vineri, 13 iunie 2014

baronul roz si "diverse"


n-am mai scris de ceva vreme. lehamitea e de vina. in cele din urma, am zis "hai"! cineva trebuie sa le mai spuna imparatilor ca-s goi.

avem o presa (locala) foarte iertatoare, insa - ma tem - selectiv. inca ma mir fata de ingaduinta cu care i-a fost trecuta cu vederea lui Ioan Mang povestea cu "poti sa-ti faci bagajele". situatia e perfect comparabila cu mult mai celebra "Mihaela, dragostea mea!" si deci la fel de ilara. de data asta, in rolul sotiei lui Mircea Geoana, a fost tanarul pesedist Emilian Pavel. el este cel pe care presedintele PSD Bihor l-a si vazut europarlamentar. acum functionar undeva sus prin nu stiu ce minister, eu tot nu stiu pentru care merite cel ramas acasa a fost propus sa ne reprezinte tocmai in Parlamentul European. dar, cum se spune, Dumnezeu nu doarme si le-a ars o palma dupa ceafa pesedistilor bihoreni. Emilian nu si-a mai facut bagajele.

partea proasta e ca el si, mai tare, Ioan Mang nu pricep nimic din aceste "semnale". din contra, as spune. citesc, de-a dreptul ingretosat, cum capetenia baronilor bihoreni, isi incoarda "muschii" politici si isi flutura pumnul in fata primarului Ilie Bolojan. "poate vrea domnul Bolojan sa vada ce inseamna sa nu-i votam proiectele", raspunde presedintele PSD Bihor la intrebarea unui ziarist. raspunde, e un fel de-a spune, fiindca, de fapt, fusese intrebat care au fost proiectele propuse de consilierii si viceprimarul PSD Ovidiu Muresan pentru Oradea?

intrebarea l-a iritat foarte pe domnul presedinte. Mang n-a ezitat chiar sa sugereze ca intrebarile au fost gandite "de Ilie" si sa ameninte ca pune capat interviului... asta pentru ca, in cele din urma, sa incheie elocvent spunand ca aportul pesedistilor la dezvoltarea Oradiei ar fi fost mai consistent daca, la fiecare initiativa social-democrata, n-ar fi sarit "primarul cu o idee mai buna". deh, asta e cand stai in umbra "locomotivei" si te crezi mai inalt decat ea!

si, mai departe, mergand pe text, aflam - fiindca eu unul sunt prost, recunosc, n-am stiut, ca tot ce se face in Oradea vine, precum binecuvantarea Sfantului Duh, numai si numai de la Guvern, si nu de la orice guvern, ci numai si numai de la Guvernul Ponta. tare ma tem ca, daca PSD castiga alegerile locale din 2016, asa cum spune dl. Mang ca ar avea "misie", probabil divina, vom ajunge sa ne inchinam de trei ori pe zi la icoana Sf Victoras Doctoras si sa pupam moastele martirului Ioan Plagiatorul. pana la urma si cu asta as fi de acord, cu conditia ca sfantul sa fie sfant si moastele sa fie moaste. daca ma intelegeti...

si, ca sa va fie clar cine vrea sa ne conduca, reamintesc modest ca fostul senator, presedinte de filiala, ex pro-rector, adica ditamai profesorul universitar... hai sa n-o mai lungim, baronul Ioan Mang zice ca Scrisoarea a III-a a fost scrisa de Caragiale! dupa povestea cu ministeriatul, palgiatul, sediul vopsit in roz curvesc, stragul partidului facut pres la usa partidului, "fa-ti bagajele", etc. orice om sanatos la cap s-ar duce cuminte acasa, macar pentru un veac sabatic.

dar el vrea sa conduca si orasul si judetul... pai atunci, decat sub acest nou "Bombo", eu mai bine merg in Congo!

in alta ordine de idei:

1. cica scumpul si harnicul Beniamin Rus, patronul sublimei firme Selina, a lasat Oradea cu ochii in soare. proiectul Aparegio s-ar putea duce de rapa, e vorba doar de niste zeci de milioane de euro, fiindca milionarul de top a socotit ca afacerea nu-i este rentabila. dar i-a fost rentabil sa mulga, atatia ani, Oradea? c'a spupt la tzatza din primarie si-nainte de Ilie!
cu alte cuvinte, Oradea si judetul Bihor risca sa piarda un mare proiect finantat de UE fiindca asa-i ies lui Beniamin Rus socotelile. dar are tupeu sa se prezinte la licitatia pentru reamenajarea Pietei Unirii. culmea, culmilor, a magariilor si a coruptiei politice ar fi sa si primeasca lucrarea! ca s-o lase balta, desigur!

2. dupa ce-au dat, evident si eclatant, cu mucii in ciorba la refacerea pardoselii din Pasajul Vulturul Negru, autoritatile locale nu stiu prea clar daca noua varianta propusa de constructor - radical diferita, de la proiect pana la aspect - le este pe plac sau nu. cu prilejul inspectiei pe care a efectuat-o zilele trecute, viceprimarul Mircea Malan n-a indraznit sa se pronunte. Jupanul nu era de fata... parca-i vad ca, pana la urma, reprezentantii administratiei si constructorii vor cadea la pace. argumentul, eternul argument al administratiei Bolojan, va fi riscul de a pierde "banii europeni". intrebarea e noi, oradenii, ce castigam? o cladire monumentala care, macar partial, a fost renovata la standardele "unei gari de provincie", cum se exprima cineva.

si astfel reabilitat, palatul o s'arate, precum pe'o prajitura, un mandru mot dar de cacat...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu