marți, 7 aprilie 2015

tipu de la cablu

umbla, de ceva vreme, prin targ, ca o fantoma cu capul spart, zvonul ca primarul Ilie Bolojan ar urma sa raspunda unei oferte irezistibile si sa se "transfere" in mediul privat, mare, mare, director in cadrul companiei RCS&RDS.

la inceput mi-am zis ca e o prostie. apoi au aparut, ca picate din cer, informatiile cu privire la finantarile campaniei electorale din 2014. ce sa vezi! cel mai mare sponsor al PNL este omul de afaceri oradean Zoltan Teszari. prin doua firme pe care le controleaza, a dat nu mai putin de doua miliarde de lei vechi pentru campania lui Iohannis!

as avea doua intrebari pe tema asta:
1. cum devine o firma care, printre altele, este proprietara unei vaste retele media, aici conteaza mai ales televiziunea, dar recent a achizitionat si un post de radio, sponsorul unui candidat la presedintie si nimeni nu zice treaba asta ca nu e ok?
2. despre ce fel de obiectivitate jurnalistica mai poate fi vorba "in trust", cand patronul acestei firme este, iata, mare simpatizant si sponsor al liberalilor?

apoi am cazut pe ganduri si am socotit: telefonie, internet, curent... mai ramane ca RCS&RDS sa devina furnizorul oficial de aer pentru primarie si pentru noi oradenii, pe baza de abonament, evident!

dar grosul afacerii nu e aici, grosul afacerii a fost ingropat sub pamant. reteaua de canale tehnice, creata la Oradea, din ordinul lui Ilie Bolojan, si cu participarea extraordinara a firmei condusa de Teszari Zoltan, este practic un monopol. toti concurentii RCS&RDS, cablu, telefonie, curent... vor fi obligati sa ia, cu chirie, o particica de canal, taman de la "prietenul" primarului. asa ca, daca un pachet - sa zicem de televiziune - ar putea sa coste zece lei la ambii furnizori, la cel obligat sa inchirieze un locsor in canalul d-lui Teszari va costa cel putin 101 lei, fiindca, inevitabil, va cuprinde si chiria. asa stand lucrurile, in mod clar, orice concurenta a sponsorului liberal este, din capul locului, defavorizata.

azi, as putea sa pun pariu ca nu vor disparea niciodata toate cablurile aeriene din oras. dar, sunt convins ca nu asta era miza. ideea era ca jupanul sa imagineze o "criza", pe care sa vina apoi "clientul" sa o rezolve, pe cocoasa oradeanului.

la cate donatii a facut RCS&RDS in avantajul PNL, dupa mintea mea, pe mana lui Ilie Bolojan, nu a altcuiva, primarul e tot primar?! nu-l vad un looser nici cum! la asemenea "contributii" nu-i inca nici macar ministru?! dar nu au intrat zilele-n sac si, cum spunea Vasile Balga, de Paste vine PNL la guvernare.

dar, sa revenim la bani!

citesc ca Florin Birta, presedintele CSM Oradea, e, pe "persoana fizica", cel mai darnic sponsor al partidului. a dat circa un sfert de miliard de lei vechi! oare se castiga asa bine din sport sau are omul un decont obligatoriu de achitat pentru functia publica pe care o ocupa?

un director ADP, institutie subordonata Primariei, a cotizat cu 11.200 lei! tot pentru post? ei as, din convingere!

o firma din Holod a sarit si ea cu zece mii! de drag si de voie buna.

presedintele Cornel Popa, a donat 22.600. cum, mai putin ca Birta?! si el are functie mai mare! cata nedreptate! propun ca cei doi sa faca, urgent, schimb de functii.

partea cea mai faina e legata de donatia unui srl. Cuart Trans... bla/bla e furnizor de pacura al CET Oradea. in aceasta calitate a primit un contract de numai 130 de miliarde de lei vechi. in semn de profunda recunostinta, a dat si el, parandarat, 20.000 de lei pt. campania din 2014."curat murdar" doar ca nimeni nu vede.

una peste alta, Popa, cu Birta, cu sereleurile liberalilor n-au dat decat jumatate din cat a cotizat RCS&RDS.

pun toate astea cap la cap ca sa ma lamuresc, in primul rand pe mine. sa pricep si eu cum umbla banii "curati" in campaniile politice. sa fie "ceva putred in Danemarca"?

daca ma deranjeaza ca furnizorul meu de "servicii" sponsorizeaza - practic pe banii mei - un partid politic, pot sa-l schimb, nu-i asa?

daca nu-mi convine ca televiziunea lui manipuleaza, cum a facut-o aici, la Oradea, in mod grosier, la ultimele doua tururi de scrutin ale alegerilor locale, schimb canalul, nu-i asa?

ei, dar nu-s toate asa de simple.

daca nu-mi place primarul, fiindca stoarce bani, facand mult bine prietenilor sai, ce sa fac? pot sa-l schimb? nuuu, fiindca turma nu vede decat "cate a facut" nu si cate si-a desfacut. poate se duce el... la tipu de la cablu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu