joi, 10 decembrie 2015

DE-MI-TE-REA! Musai?



Senatorul liberal Cristian Bodea a cerut, public, chiar în aceste zile, demiterea prefectului Claudiu Pop. Riscând să „ucid” din faşă acest text, aş începe cu o întrebare, retorică, dar care are avantajul de a pune într-o lumină, zic eu corectă, importanţa copleşitoare a demersului iniţiat de parlamentarul bihorean: Cum o să afle premierul Cioloş că el i-a cerut să-l demită pe prefect? Sunt convins că şeful Guvernului îşi începe dimineaţa citind presa locală. Pe toată!

Când spune că prefectul nu a luat distanţa necesară de partidul care l-a promovat în funcţie, Cristian Bodea are dreptate. Eu însumi l-am văzut pe înaltul reprezentant al statului, de mai multe ori, în „vizită” la sediul fostei organizaţii „de bază”. E clar că domnul Pop se simte încă prea tânăr pentru a pune cruce prodigioasei sale cariere politice, retrăgându-se în azilul înalţilor funcţionari. Dar, în fond, cine – că a fost pedelist, liberal sau pesedist – a crezut măcar o clipă, în mod serios, că povestea asta cu „corpul înalţilor demnitari” nu e altceva decât încă o manta de vreme rea pentru toţi piloşii politici? Dacă le ies bine socotelile, se întorc în politică. Dacă nu, stau, bine-mersi, pe banii statului, că-s mari funcţionari, chiar şi când nu funcţionează.

În spiritul pretenţiilor senatorului Bodea, Guvernul a şi anunţat posibile schimbări de prefecţi. Ce ironie, chiar vicepremierul Vasile Dâncu a spus asta, cel care e tot atât de tehnocrat ca şi prefectul nostru însuşi! Teoretic, un alt guvern ar trebui să numească o altă garnitură de prefecţi. Dar, cu cine să-i ceri unei echipe de tehnocraţi să înlocuiască 40 sau chiar 80 de reprezentanţi guvernamentali din toată ţara, cu tot atâţia independenţi?! Şi, mă rog, de unde, cum, să-i aleagă?!

Claudiu Pop, zis şi „prefectul roşu”, a replicat că, şi dacă ar fi să plece, lasă ceva în urma sa. Să vedem ce! Sunt semne că drumul de Beiuş devine, încet, încet, circulabil. Dar, după ce a fost ani de zile coşmarul tuturor şoferilor, nici nu ştiu dacă asta e o realizare sau dimpotrivă. Cu podul Densuşianu e fix la fel! Pe de altă parte, PSD a plecat de la putere şi sala polivalentă, pe care ne-au tot promis-o, este doar la nivelul... planşetei. Cu podul ce traversează calea ferată, în zona Metro, e altă dandana. Gata de mai bine de o lună, pasajul nu poate fi dat în folosinţă datorită unei conducte care trece pe dedesubtul său şi care, dacă s-ar tasa, ar pune în pericol lucrarea. Cum de nu s-au gândit la asta, în timpul lucrărilor, proiectanţii sau constructorii e o întrebare al cărui răspuns, uşor stânjenitor, cade tot în sarcina prefectului.

Şi ar mai fi o problemă. Mesele festive, organizate cu prilejul unor diverse evenimente la restaurantul hotelului administrat de tatăl domnului prefect, au devenit o tradiţie a ultimilor ani. Ar fi de văzut dacă aceste agape tovărăşeşti sunt decontate de stat. Dacă e aşa, familia Pop are o mare problemă. Poate fi suspectată de corupţie, în cea mai stupidă formă posibilă. Dacă nu e aşa... Jos pălăria!

Nu mi-a plăcut nici faptul că prefectul Claudiu Pop a intervenit în activitatea administraţiei numai atunci când, împărţind preferenţial banii de la buget, stăpânirea judeţeană i-a nedreptăţit în mod flagrant pe primarii pesedişti. Cu alte cuvinte, s-ar putea spune că prefectul Claudiu Pop nu mişcă decât în interesul foştilor săi colegi de partid? Păi, dacă e aşa, trebuie să plece, clar!

Încă ceva. Când eu l-am sesizat pe înaltul reprezentant al Guvernului în legătură cu modul, susceptibil de a fi încadrat ca o gravă faptă de corupţie, prin care Ovidiu Mureşan a fost uns director la CAO, prefectul Pop n-a părut că acţionează ca un „garant al legalităţii”, ci precum un avocat al fostului său coleg de partid. Pe scurt, a pasat problema la Compania de Apă! A fost ca şi cum aş sesiza Parchetul iar procurorul mi-ar trimite, în plic, declaraţia pe care a luat-o suspectului, cu maximum de delicateţe, chiar la el acasă, eventual lângă o cafea şi un coniac. Mersi, să-ţi fie ruşine!

Pe de cealaltă parte, ca să revin de unde am pornit, nici senatorul Bodea nu e cine ştie ce „Sfarmă Piatră” în politica locală. Tare mă tem că nu poate arăta nici măcar atâtea realizări, fie ele şi discutabile, câte îşi poate pune la butonieră prefectul. Fost jurnalist, senatorul liberal s-a dovedit a fi mai mult un „trompetist”, as al emisiunilor de dezbateri politice şi al învrăjbelilor, al jocurilor cu miză măruntă, locală. Judecând lucrurile pe acest calapod, nu cred că demersul senatorului PNL este altceva decât o petardă de presă (fiindcă tot e la modă obiectul) fără nici un alt rost decât acela de a semnaliza opiniei publice că şi domnia sa există.

Una peste alta, dacă ar fi să fiu şi puţin răutăcios, aş mai zice că, pentru a adăuga încă un semn al trecerii sale prin funcţie, Claudiu Pop anină, chiar în aceste zile, portretele tuturor foştilor prefecţi pe pereţii instituţiei. Dincolo de faptul că unele din aceste triste figuri nu merită onoarea ce li se face, demersul nu e cine ştie ce mare lucru. Dar, e mai mult decât pot arăta alţii...


Atunci, să plece sau să stea? Du-că-se, părerea mea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu