marți, 5 noiembrie 2013

un altfel de "love story


Credeti ca le stiti pe toate, ca toate marile povesti de dragoste v-au fost prezentate la tv sau la stiri? Romeo si Julieta, Love Story etc. vi se par tot ce poate fi mai frumos intr-o idila?
Mai ganditi-va! Nici nu stiti ce surprize frumoase ne poate rezerva credinta. Din pura intamplare, am auzit, azi, povestea lui Galaction si a Epistimiei, martiri ai credintei, praznuiti pe 5 noiembrie. 
Cei doi au trait pe timpul imparatului Deciu (249-253), in cetatea Emesiei, din Fenicia. 
Galaction a fost logodit de tatal sau cu o fata pagana, Epistimi.
 Galaction reusit sa o convinga pe Epistimi sa se boteze si, impreuna, au ales calea calugariei.
Au trait, fiecare in manastirea lui, ascunsi in munti, pana la inceputul persecutiilor impotriva crestinilor.
Prins de soldati, Galaction a fost adus inaintea unui tribunal si biciuit pentru credinta sa in Hristos. Cand Epistimi a aflat ce se intampla cu logodnicul ei, a alergat la el si l-a implorat sa o primeasca alaturi, pentru a impartasi chinurile indurate pentru Domnul. Calaii i-au biciuit pe amandoiIn cele din urma, le-au taiat mainile, picioarele si apoi capetele.
Nu e cea mai frumoasa poveste de dragoste?
Mai frumoasa decat cea a lui Romeo si a Julietei, poate fiindca s-a implinit doar in iubirea pentru Hristos.
Sacrificiul Epistimiei mi se pare cu atat mai inaltator cu cat vorbim de o iubire atat de pura. Sa iti asumi martiriul alaturi de cel pe care il iubesti in cel mai platonic mod cu putinta e un lucru iesit din comun. Mai mult, cei doi accepta martirajul in numele credintei lor!
Si inca ceva. Prin fapta ei, Epistimi ridica femeia la rangul de egal al barbatului. Ba, poate, chiar mai presus de acesta. El este o victima, ea e un adevarat martir, fiindca isi asuma aceasta conditie. Putea foarte bine sa scape, sa ramana in manastirea ascunsa in munti. Dar Epistimi a ales sa moara alaturi de iubitul ei din lume, in numele iubirii sale pentru Hristos.
Cine ar face macar jumatate din acest sacrificiu in zilele noastre?

Un comentariu:

  1. Da, inaltator. Dar ce te face sa pornesti de la premisa ca femeia nu ar fi un "egal al barbatului"? De ce este nevoie de astfel de sacrificii ca sa o vedem mai presus de barbat sau la nivelul lui?

    RăspundețiȘtergere