luni, 10 februarie 2014

momente

„În 16 ianuarie, nerespectând procedura parlamentara și, practic, fără a număra măcar voturile exprimate, această grupare a adoptat legi care încalcă grav Constituția și standardele internaționale în domeniul drepturilor omului. Președintele, în loc să impună un veto, a semnat aceste legi în ziua urmatoare” - din „Două zile de bătut maidanul”, de Cristian Ghinea, Dilema Veche, nr. 521, p.V.

Orice asemănare cu situația din România este pur întâmplătoare. Rândurile de mai sus reprezintă esența evenimentelor care au declanșat mișcările de la Kiev. Ceea ce m-a frapat este asemănarea cu amănuntele legate de ultima tentativa de suspendare a președintelui Băsescu și de „marțea neagră” a Parlamentului de la București.
Scenariul nu e încă depășit din punct de vedere istoric. Un președinte, precum cel al Ucrainei, o dată instalat la Cotroceni, beneficiind ce o majoritate covârșitoare poate, oricând, să alunece pe acest curs periculos.

***

„Trebuie să fii cu totul dezorganizat sufletește și moralmente ca să-ți riști pielea când ai de toate, când știi că nu-ți vei putea justifica bunurile acumulate prin câștigurile tale licite”, de Andrei Pleșu, Dilema Veche, nr. 521, p.2.

Citind rândurile de mai sus mi-am adus aminte de disputa prefectului Claudiu Pop cu Agenția Națională de Integritate. Oare cum o mai fi evoluat procesul peste care, iată, s-a lăsat o tăcere cam suspectă. Doamne ferește, că doar nu l-o fi mătrășit Puterea?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu