luni, 15 decembrie 2014

piata Ilie Bolojan

tot ceea ce se intampla cu Piata Unirii din Oradea este ca o punere in oglinda a stilului de a conduce caracteristic primarului Ilie Bolojan. orcice s-ar spune, gasesc ca este inacceptabil ca un sit, ultracentral, ce este reprezentativ pentru imaginea orasului, sa fie modelat dupa toanele si vointa primarului si conform planurilor realizate de un incompetent, coafate mai apoi de acelasi primar priceput la toate, vrednic urmas al "geniului Carpatilor".

chiar nu vede nimeni acest paradox, nimeni nu-i intelege mesajul?! s-a ajuns ca alesii UDMR sa voteze impotriva mutarii statuii lui Mihai Viteazul! marii patrioti de la PSD si PNL (adica PNL si PDL) au sustinut prin votul lor din Consiliul Local acest proiect aberant, antipatriotic si nedemocratic. culmea e ca, printre cei care au sprijinit "majoritatea" sunt si vreo doi specialisti!

eu pot sa inteleg ca, fiind innobilat, facut cavaler, de Casa Regala a Romaniei, primarul Oradiei se simte dator - din punct de vedere moral, daca nu cumva a si promis asta - sa reabiliteze efigia Regelui Intregitor, insa asta e treaba lui! il priveste cum isi deconteaza "tidula" nobiliara si e absolut anormal sa tarasca Oradea in aceasta poveste. nu vad de ce trebuie sa platim, iar!, noi pentru a-si petici domnia sa complexele patriarhale?! ce-ar fi sa-i faca statuie lui Ferdinand in curtea gospodariei sale din Birtin?!

din acest motiv, ma mira si chiar ma revolta pasivitatea cu care militarii -cei care au contribuit la ridicarea statuii lui Mihai Viteazul - si vocile societatii civile, aceia care, anul trecut, au facut mare tapaj pe marginea acestui subiect, se raporteaza, azi, la cele mai recente tampenii ale Consiliului Local Oradea.

domnilor consilieri, poate e timpul sa aflati ca principiile, la fel ca si imaginea acestui oras, nu sunt niste chestiuni care sa depinda doar de "majoritatile" conjuncturale pe care domniile voastre le puteti crea ori ba! majoritatile se schimba, Oradea e una si e si a noastra!

sau ar trebui sa fie...

ridicol. "cadrele" ce n-au vazut razboiul s-au ascuns in transee de colaci si de carnati, pentru a cinsti, cu salve trase din guri de sticla, Sarbatorile si cheama civilii sa le apere ctitoria. in ceea ce priveste pe vocile societatii civile, e clar ca ori s-au gatat stipendiile ori subiectul nu mai e "trendy".

o spun, fara ezitare si fara intentia de a epata, sunt monarhist de pe vremea in care, cred, Ilie Bolojan nici nu cocheta cu politica, ma refer la modul democratic de a face politica. insa acest fapt nu ma impiedica sa observ realitatea. pentru romani - azi - Mihai Viteazul inseamna mai mult decat Regele Ferdinand. ca e bine, ca e rau, ca e corect sau nu... sa judeca istoricii. numeroase sondaje de opinie certifica aceasta realitate. asta ca sa nu mai vorbesc de faptul ca pe oradeni nu i-a intrebat nimeni cine cred ei ca ar putea fi personajul istoric cel mai reprezentativ pentru urbea lor! poate e Menumorut... apropo de voievod, daca Ilie Bolojan e asa mare patriot, de ce statuia celui care si-a avut resedinta domneasca la Biharia, a ramas doar in faza de proiect? de ce n-o ia dom' primar in ordine cronologica? eu inteleg ca Ilie Bolojan vrea sa-i faca pe oradeni monarhisti, cu forta. de acum incolo unde vom aduce prinosul recunostintei noastre, la sarbatorile oficiale? in fata Regelui.

totusi, cu ce drept isi permite Ilie Bolojan sa il exileze pe primul fauritor al Unirii hapt la marginea orasului? mai mult decat atat, sunt convins ca impunerea, de maniera stalinista, a unor simboluri nu face niciun bine cauzei monarhiste. din contra!

de suferit va avea si relatia majoritatii cu etnicii maghiari. si nu pot sa nu ii inteleg. ca si in cazul nostru, al romanilor, decizia mutarii statuii lui Mihai Viteazul pe amplasamentul vechiului cimitir Olosig a fost luata peste capul si importiva opiniilor exprimate de reprezentantii concitadinii nostri maghiari.

hopa! mi-am adus aminte. nu zicea Ilie Bolojan ca, sub mandatul sau, nu se vor face lucrari care sa fie desfacute a doua zi. uite ca acum vrea sa dea peste cap aleile si amenajarile, nu demult realizate, din parcul Linistii! "totul pentru front...".

faptul ca statuia lui Emanuil Gojdu urmeaza sa fie trimisa pe urmele "Fratilor Petreus" e doar inca o dovada a faptului ca avem inaintea ochilor un proiect aberant, un soi de Bulevardul Victoria Socialismului, taiat ca o rana in istoria vie a orasului nostru de "cavalerul" Bolojan. asa intelege el sa onoreze memoria celui ce a dat nume inaltei scoli care l-a facut om! oare ce cred dascalii sai despre asta?

si ce mai aflam? ca "turbo-giratia", alta mareata ctitorie a "iepocii", va fi redesenata, dupa un proiect al candidatului Cseke, despre care - la vremea respectiva - primarul spunea ca e imposibil de realizat! dupa ce s-au bagat sute de mii de euro intr-o solutie care s-a dovedit a nu fi deloc satisfacatoare pentru traficul din zona, primarul urmeaza sa mai "ingroape" niste milioane pentru a deschide accesul pietonal spre piata pe care o va reboteza... Emanuil Gojdu!

daca tot il arde febra ridicarii de statui, de ce monumentul Regelui Ferdinand nu putea fi amplasat in Parcul Bratianu? pe locul dezolantului "bloc" al sondei de apa termala s-ar putea ridica o statuie.

mi-e mila si rusine de faptul ca am ramas singurul care mai striga: baaa, cavalerul e goool!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu