miercuri, 15 aprilie 2015

jos laba de pe Padurea Felix!

recunosc, n-am fost din capul locului printre entuziastii unirii Oradiei cu Sinmartinul. ma numar printre aceia care cred ca, mai intai, ar trebui sa ne rezolvam chestiile din bucatarie. ca, de pilda, problema apei cale care, in primele cinci minute dupa ce deschizi robinetul, e mai totdeauna rece.

m-am abtinut de la comentarii pe subiectul "unirii" fiindca nu tin sa par un Gica Contra, mereu in raspar cu tot ce-ar face Primaria.

am observat doar, la un moment dat, ca asa-zisa campanie electorala a inceput cu mult inaintea oricarui termen legal privind un asemenea demers. disperare? conteaza mai putin.

am mai intrebat, asa in pustiu, si inca nu am citit pe nicaieri nici un raspuns satisfacator: cine plateste campania? cat costa aceasta? cine face treaba si cine "marca" banu'?

dar Opozitia locala e prea natanga sa inteleaga si sa puna pe tapet teme politice autentice. n-ai cu cine... asta e!

ceea ce ma intriga, pana la revolta, e ideea - citita in presa - ca, in urma "unificarii", padurea de la marginea statiunii Baile Felix va fi transformata in parc.

1. ma indoiesc ca turistii care merg la bai se duc acolo sa se plimbe prin padure... ei se duc la bai! daca ar avea chef de plimbari s-ar duce la Stana, la Padis... ori te pomenesti ca plimbatul in parcul-padure se vrea o alternativa pentru momentul, nu foarte indepartat, in care Baile vor ramane pe uscat?!

2. inteleg ca Padurea Felix trebuie sa devina parc pentru ca pista de alergare sa poata fi pusa la punct. da' ce are - vorba aia - sula cu prefectura? ma si mir cum a devenit pista de atletism din Baile Felix tema centrala a campaniei. mare chestie!

3. mai mare e padurea in sine. te pomenesti ca o fi ramas RER fara obiectul muncii?! la cat s-a taiat in Oradea, de vreo sase ani incoace, nici nu m-as mira. nu mai au "beneficiarii" de unde sa ia lemn? bate la ochi cat s-a defrisat din oras?

4. acestea fiind spuse, va zic ca mie mi-e groaza de faptul ca Bolojan a pus ochii pe padure.

5. asta-i tot ce-i lipsea padurii din Felix: alei (adica turnat de asfalt - sa se bucure si "colaboratorii" primariei), iluminat public (adica santuri, stalpi si lumina - da, ele vor face padurea mai frumoasa! cine dracu' a mai vazut padure cu lumini?! poate la Birtini...) si, nu cumva sa uit!, banci, ca la astea administratia Bolojan se poate lauda cu o expertiza de talie... mondiala!

6. asa. ma mir ca n-au zis nimic, dar nu se putea sa le scape, despre faptul ca vor mai face lacuri (balti adica) niste cascade, cateva ronduri de trandafiri si, evident, o crasma sau doua, ca si la ridicat localuri pe spatiile verzi sunt priceputi de numa'.

vin si intreb, ca oricum nu imi raspunde nimeni, cu viata salbatica din Padurea Felix ce aveti de gand?

veverite, arici, vulpi, mistreti, ciute... faca bine sa se mute! vine orasul peste ele. cui ii pasa daca... mai pica niste lemn, nu?

pozitia Romsilva, de asemenea, ma uimeste. stiu ca padurarii nu iubesc vanatul decat atunci cand il privesc prin catarea pustii, dar nu cred ca pot face abstractie de obligatiile, legale!, pe care le au pentru protectia animalelor salbatice. ba uite ca pot!

tentat de oferta unui schimb unu la trei, cu o padure ce apartine Oradiei, seful celor cu pusca si cureaua lata mai c'ar pune botu'.

ce bag eu de seama e ca, printre celelalte "mari avantaje" ale unificarii, suntem pe cale sa ne pricopsim cu inca un proiect care, in cele din urma, nu inseamna decat distrugerea unui colt de natura.

da, oamenii, turistii, au dreptul sa se plimbe prin padure, insa nu le poate fi ingaduit sa faca asta rapind-o de la adevaratii ei proprietari, animalele salbatice!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu