vineri, 16 mai 2014

despot luminat

interesant mod de a-si deconta frustrarile legate de UDMR si-a mai gasit primarul Ilie Bolojan! fiindca alesii Uniunii, din Consiliul Local Oradea, au cerut ca de 1 iunie sa se joace si o piesa de teatru pentru copiii maghiari, edilul a consemnat la sediu trupa "Szigligeti", trupa care, ce nefericita intamplare!, taman in acea zi fusese invitata sa joace la Timisoara.

hai sa trec usor peste faptul ca Teatrul nu e in subordinea administratiei municipale. sincer, nu-mi prea pasa nici de meciul, cu tot mai stridente accente nationaliste, dus de primarul "liberal" impotriva aliatilor sai din mandatul precedent.

ceea ce vreau sa observ este atitudinea. in orasul lui Ilie "cine cere... chiar piere"! si asta nu e valabil numai pentru UDMR.

vazandu-se pe sine ca pe un despot luminat, primarul Oradiei se vrea a fi distribuitorul a toate cate sunt. da numai cat, cand si cum crede el de cuviinta. daca ceri, vine cumva ca l-ai jignit. odata cu investitura a primit si darul atoatecunoasterii, deci nu are nevoie sa te intrebe sau, Doamne fereste!, sa-i spui tu ce si cum. el imparte tot ca si cum ar acorda privilegii, ca si cum ar da de la el. daca ceri se supara. si se razbuna!

cat o fi de luminat, daca o fi?, sa decida fiecare. eu ma incapatanez sa cred, sa mai sper, ca suntem unii carora le place sa-si spuna ca vremea "despotismului luminat", ca si a socialismului cu fata umana, a trecut.

ori poate ca nu?

interesanta si interventia primarului privind taxa pe stalp si riscul desfiintarii parcurilor industriale, cea mai mare fala a sa de pe parcursul a doua mandate. ideea impozitelor pe cladiri speciale a fost lansata pe cand PNL se afla inca la guvernare, la inceput de noiembrie 2013, si a fost sustinuta chiar si de unii liberali. bine ca s-a trezit primarul acum, dupa o juma' de an, ca nu-i convine. veti fi, sper, de acord cu mine ca atunci ar fi avut sanse mai mari sa schibe ceva. azi, nu putem constata decat ca Bolojan a inceput sa aiba reflexele unui ales aflat in opozitie.

s-ar zice ca ploaia e cel mai mare dusman politic al primarului din Oradea. orice aversa mai zdravana inunda orasul, orice crestere de debit ii scufunda promenada aflata vizavi de primarie si, mai nou, se vede ca orice ploaie ii face de ras parcarea supraetajata. ieri, in prima zi in care a fost deschisa pentru soferi, proiectul devenit aproape o obsesie a primarului Bolojan s-a grabit sa isi scoata la iveala vulnerabilitatile. stropite de ploaie, caile de acces din parking sunt atat de alunecoase incat pot provoca accidente. s-ar spune ca si Ghilea, constructorul parlamentar, are o problema cu ploaia. va mai amintiti ca, dupa ce a reabilitat-o el, strada Olimpiadei devenea lac temporar, cum pica mai mult de-o galeata de apa din cer?

poate o fi vreun semn, poate doar potopul ne mai scapa de politicieni. "ploaia care va veni, le va potopi pe toate..."?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu