joi, 8 mai 2014

Oradea mea, scumpa de ea...

sau chestii tari, de pe la noi!

 - nu poti sa-l detesti de tot pe seful ADP Oradea. Liviu Andrica are, uneori, candoarea unuia sarac cu duhul. uite cum s-a gasit el sa spuna, public, ca "primaria a dispus eutanasierea cainilor din adapost". cu alte cuvinte, i-a pasat intreaga responsabilitate sefului sau, primarul. lasa, ca Ilie Bolojan o duce si singur, ca doar d'aia e el "locomotiva" partidului. ma tot intreb ce o fi in mintea si in sufletul edilului cand, la ceas tarziu de seara, inainte de culcare, la momentul socotelilor cotidiene, isi trece, zi dupa zi, in contul sufletului sau cate zece vieti nevinovate? cum trebuie sa te simti cand ai asta pe constiinta? sa nu-mi spune-ti ca n-are! nu cred.

- evrika! avem city-manager. da', oare, ne lipsea? adica, ne trebuia musai un al cincilea mare sef in primarie?! prin alte tari se taie salarii si functii, fiindca e criza. la noi nu e, o sa vedeti mai jos... una peste alta, omul primarului a concurat de unul singur si... a reusit! ciudat ca, la un astfel de post bine platit, in vremuri cu atatia someri, nu-i lume buluc! asta e un semn clar ca oamenii nu au incredere in aceste "concursuri". stie toata lumea ca iese cine trebuie. stam bine!

- aud, ba zice-se ca s-a si prelucrat pe la unele asociatii de locatari, c-au sa vina oamenii primariei, mai precis ai CET, in vizita prin locuintele tuturor oradenilor legati la reteaua publica de furnizare a agentului termic. daca, acum ceva vreme, Nastase ne invita sa-i numaram ouale, Bolojan vine -neinvitat- sa ne numere elementii! si recensamantul cainlor nu s-a terminat inca! n-ar fi mai simplu ca primarul sa plaseze cate un "paznic", militian, politist, camera de luat vederi, etc. in fiecare casa? umbla vorba ca astia cu recensamantul caloriferelor ne vor pune la plata pentru fiecare element pe care au sa-l gaseasca in plus fata de ceea ce s-a instalat in urma cu cine mai stie cate decenii. candva, tremuratul in casa era politica de stat. ce facem, ne intoarcem in vremea nostalgiilor domnului primar? deci, au aflat, in sfarsit, cine a dus CET-ul de rapa. noi, oradenii, suntem de vina! sunt mii de case in orasul asta unde proprietarii au schimbat corpurile de incalzire si, atunci cand au facut-o, nu le-a spus nimeni ca nu e voie sau ca au de platit in plus. sunt unii care, poate, locuiesc in case unde aceste modificari au fost facute de fostii proprietari. sa-i pui la plata pentru ce a facut altul e cel putin ciudat. cei calcati deja de "ambasadorii" Primariei spun ca asa ar fi gasit administratia de cuviinta sa isi scoata parleala de pe urma mega-amenzii de 33 de milioane de euro pe care a incasat-o de la Comisia Europeana, pentru ca nu a preschimbat la timp certificatele verzi. pai, parca era vorba ca nu vor plati oradenii?! era...

- e fix ca in povestile cu familiile chinezilor trimisi in fata plutonului de executie, carora li se cere sa plateasca pana si glontul fixat in ceafa apartinatorului ce a fost expediat pe lumea cealalta. cica e panica printre oradenii care si-au inchiriat cate un loc de parcare pe langa blocul in care locuiesc. potera locala umbla sa-i amendeze pe cei care nu fac curat in patratica unde isi lasa masina. adica, cum vine asta, platesti si prestezi? pai, nu e domeniul public? ce primeste omu' in schimbul banilor pe care ii achiata in vistieria lui Bolojan, dreptul de a face munca in folosul comunitatii?! pana unde se mai poate impinge absurdul? nu e departe ziua in care, la iesirea din bloc, vom plati, la automate speciale, pentru dreptul de a pasi pe trotuare. si, din kilometru in kilometru, va fi musai sa mai bagam cate o fisa. nu misca nimeni! e Ilie pe felie... si e "foame de bani". apoi, s-ar mai pune intrebarea, cei care nu si-au luat loc de parcare si isi lasa masina pe unde apuca nu au niciun fel de indatoriri? nu, ca d'aia sunt ei "baieti destepti"!

2 comentarii:

  1. As comenta dar, foarte sincer, am ajuns sa-mi fie frica de "tatucul" orasului...Ma simt mai haituita/amenintata decat acum 25 de ani... - nu, nu personal, dar... si fara a fi in afara legii!!!
    Ma tot gandesc sa ma reapuc si eu de scris (ma abtinusem in ultimul timp din cauza amarului care-mi umple sufeltul), sa ma descarc, ca tot nu mai am nimic de pierdut - as prefera sa se termine odata totul decat sa continui in chin... :(

    RăspundețiȘtergere