luni, 9 mai 2016

În zbor, cu Ilie, către tiranie!

Ca o infernală maşină de război, primarul Oradiei se străduieşte să spargă, încă o dată, barierele legii.

E foarte greu de înţeles cât de departe poate să meargă Ilie Bolojan, doar pentru a-şi vedea planurile puse în practică. Oricât ar fi de bine intenţionat, primarul Oradiei nu este mai presus de lege şi, deci, nu are dreptul să treacă peste ea.

Conform relatărilor din presă, Biroul Electoral Central, autoritatea supremă în materie, pe parcursul proceselor electorale, i-ar fi comunicat primarului Ilie Bolojan că nu poate organiza, în aceeaşi zi, alegerile locale şi referendumul pentru „unirea” cu Sînmartinul.

Dar, iată că, în ciuda acestui fapt, primarul forţează mâna Consiliului Local, propunându-i, pentru şedinţa de mâine, să voteze calendarul şi bugetul celei de a treia consultări populare. Ar fi normal ca mâine, 10 mai 2016, sute, mii, de orădeni să se adune în faţa Primăriei pentru a-i cere edilului să respecte legile şi pentru a salva, măcar acum, în ceasul al XII-lea, Consiliul Local de la o nouă „tentativă de viol”. Nu există nici o diferenţă între acest caz şi, de exemplu, cel al Roşiei Montane. Şi acum, ca şi atunci, este vorba de a respecta legea şi autorităţile statului.

Desigur, ştim, că în ceea ce le priveşte pe acestea din urmă, primarul Bolojan e obişnuit să le încalece după bunul său plac. O comparaţie între situaţia creată acum şi momentul în care Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului i-a cerut, în scris, primarului să cruţe cei 9 stejari din Piaţa Unirii, nu e deloc forţată. Şi acum, ca şi atunci, Ilie Bolojan sfidează autoritatea şi primatul legii, altfel spus se pune deasupra statului de drept.

Citesc, cu uimire, că primarul mai speră ca Guvernul Cioloş să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să modifice, încă o dată!, Legea Referendumului. Dacă Dacian Cioloş face asta, se compromite! Atunci, nu putem vorbi despre „un guvern al lui Iohannis”, ci despre unul „prizonier” al PNL. Stau şi cuget; parcă pesediştii modificau legile referendumului, astfel încât să le iasă lor socotelile. Dacă nu e aşa, şi Ilie Bolojan ţine să ne demonstreze că nu e aşa, te pomeneşti că liberalii formau de fapt masa critică a USL?!

E clar că, orice decizie privind organizarea referendumului ar lua acum Consiliul Local, aceasta e în afara legii. Ea este atacabilă. Este la fel de clar că, mergând pe această formulă abuzivă, chiar şi votată la 5 iunie, unificarea cu Sînmartinul poate fi contestată în Justiţie. Mai mult, cred că, dacă lucrurile ajung să fie împinse pe făgaşul gândit de el, primarul Ilie Bolojan poate fi, lejer, acuzat de abuz în serviciu.

Oare mizează Bolojan pe faptul că PNL va veni la putere şi totul îi va fi trecut cu vederea, conform dictonului: „Scopul scuză mijloacele”? Chiar nici unul dintre magistraţii bihoreni nu vede „jocul periculos” practicat de edilul Oradiei?! Unde vom ajunge?

Evident că, din partea celui care procedează aşa, care s-a nărăvit în genul acesta de atitudine, nu trebuie să ne aşteptăm la retrageri ori demisii de onoare, dar nici nu poţi să accepţi atâta complice pasivitate din partea autorităţilor statului.

Voi cei care trebuie să apăraţi democraţia, legea, cetăţeanul, treziţi-vă!


P.S. Pe de altă parte, dacă nu referendumul nu mai are loc, Ilie Bolojan e un politician compromis. Proiectul său pică, sloganul său de campanie, „...pentru Oradea Mare”, devine ridicol şi, conform unor afirmaţii mai vechi – nerespectate – trebuie să demisioneze!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu