marți, 4 martie 2014

o palma la rahat!

prin intermediul unei declaratii de presa, facuta azi, 4 martie 2014, primarul Ilie Bolojan si presedintele Cornel Popa isi exprima dorinta de a sustine proiectul unui schimb de cladiri.

dupa cum vad eu lucrurile, ar fi, mai degraba, vorba, nu de un banal schimb imobiliar, cat despre o dubla deturnare de fonduri. o data se schimba destinatia fondurilor europene investite in restaurarea Cetatii, pe un proiect bine definit, si, a doua, se da o alta destinatie cladirii vechii garnizoane, unde statul si administratia judeteana au alocat sumele necesare renovarii.

e deja destul de limpede ca metodele administratiei liberale locale seamana tot mai mult cu "tacticile" USL din perioada sa de glorie. "facem totul dupa cum ne taie capul si dupa bunul nostru plac"!

zic ca n-ar fi fost rau daca, de la bun inceput, proiectul Cetatii ar fi fost astfel gandit incat aceasta sa primeasca, intre zidurile ei, colectiile Muzeului Tarii Crisurilor. dar, atunci, Vasile Blaga s-a grabit sa ne "loveasca" cu milioanele de euro, ca sa vada si bihorenii ca guvernarea PDL nu i-a uitat de tot.

la randul sau, Ilie Bolojan s-a aruncat in fata, cu deja consacratul sau elan de brigadier. nu e primul si nici singurul proiect al administratiei oradene lansat pe principiul ca, oricum, mai poate fi modificat, din mers. d'aia ies lucrurile cum ies sau nu prea ies... si de aia ma tot mir ca, inca, n-a tabarat peste noi cineva de la UE sa ne ia la bani marunti pentru halul in care cheltuim purcoiul de bani europeni.

faptul ca Ilie Bolojan vrea sa treaca Cetatea Oradiei, CETATEA ORADIEI, oameni buni! in administrarea Consiliului Judetean Bihor nu e decat inca un indiciu ca habar nu are ce sa faca cu ea.

argumentele Judetului sunt mai prozaice. cica incalzirea noii cladiri a Muzeului ar fi prea scumpa! daca se muta acolo Consiliul Judetean o sa fie mai ieftina?! nici poveste! ori cultura nu merita cheltuieli atat de mari ca si confortul functionarilor nostri?! e si ceva megalomanie in dorinta asta apriga de a muta administratia judeteana intr-o veche cazarma. atunci, pe cand instaurarea starii de asediu?

ce vor face Ilie Bolojan si Cornel Popa cu amenajarile specifice deja realizate in cladirea din Parcul Balcescu, niste chestii acolo in care s-au investit zeci sau chiar sute de mii de euro?! sa spunem, cu acvariile si terariile, de exemplu? se vor muta in ele rechinii si reptilele judetului?

au spus-o specialistii, eu nu fac decat sa o repet, incintele cetatii nu pot asigura microclimatul obligatoriu necesar pentru buna pastrare a unor importante colectii ale muzeului. daca picturi, tapiserii, carti... vor prinde mucegai, au sa raspunda Ilie Bolojan si Cornel Popa pentru degradarea acestor valori? eu cred ca, urmarind scopuri de-a dreptul meschine, cei doi sunt pe cale sa puna in pericol, cu buna stiinta, mari valori ale patrimoniului local si national. si mai cred ca nici nu le pasa!

pe fond, demersul celor doi nu reprezinta inca decat expresia politica a unor intentii. ramane ca specialistii sa ia pozitie si sa-i readuca pe "guvernanti" la realitate. daca or mai fi specialisti in orasul asta sau daca or mai avea curaj! altfel putem spune ca era cat pe ce sa avem un muzeu european si, in loc de asta, am dat o plama la rahat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu