vineri, 20 iunie 2014

"foaie verde loboda..."

zicea bunica mea, "gura lumi-i sloboda". in Oradea, "capitala verde a Romaniei", vorba asta capata noi sensuri. raportata la administratia Bolojan, as spune ca de devenit ceva sinonim cu "cainii latra caravana trece".

nu pricep si pace! nici cand ne-am impaunat ca suntem mare capitala verde lucrurile nu erau prea clare in ceea ce priveste suprafata de spatiu viu pe cap de oradean. poate va mai aduceti aminte ca, pentru a-i iesi socoteala asa cum trebuie, Primaria a bagat la un loc cu parcurile si cimitirul si alveolele - mai mult sau mai putin inierbate de la marginea drumului, si pasunile de la periferie... ma rog, tot, numa' sa fie!

incept sa banuiesc ca actiunea asta heirupista a avut un singur sens. nu fala primarului Ilie Bolojan era miza. am raportat mult spatiu verde pentru ca azi sa avem de unde taia. e fapt evident si pentru cei care sufera de orbu' gainii ca in urbea de pe Cris se taie intr-o veselie, de te si-ntrebi, la urma, ce-o sa mai fie?

nu departe de blocul in care locuiesc, se toarna parcari. ma tot uit si ma crucesc. e foarte adevarat ca nici pana acum n-a fost altfel, dar imi vine greu sa accept ca "angajatii" primariei, Selina evident, imping locurile de parcare pana sub ferestrele oamenilor. m-as fi astepta ca, in numele grijii fata de om sau pentru spatiul verde ori in vederea respectarii legii, care spune ca nu poti amenaja loc de parcare la o distanta mai mica de 2,5 m de fereastra cuiva,administratia si firma cu pricina sa gaseasca solutii "destepte", legale si... umane. ei, dar e mult mai simplu sa iei totul de-a gata. si, nu-i asa, parcarea se face tot spre binele oamenilor? da, pentru ca apoi Primaria sa le mai puna un bir. Doamne cat de naivi suntem! cand vom pricepe ca politicienii nu fac si nu dau nimic pe degeaba?

cum trebuie sa fie sa te trezesti dimineata sau in creierii noptii, cand vine acasa vreun vecin intarziat, in huruitul motorului, cu camera luminata psihedelic de stopuri sau faruri ori inecata de gazele de la esapament? asta numai locuire civilizata nu se poate chema.

ma rog, daca omnului ii place... asta e si n-ai ce-i face!

dar nu toti oradenii isi doresc sa traiasca asa. mai sunt - multumesc lui Dumnezeu - unii care tin la bucatica lor verde de langa bloc.ei si? Primaria Oradiei face toate eforturile pentru a-i convinge ca orice reactie, orice luare de atitudine, orice solicitare... nu are rost. atata dispet!

de-o parte si de alta, strada Selimbarului a fost, pana nu demult, un adevarat colt de rai. a fost... fiindca si aici au descins vajnicii muncitori ai lui Beniamin Rus care, daca nu taie, doboara si rezultatul e mereu acelasi, asfaltare si desertificare.

degeaba s-au revoltat oamenii. degeaba s-au plans ca alta i-a fost vorba vicelui Malan la intalnirea organizata anterior. 20 de copaci, unul mai frumos ca si celalalt, au fost facuti una cu pamantul. de-o parte a blocului taie CET-ul, ca sa schimbe retelele, de cealalta rad baietii pentru parcari. curios cum poate ajunge cineva sa isi doreasca sa schimbe aerul dat de copaci cu gazele emanate de automobile?

culmea cinismului si a ipocriziei, in timp ce locuitorii strazii Selimbarului isi spun oful pe la presa, viceprimarul Mircea Malan scrie pe blogul sau ca acestea ar fi "solutiile cele mai avantajoase", asupra carora s-a convenit impreuna cu proprietarii, fiind si varianta care are "efecte minime asupra spatiului verde". cat de eficiente sunt "solutiile" om vedea, dar daca vor fi pe masura "efectelor minime", care se vad deja... ne-am aranjat!


locul acesta ars de soare e o parte din Parcul Bratianu. intr-o zi, ca si cum li s-ar fi casunat din senin, niste muncitori ai RER au ras pur si simplu cateva sute de metri patrati de spatiu verde, aflat intre sosea si malul Crisului. zona, care abunda de vegetatie, s-a uscat imediat. e greu de inteles de ce ar face cineva una ca asta. te pomenesti ca firma de suflet a primarului tine sa ne arate care sunt rezultatele interventiilor pe care stie sa le faca asupra spatiului verde?! stiu, de prin actele administratiei locale, ca aceste servicii sunt platite la "kil". ce sa crezi insa despre o asemenea lucrare? ca, daca n-au bani de o chenzina sau de'o cinzeaca, Doreii de la RER taie din parc, ca asta stiu sa faca? nu cred ca exista om cu inima si scaun la cap care sa poata spune ca-i place isprava asta. si, fiindca veni vorba de RER, eu n-am uitat ca, acum cateva saptamani, un "inalt oficial" al acestei inalte institutii a declarat, scris negru pe alb in presa, ca nu se mai taie arbori pana la toamna.

cred ca o administratie sau o institutie subordonata ei ori care lucreaza pentru aceasta trebuie sa fie, ca guvernul, serioase si predictibile. cum poti sa-i crezi pe astia, care una zic si alta fac? ce incredere poti sa ai in viceprimarul Mircea Malan care promite oamenilor un lucru si, pana la urma, ii lasa cu ochii in soare, la modul cel mai propriu al expresiei.

daca RER taie pentru bani, vicele pentru ce minte?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu