joi, 16 iunie 2016

Bad dog, poor dog



Ceea ce era de previzibil s-a si intamplat. Senatorul bihorean Cristian Bodea, a fost exclus - joi - din PNL. Cunoscut si ca blogger, sub pseudonimul “Bad Dog”, parlamentarul liberal este sau a fost, daca vreti, printre cei mai vizibili, cei mai vocali, dar, si cei mai articulati in argumentatie dintre oamenii PNL.

Paradoxal, cererea formulata de Cristian Bodea, in sensul inlocuirii intregii conduceri a PNL, vinovata se scorul electoral general destul de slab obtinut la alegerile locale, putea sa il avantajeze pe primarul Ilie Bolojan. S-a si speculat, in spatiul public, in legatura cu posibila instalare a primarului de Oradea la carma partidului. Criza politica interna si rezultatele obtinute la votul din 5 iunie erau argumente care ar fi putut sa conteze. Sigur, au fost si din aceia care s-au grabit sa puna rezultatul dezamagitor, mai ales cel de la Bucuresti, in carca secretarului-general. Acuzatia cea mai grava si, cel putin aparent, corecta fiind acceea ca, pe parcursul campaniei, Ilie Bolojan a jucat “egoist”, neglijandu-si atributiunile de conducator al “ostilitatilor” electorale. Una peste alta, s-a spus ca Bodea ar fi fost lansat, precum o torpila, care sa loveasca la varful partidului, netezindu-i calea lui Ilie Bolojan catre sefia PNL.

Daca asa a fost, si, judecand strict pe argumente logice, pare ca asa a fost, e cel putin curios ca secretarul-general al PNL n-a facut nimic pentru a-si salva colegul. Sau a facut, dar nu prea multe… nu destul cat sa-l scape pe Cristian Bodea. Ok, nu ma astept din partea nici unui politician sa fie un monument de recunostinta. Dar, macar statutul de coleg l-ar fi obligat cel putin la o pozitie publica favorabila “condamnatului”. Alta decat cea in care primarul a spus ca, parafrazez, “e foarte probabil ca senatorul sa fie exclus”. Sa i se fi sugerat oare lui Ilie Bolojan ca, daca pica duetul Blaga – Gorghiu, pica si el? Pentru ca, intelegand aceasta, secretarul-general si-a sacrificat “ortacul”…

Una peste alta, Cristian Bodea e urmatoarea victima, inca un “martir” din echipa politica a lui Cornel Popa. Batranul liberal n-a sarit nici el sa isi apere odrasla politica. Probabl, la randul lui, fostul presedinte de judet isi pazeste sansele. Cine stie, poate mai apuca un mandat de parlamentar, pana la binecuvantata pensie speciala. Un lucru e clar, daca la nivel national nu se intampla nimic, in PNL Bihor schimbarea garzii este cat se poate de evidenta. Toata puterea e acum in mana lui Ilie Bolojan. Ciudata situatie pentru un partid liberal, nu?

E pacat ca obtuzitatea, inertia si setea de putere a celor din conducerea centrala, precum si egoismul colegilor bihoreni, poate chiar o umbra de tiranie locala, au provocat sfarsitul prematur al unei cariere politice care putea sa mearga mai departe.

E simptomatic ca PNL a “mazilit”, dintr-o lovitura, un intelectual de marca, Toader Paleologu, si un tanar politician care, crezand sincer in valori liberale, precum democratia interna si libertatea de expresie, facea o figura distincta intr-o organizatie cu un tot mai accentuat profil cazon. Din nefericire pentru PNL Paleologu si Bodea nu sunt primii reprezentanti ai partidului care au plecat sau au fost siliti sa plece tocmai fiindca au practicat niste valori liberale. Genul asta de atitudine nu va contribui la imbunatatirea imaginii PNL si nici la castigarea alegerilor din toamna.

In PNL s-a strigat, inca o data; “Moarte intelectualilor!”. Zis si facut. Ca “faptele fac diferenta”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu