marți, 26 iulie 2016

Domnul Mang are...

... probleme de comunicare!

Deci, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, s-a oferit să pună anual 500.000 de euro, de la bugetul oraşului, pentru ca aeroportul oraşului nostru să devină mai competitiv din punctul de vedere al costurilor suportate de clienţii săi. Concret, în viziunea edilului, banii ar fi putut fi direcţionaţi către subvenţionarea taxelor aeroportuare, situaţie care ar fi dus, în mod direct, la reducerea sumelor plătite de cei care călătoresc cu avionul, folosindu-se de serviciile recent modernizatei noastre aerogări, aflată acum într-o dură competiţie cu cea din Debreţin.

La această ofertă, zic eu generosă, probabil deloc dezinteresată – dar ce-i dezinteresat în politica zilelor noastre? – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor a recacţionat cam... din topor. Ioan Mang vede că, cică, Ilie Bolojan ar vrea să profite politic de pe urma faptului că, în sfârşit, aerogara va începe să lucreze. Dar, oare, chiar începe?

Vicepreşedintele spune că cele două instituţii, CJ Bihor şi administraţia orădeană, nu se pot asocia, fiindcă ar fi ilegal. Nu văd de ce? Şi aşa am ajuns la prima „bubă” a modului în care comunică Ioan Mang. Dacă e într-adevăr aşa, ce l-ar fi costat să explice?! Să spună domnul Mang, cu subiect şi predicat, de ce nu se poate! N-ar face decât să dovedească lumii că are dreptate şi astfel ar şterge impresia unei reacţii răuvoitoare faţă de oferta lui Ilie Bolojan. În lipsa unei astfel de explicaţii, eu, ca un un profan ce sunt, văd doar că administraţia judeţului i-a trântit primarului uşa în nas. În calitate de cetăţean, îmi doresc altceva de la aceşti oameni. Mi-aş dori ca reprezentanţii autorităţilor locale să colaboreze, în interesul meu, al oraşului, al judeţului... Nu văd ce rost mai are această logică a războiului, acum când alegerile au trecut? Cu atât mai mult cu cât, azi domnul Mang e cu sacii în căruţa Judeţului, ba se află chiar pe capra acestuia. Oare, domnul Mang se numără printre cei în cazul cărora „funcţia crează organul”?! Pentru că nu înţeleg cum altfel se explică faptul că a devenit mai băţos de când e pe funcţie, decât a fost în campania electorală.

În plus, dată fiind oferta Primăriei, una deloc lipsită de importanţă, măcar din perspectiva valorii ei, s-ar fi cuvenit ca răspunsul să vină, hai să zicem instituţional, din partea preşedintelui CJ Bihor, Pasztor Sandor. Se ştie că nu s-a întâmplat aşa. Deci, constat – încă o dată – că la nivelul Judeţului există şi alte probleme de comunicare. E vorba aici, în egală măsură, de ceea ce se comunică, din punctul de vedere al conţinutului, de modul în care se face comunicarea (cred că ar trebui să existe un respect reciproc, măcar la nivel instituţional, dacă nu şi la nivel uman) şi, fiindcă vorbim despre instituţii, s-ar impune respectarea unor minime norme de protocol. Adică, de la nivel de primar, să comunici cu preşedintele... dacă ai cu cine. Şi dacă nu cumva unii se grăbesc să dea cu bâta-n baltă, ca să tulbure apele, să vădă lumea că fac şi ei ceva!

Dacă punem la socoteală şi precedentul, deloc elegnat, al constituirii ÎN SECRET a comisiilor de specialitate ale CJ Bihor, s-ar putea spune că administraţia judeţului a pornit rău şi pare hotărâtă să meargă tot din groapă în groapă.


PS: Nu îmi pot imagina că, la nivelul CJ Bihor nu s-au delimitat cât se poate de clar competenţele de comunicare şi atribuţiile pe care le au conducătorii şi angajaţii instituţiei pe acest – important – palier!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu