vineri, 29 ianuarie 2016

Prudent, prea prudent




… aproape laş, pentru un om politic cu pretenţiile lui Bolojan. Este vorba, evident, de anunţul privind tandemul propus de PNL Bihor pentru conducerea Primăriei Oradea şi a Consiliului Judeţean. După cum ştiţi deja, candidaţii sunt: Ilie Bolojan, la Primărie, şi Mircea Mălan, pentru preşedinţia CJ Bihor.

Analiştii noştri, “deştepţii”, zic că vestea era previzibilă. Mare chestie! Sigur că era, doar a spus-o însuşi primarul, la o televiziune naţională, la oră de maximă audientă, cu tot concursul moderatorilor. Temporizând lucrurile, îşi dorea poate ca o parte a orădenilor să suporte mai uşor şocul.  Şocul oficializării noii sale candidaturi.

Iată de ce spun eu că a fost, mai degrabă, o decizie laşă.

Secretarul general al PNL (mare partid, mare funcţie!) e primarul unui municipiu de mâna a doua, aflat hăpt la dracu’n praznic faţă de Capitală!? Parcă ceva nu se potriveşte. Logica politică şi cea a bunului simţ ar fi trebuit să îl împingă pe Ilie Bolojan către Bucureşti. Dacă tot a ajuns cine a ajuns… Această funcţie politică, înaltă, ar fi trebuit să reprezinte o nouă etapă, superioară, a carierei sale. Dar, primarul a decis să nu ne părăsească “de tot”.

Ce proroc Ilie! Ne va conduce probabil “prin telefon”… cum el însuşi declara într-un interviu, spunând că Oradea nu poate fi gospodărită aşa.

Desigur, Ilie Bolojan socoteşte că va fi reales. Ceea ce nu poate nici el să ştie, cât o fi de sus în partid, şi asta îi dă s-ar părea oarece dureri de cap, este cum va ieşi PNL din cele două rânduri de alegeri ale lui 2016. D’aia Primăria Oradiei îi este numai bună drept plasă de protecţie.

La o adică, nimic nu îl poate împiedica să lase Oradea, în cazul unor rezultate bune obţinute de partid la nivel naţional, pentru o demnitate mai înaltă; ministru, senator, etc. Pe de altă parte, dacă iese prost, şi în PNL sunt destule semnale că lucrurile nu merg tocmai cum ar trebui să meargă pentru ca partidul să câştige alegerile, Ilie Bolojan are “slujba” asigurată. În plus, dacă o fi să plece, mai la toamnă, sigur găseşte el pe cineva pentru care să “garanteze”. Un păpuşoi, ca şi Mălan.

Deşi pare o promovare, în cazul vicelui e clar că este mai degrabă o misiune. Da, teoretic, preşedintele organizaţiei PNL Oradea, Mircea Mălan, ajuns preşedinte al Consiliului Judeţean, devine un personaj politico-administrativ mai important decât primarul municipiului reşedinţă de judeţ. Însă chestia asta e pură teorie. Este clar că actualul viceprimar al Oradiei nu va fi altceva decât omul lui Ilie Bolojan la comanda judeţului. Se va aduna astfel prea multă putere în mâna unui singur om. Şi cred că perspectiva aceasta ar trebui să ne dea serios de gândit. Se va naşte o nouă oligarhie. Bihorul va fi precum era Rusia sub preşedinţia lui Medvedev, când Putin, premier fiind, conducea de fapt ţara.

“Delegarea” lui Mircea Mălan la Consiliul Judeţean lasă liber jilţul de vice. Situaţie numai bună pentru Ilie Bolojan care, precum Vodă, îşi va alege un al secund. Eventual, unul care să-l suplinească pe termen lung. Nimic nu îl poate împiedica, fiind dus la Bucureşti, s-o lălăie cu primăria o juma’ de mandat, poate chiar mai mult. Dacă vin ai lui la putere şi se fac că “uită” să organizeze anticipatele.

În fond, ce îl recomandă pe Mircea Mălan pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor? Să urci, din poziţia de vice al municipiului Oradea, taman în cea de preşedinte al Judeţului mi se pare a fi un pas puţin prea mare. Mai ales pentru un asemenea “profil politic”. Cam şters, aş zice eu.

Dar, dacă Mălan pierde, Bolojan nu are nimic de pierdut…

Şi încă ceva! Aş fi curios să ştiu unde va fi Ilie Bolojan în campania electorală? Acolo unde îl reclamă funcţia politică sau unde impune poziţia administrativă? Ştiu că nu îşi face probleme pentru realegerea sa la Oradea, dar, parcă, iarăşi, ceva nu a fost aşezat aşa cum trebuie.

Dacă manevrele egoiste ale domnului primar vi se par lipsite de eleganţă, aminitiţi-vă că în politică nu eleganţa este prima calitate a actorilor din linia întâi. Ce, parcă “pensionarea” lui Cornel Popa-i act de binefacere?!

Ăsta e caracterul noilor noştri oameni politici. Sunt nişte duri, dar nu îşi asumă riscuri, conduc prin marionete şi, la nevoie, taie pe la spate! Eu zic că merită votul nostru unanim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu