luni, 31 martie 2014

primarul co-doi

ce repede am uitat-o pe Elena Ceausescu, devenita celebra datorita nu mai putin notoriei expresii "codoi"! atat de repede am uitat acele vremuri incat nu bagam de seama cat de ridicol poate fi primarul Ilie Bolojan, cel devenit - peste noapte - un adevarat savant "codoi", dupa ce ministrul Mediului a anuntat ca Oradea are toate sansele sa incaseze o amenda record, 33 de milioane de euro!!!, fiindca CET nu si-a rascumparat la timp certificatele verzi.

in primele zile, ce au urmat funestului anunt, facut tocmai la Oradea, de Attila Korodi, primarul s-a dat lovit. ca si cum nu el ar fi seful administratiei locale, ca si cum CET-ul n-ar fi in subordinea lui, edilul a refuzat orice comentariu. apoi, dupa ce si-a revenit, cred ca vestea l-a facut KO, in loc sa isi asume responsabilitatea, a dat-o la intors. ce auzim, de cateva zile, pe toate canalele aflate la indemana Primariei Oradea? da, in stilu-i caracteristic, Ilie Bolojan, cel fara pata si prihana, nu isi asuma niciun esec, ba, din contra, ne anunta apasat ca: "Nu exista o asemenea amenda". oare a verificat el? si, daca a facut-o, de ce nu o spune raspicat? altminteri asta e o strategie extrem de riscanta! daca, totusi, sanctiunea exista? daca e undeva pe parcursul birocratic, stufos dar sigur ca sinele de cale ferata, al UE? sigur, ca in alte randuri, in acelasi stil pompieristic, daca - Doamne fereste! - amenda se adevereste, o sa gaseasca domnul primar un vinovat, eventual cine stie ce explicatie... poate va spune ca e o forma de abuz politic din partea guvernului.

ceea ce ma uluieste pe mine la modul in care a reactionat primarul este tocmai abordarea subiectului. Ilie Bolojan chiar crede ca poate negocia cu UE asa cum un sofer, prins usor ametit la volan, se targuie cu seful de post pentru a-si pastra carnetul? sa fim seriosi! genul asta de atitudine spune multe despre mentalitatea omului politic de la noi si, in speta, a sefului administratiei oradene. primarul ori minte ori e de pe alta planeta atunci cand isi imagineaza ca, discutand cu Kiss si cu Korodi, poate sa intoarca lucrurile din drum. pornita de la o piata a otelului, UE a devenit o institutie a procedurilor de otel. amenda, daca exista, nu poate fi "fentata". vorba unui amic, "ce intarzie nu trece". e chiar ilar sa-l vezi pe Ilie cel Viteaz, cel atat de inflexibil cand e vorba de altii sau de ideile lui, cum incearca sa dreaga busuiocul, jongland cu data la care ar fi trebuit trimise documentele pentru rascumpararea certificatelor verzi. stie si el prea bine ca, in calitate de sef al administratiei locale, n-ar accepta niciodata, din partea unui subaltern, astfel de penibile explicatii. si, pana una alta, cine-i de vina ca CET a trimis, in ultima zi, cererea de rascumparare a certificatelor cu pricina? noi, oradenii?! evident, nu! insa, dati-mi voie sa ma indoiesc ca altcineva decat noi va plati pentru asta. cine sa o faca? o sa aduca dom' primar bani de acasa ori directorul CET...?

procedurile UE sunt greoaie, multi compara euro-birocratia cu viteza de reactie a unui dinozaur, insa, oricat ar fi de incete, asemenea decizii nu se negociaza! daca e sa-l credem pe cuvant pe ministrul Attila Korodi, si de ce nu l-am crede, ca doar e membru al Guvernului si se presupune ca are proprietatea a ceea ce spune?, exista doua ipoteze de lucru: unu, platim!; doi, ne judecam cu Ministerul si - in cazul unei solutii favorabile - isi asuma acesta costurile pentru "borcanele sparte". deci, in rezumat, daca nu presupunem - precum primarul Ilie Bolojan - ca Attila Korodi bate campii, ori suntem buni de plata, ori suntem buni de plata... doar ca "decontul" incompetentei neasumate se va rezolva la nivel national.

hai sa ne lamurim cu o chestie! dupa cum merg lucrurile in politica romaneasca, eu nu exclud ca povestea cu amenda de 33 de milioane de euro sa fie o "sperietoare", o parghie de santaj prin care UDMR urmareste sa atinga cine stie ce scopuri politice concrete, de exemplu sa obtina un post de primar al Oradiei. daca ar fi asa, nu cred ca i-ar fi greu lui Ilie Bolojan sa verifice, direct la Bruxelles, si - la o adica - s-o spuna public, cu subiect si predicat: << "Nu exista o asemenea amenda". S-a pus la cale un santaj politic!>>. totusi, am dubii ca, pentru a atinge niste obiective politice marunte, UDMR si-ar permite sa riste un astfel de joc folosindu-se taman de UE si de prestigiul acesteia. mai plauzibila pare ipoteza ca o asemenea amenda exista, primarul stie prea bine asta, dar va bate palma cu ministrul ca ea sa fie asumata de stat. ei, vom trai si vom vedea...

una peste alta, situatia e atat de grava incat, pentru a ascunde rahatul, oradenii sunt supusi unui adevarat bombardament de comunicare, organizat pe principiul, naiv de altfel, "sa treaca criza", pe urma mai vedem. Ilie Bolojan e evident depasit de situatie, i-a fost greu sa admita asta si nu vrea nici acum sa recunoasca macar ca undeva, candva, s-a comis o gresala. una care s-ar putea sa ne coste cat bugetul CET pe un an de zile! cam asa se intampla cand de inconjori numai de "yes-mani". ei sunt ceea ce au ajuns, nu pentru ca ar fi niste valori, din contra!, fiindca sunt niste neispraviti din punct de vedere profesional. acum, ca dovada ca nici el nu poate masura, macar cu gandul, napasta care ne-a lovit, primarul incearca sa ne abureasca.

din cand in cand, tocmai ca sa nu ne credem infailibili, Cineva ne mai arde cate o palma dupa ceafa...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu