joi, 27 februarie 2014

divort in stil liberal ...

... stupizenii social-democrate

na, ca s-a rupt! promisa ca o alianta, care urma sa dureze macar pana in 2016, USL, a sucombat, cum s-ar spune, in floarea vietii.

ca la orice divort, rufele murdare se spala in vazul lumii. uite, cateva pete care, desi teribil de vizibile, nu par sa deranjeze pe nimeni. nici pe unii, nici pe altii, nici pe stralucita societate a analistilor politici de pe valea Crisului Repede, care - in paranteza fie spus - daca nu o mana niciun interes, poti sa juri ca ar lipsi cu desavarsire.

1. citesc in Jurnalul bihorean ca liderii PNL Bihor l-au mandatat pe presedintele lor, Cornel Popa, sa sustina, la Bucuresti, continuarea proiectului politic acum defunct. pe de alta parte, decizia iesirii PNL de la guvernare a fost luata, precum se stie, intr-o maniera covarsitorare sau cel putin asa s-a comunicat public. mai vine si Calin Popescu Tariceanu sa spuna ca in PNL domneste un fel de teroare, cultivata de lasitatea acelor lideri care lui ii spuneau una si, cand era sa fie, votau taman pe dos de cum au vorbit. cred ca intrebarea mea e justificata si ca presedintele PNL Bihor ar trebui sa spuna public cum si-a onorat mandatul incredintat de colegi.
povestea asta pune putin intr-o alta lumina mutarea surpriza facuta de Calin Popescu Tariceanu. n-a fost el nebun sa iasa la lupta de unul singur. sigur, s-a bazat pe ceva. insa, tare ma tem ca s-ar putea sa se trezeasca singur pe baricada. ipostaza asta nu ar face decat sa sporeasca penibilul situatiei in care s-a pus. citeam recent ca un sociolog, care a studiat comportamentul public al romanilor, in anii 80 si, apoi, in primii ani ai urmatorului deceniu, remarca dubla masura etica si, pe cale de consecinta, dublul limbaj care ne caracterizeaza. aceasta atitudine este, cum nu se poate mai bine, descrisa, tocmai de romani, in vorba aceea: una vorbim si alta servim.

2. sa revenim la oile noastre, cele ratacite. daca ministrii si secretarii de stat ai PNL au demisionat din functii, ce mai asteapta subprefectul, sefii si subsefii de deconcentrate pusi pe criterii politice si apartinand PNL? masura nu ar trebui sa fie aceeasi si aplicabila cu caracter imediat, nu? ori ne putem astepta sa vedem cateva pesonaje agatandu-se de functii si, implicit, de coltul hainei lui Tariceanu? printre liberali nu sunt deloc putini cei care au tradat, o data sau de mai multe ori, de dragul functiei. cel mai stralucit exemplu este subprefectul Cristian Bitea, ex-pedelist.

3. cel putin la fel de ciudata este si optiunea, exprimata public, de primarul Ilie Bolojan, anume aceea de a pastra actuala configuratie a puterii executive din primaria Oradiei. cu alte cuvinte, desi USL-ul e dus pe copca, el, primarul, ramane aliat al PSD si tine sa pastreze actuala majoritate locala, in frunte cu viceprimarul Ovidiu Muresan. asta in conditiile in care, taman ieri, "prietenii" sai infiintau USD-ul local, gest egal cu un scuipat aplicat peste mustata din campanie a onorabilului nostru primar. de ce nu vrea Ilie Bolojan sa rupa "lantul de iubire". eu zic ca e vorba despre un tip de nationalism, pe cat de bine camuflat pe atat de intransigent, mai ales fata de minoritatrea maghiara. ramane de vazut pe unde o sa scoata camasa cand, fiindca nu va primi bani de la bugetul central pentru ambitioasele sale proiecte, Uniunea va pune conditii.
PS si cu echipa care garanteaza propasirea Oradiei cum ramane, totusi?

4. si mai ciudata, ca sa nu spun de-a dreptul contradictorie este pozitia PSD, mai exact a presedintelui sau de la Bihor, Ioan Mang. primul plagiator al judetului zice ca va "pastra aliantele cu toata lumea, pentru binele cetatenilor". si zicea asta cand inca nici nu i se uscase semnatura pe protocolul local al USD. sa te crucesti nu alta! curvasareala politica in toata regula. pot sa vad ca, in conditiile suprematiei PNL la nivelul administratiei locale si judetene, PSD Bihor are cativa oameni de salvat. insa si asa mi se pare ca aceste complicatii, ca sa nu le zic complicitati, sunt susceptibile de a fi unele de tip adulterin. dar fisa ilustrului personaj consemneaza si alte note, mai apropiate de psihiatrie decat de penal sau moral. acelasi Ioan Mang spune ca liberalii, aflati in functii ca sefi de deconcentrate, trebuie sa plece. asa vrea el sa pastreze "aliantele cu toata lumea", amenintandu-si fostii tovarasi?! ce sa fie, ipocrizie sau schizofrenie?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu