vineri, 7 martie 2014

si mortii se duc cu presul...

nu-i asa?

am tot stat sa ma gandesc daca replica sefului ADP Oradea, Liviu Andrica, la scandalul inhumarilor necuviincioase merita, la randul ei, o replica, un raspuns. zic ca da. asta tocmai fiindca, in loc sa faca ceva, sa-si fi cerut macar scuze, sfanta si prea-cinstita noastra administratie locala o tine una si buna, nici usturoi n-au mancat, nici... si, pana la urma, eu eram ala care scria despre respectul datorat celor ce nu mai sunt ca o dovada de civilizatie.

sa fie clar, nu am scris acest text ca sa il apar pe deputatul Szabo Odon. sunt convins ca se descurca foarte bine si singur!

ma irita felul in care seful ADP vrea sa ma (sa ne) duca cu presul!

1. parintele care, cica, ar fi oficiat slujba de la groapa comuna, serveste, conform comunicatului, pe langa capela Hasas, deci e ortodox. cei mai multi dintre aceia care au fost inhumati in groapa comuna au fost, la viata lor, reformati sau romano-catolici. deci, domnul Andrica e cel putin intr-o eroare teologica sau... metodologica. in paranteza fie spus, exista informatii conform carora, in ciuda afirmatiilor directorului APD, la fata locului n-a fost, totusi, nicio fata bisericeasca. fapt este ca asistenta religioasa la reinhumare nu poate fi sustinuta cu probe. cica, preotul "delegat" de ADP a cerut sa nu fie fotografiat! in plus, daca asa cum se afirma, s-ar fi oficiat slujba cuvenita pentru fiecare defunct in parte, la ora asta parintele ar trebui sa fie tot acolo pe marginea gropii comune, cadelnitand de zor. ori, in urma cu trei zile, nu mai era! mai mult, nu cred ca vreun preot, ortodox, catolic... ce-o fi fost, ar fi consimtit sa lase mormantul fara o cruce! daca pana si pentru mortii anonimi ai orasului se poate, era obligatoriu sa se poata si pentru 200 dintre cetatenii ei!

2. oricum am lua-o este o treaba nelalocul ei sa pui, unul peste altul, 200 de sicrie, in parcela saracilor. nu asta au promis sa faca autoritatile locale atunci cand au trecut la desfiintarea celor doua cimitire! chiar daca domnul director si-a propus sa execute curatenia de primavara prin anexele capelei municipale (brrr, cat de sinistru!) obligatiile asumate de administratie ar trebui sa fie sfinte, chiar si in raport cu oradenii decedati.

3. faptul ca cel caruia ii datoram constructia Palatului Vulturul Negru nu a ajuns in groapa comuna nu este nicidecum meritul domnului Andrica, ci al familiei. la cat ii pasa lui, daca n-ar fi fost neamurile, ramasitele pamantesti ale lui Sztarill Ferencz, tot in groapa comuna ar fi sfarsit!

in sfarsit, nu pot sa nu ma intreb daca domnul Andrica e capabil de atata compasiuna cata-i trebuie pentru a se pune, macar o secunda, in locul celor pe care i-a ingropat la gramada. i-ar surade gandul unei astfel de vesnice odihne?

sigur, e mai usor sa dregi busuiocul decat sa-ti indrepti greselile. are si de la cine invata...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu