luni, 2 iunie 2014

moara Emilia e una cu pamantul

poate n-ati aflat, s-a demolat!
poate n-ati stiut ca a disparut...

da, moara Emilia, monument de arhitectura industriala, nu mai exista! chiar in aceste zile a fost facuta una cu pamantul.

presa si cateva voci din plapanda noastra societate civila au facut oarece valuri, in urma cu cateva luni pe aceasta tema.

se pare ca "valurile" nu misca pe nimeni... procesul de autodemolare a fost "desavarsit" de mana omului. degeaba tipa presa, in zadar trag semnale de alarma specialistii, daca cei pusi sa administreze valorile unei comunitati stau de-o parte. totul merge pe principiul "cainii latra, caravana trece". cred ca, inainte de orice, un edil ar trebui sa se preocupe sa pastreze nealterata "mostenirea" pe care a primit-o in administrare. la fel ca si in cazul medicilor, prima indatorire a unui primar ar trebui sa fie aceea de a nu face rau. ce fel de primar e acela care nu poate macar sa salveze ce i s-a dat? ca vorba aia: "Oradea nu e a mea, nu e nici a voastra, ci-i a urmasilor, urmasilor nostri...".

sa revenim la aceasta noua rana de pe fata Oradiei. macar fiindca a fost parte a ghetoului evreiesc din anii celui de al doilea razboi mondial scena a dramelor traite de aceasta comunitate, cladirea aceasta merita salvata. moara Emilia a fost o farama din ceea ce s-ar fi cuvenit sa ramana memoria vie a orasului nostru.

nu inteleg cum un om de afaceri poate sa ridice din umeri, spunand ca nu are bani sa intretina o cladire de patrimoniu, si administratia sa accepte acest argument?

in acelasi timp, primaria forteaza proprietarii de locuinte din imobilele monumentale ale Oradiei sa puna bani pentru reabilitarea acestora. nu-i pentru prima oara cand administratia Bolojan e "pentru unii muma, pentru altii ciuma". sa inteleg ca ideea conform careia "daca nu iti permiti sa intretii o proprietate, nu ai ce sta in centru", cum se exprima Ilie Bolojan, nu e valabila dacat pentru sarmanii blagosloviti de vechiul regim cu un acoperis ultra-central?

nu pot sa imi reprim o intrebare: oare faptul ca proprietarul demolator e coleg de partid cu viceprimarul social-democrat a contat in afacerea asta? cel putin acum pesedistul e om facut. are bani, cred ca a scos o caruta de marafeti numai din caramida "salvata" de la cladire. basca are si un teren central, "curat", curat-murdar as zice eu, numai bun de scos pe piata imobiliara.

in fond, toate astea conteaza prea putin! ideea e ca, pe langa lista sa de "realizari", administratia Bolojan ar trebui neaparat sa aiba si o lista cu... "victime", copaci si cladiri pe care nimeni nu o sa le mai vada. sa puna cineva si moara Emilia pe raboj si, apoi, sa-i buna si cruce!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu