândreşte” şi cu statutul de lider în ceea ce priveşte tarifele achitate de locuitorii ei pentru serviciile de încălzire, furnizate de sistemul centralizat. Media naţională este de 225 de lei, iar noi achităm, lunar, 240 lei pe gigacalorie! 15 lei, în fiecare lună, peste media naţională, atenţie!, nu e de ici de colo, pentru judeţul cu cele mai mici salarii din România.

E împotriva oricăror principii economice să fii printre primii în ceea ce priveşte numărul de abonaţi, dar, în acelaşi timp, să ai şi cele mai mari tarife. Logica pe care funcţionează o piaţă sănătoasă spune că, cu cât ai mai mulţi clienţi, cu atât creşte eficienţa economică şi normal ar fi ca preţurile să scadă.

Iată, nu şi la noi! Cum remarca, mai ieri, un politician local, administraţia noastră liberală bate rău către stânga. Ilie Bolojan e adeptul exproprierilor, a conducerii cu mână forte, al monopolurilor, al tarifului unic... La noi numai impozitele sunt capitaliste. Dar, şi ele suportă schimbări, în funcţie de interesele momentului. Este vorba de momentul electoral, fireşte.

Ca să fiu în trend, cred că avem, iată, încă un motiv să cerem demisia directorului Termoficare Oradea, dl. „Sultănel” Nicula. Desigur, numai dacă o vrea şi Padişahul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu