marți, 24 mai 2016

Puricii si elefantul


-         falsă cronică TV

Din perspectiva dezbaterilor electorale, prea puţin vizibile până acum, deşi iată jumătate din campanie s-a cam dus, ziua de 24 mai 2016 a fost una cu adevărat însemnată. Pe parcursul după-amiezei, în trei studiouri de televiziune, au avut loc nu mai puţin decât cinci runde de discuţii, la care au participat, în premieră!, toţi candidaţii pentru funcţia de primar al Oradiei, plus alţi câţiva aspiranţi înscrişi în cursa pentru Consiliul Local sau Consiliul Judeţean Bihor.

Cum şi cam ce s-a văzut la mine acasă, din fotoliul proprietate personală:

Cu sondajul aţi tunat eşafodajul
Prima dispută, în ordine cronologică, a fost cea găzduită de DIGI 24. Întâlnirea a început cu difuzarea datelor obţinute în urma efectuării unui sondaj de opinie, date conform cărora primarul Ilie Bolojan ar fi ales din nou de 59% dintre orădeni. Dincolo de faptul că, faţă de rezultatul obţinut acum patru ani, primarul în funcţie a pierdut, în sondaj, şapte procente, ceea ce nu e puţin lucru, merită remarcat scorul candidatului UDMR. Huszar Istvan e departe de proporţia maghiarilor din Oradea, cca. 25%, având numai patru procente din intenţiile de vot. Cu onorabilul unu la sută, cât ar obţine PPMT, se pune întrebarea unde au dispărut voturile etnicilor maghiari din Oradea? E clar că nu s-au dus către primar, la fel cum e foarte clar că ceva nu e în regulă cu acest sondaj.

Dar să revenim la discuţie. Ceea ce a frapat a fost discursul autist, uşor arogant, spus apăsat, după modelul Iohannis, al primarului în funcţie. Pentru Ilie Bolojan întâlnirea de la DIGI 24 nu a fost decât o tribună de la care şi-a transmis, de voie, mesajele electorale.

Candidatul UDMR poate zice că a fost uşor defavorizat, fiindcă singura întrebare curajoasă din această rundă a fost cea care i-a revenit lui. Huszar Istvan a trebuit să spună dacă susţine în continuare că ideea unirii cu Sînmartinul nu ar face bine Oradiei. Adică, clar, singurul candidat redutabil aflat la acea masă se opune, vezi Doamne, „dezvoltării”.

Dar a avut şi primarul în funcţie un moment în care a călcat strâmb. Dar a fost numai voia sorţii. Ilie Bolojan e singurul candidat care a ezitat să răspundă tranşant la întrebarea: Aţi demisiona din funcţie, dacă aţi fi cercetat de DNA? În vreme ce Huszar Istvan şi Zatyko Gyula (PPMT) au spus, categoric, „Da”. Primarul Bolojan a ezitat, a încercat unele explicaţii şi, în final, a lăsat impresia că se agaţă de scaun. Da, vorbim despre acelaşi om care, după cum remarca într-o altă dezbatere, Daniel Meze, candidat al PMP, spunea că cândva că „două mandate în funcţia de primar sunt suficiente”, dar, acum ni-l cere pe al treilea.

Am mai aflat că şi strada Aurel Lazăr urmează să fie prinsă în proiectul amenajării de noi rute exclusiv pietonale, în eventualitatea în care administraţia Bolojan îşi va continua mandatul.

În rest, mai nimic, poate doar o curiozitate. E un adevărat miracol politic cum s-a făcut că, în această primă rundă, sorţii l-au protejat pe primarul în funcţie, trimiţându-l în „ring” doar cu parteneri care nu-i puteau da bătăi de cap, în prezenţa cărora şi-a făcut jocul şi, deci, se poate simţi ca un învingător. Cel puţin unul de etapă.

Cei parcă mai interesaţi de asaltul primăriei, au venit abia în tura a doua.

Horia Vuşcan, candidatul PMP pentru funcţia de primar al Oradiei, l-a luat tare pe primar încă de la început, însă, vai!, în lipsă. Omul lui Băsescu a subliniat că Oradea are o fiscalitate împovărătoare, mult mai grea, spunea el, decât alte oraşe din împrejurimi şi decât îi place primarului în funcţie să recunoască. Nici candidatul ALDE, Ştefan Herchi, nu s-a lăsat mai prejos. A vorbit despre uriaşa datorie a oraşului, „investiţii care nu au adus mai mulţi bani orădenilor”, şi despre distanţa cu care primarul în funcţie îi tratează pe cetăţeni.

Dacă vi se pare că ar lipsi un personaj important, candidatul opoziţiei, aveţi dreptate. Să-mi fie cu iertare, candidatul PSD, Adelina Coste, nu s-a prea văzut. Nu câştigi primăria amintindu-le orădenilor că, astă iarnă, au tremurat în case. Ei ştiu asta. Unde mai pui că doamna a avut ghinionul de a nu îl întâlni pe primarul Ilie Bolojan în nici una dintre confruntările directe de pe parcursul zilei, bătălii care abia vor începe.

Intermezzo de la Cluj
Cea de a treia rundă de discuţii cu subiect electoral a serii s-a desfăşurat în studiourile TVR Cluj. Surpriză. Au lipsit, printre alţii ca ALDE şi PPMT, chiar şi reprezentanţii partidului „la putere” în Bihor, liberalii. Oare tactica fugii de dezbateri se aplică şi altor candidaţi din PNL sau numai Ilie Bolojan poate vorbi în numele „echipei”, iar el, oricât ar fi de valoros, nu are încă darul ubicuităţii. Poate pe ceilalţi nu-i duce mintea...

În studioul clujean au fost: Mihai Togor (PSD), Kecskes Iren (UDMR) şi Daniel Meze (PMP). Plus un consens general. Cei trei parcă ar fi fost înţeleşi să dojenească, dar cu blândeţe, actuala administraţie. Avem impozite mari, costuri ridicate la întreţinere şi venituri mici.

Reprezentanta UDMR, aspirant la un mandat în Consiliul Local Oradea, ne-a adus la cunoştinţă că orădenii îşi părăsesc oraşul, fiindcă nu găsesc aici salarii mai mari, posibilităţi de petrecere a timpului liber, mai multe activităţi culturale, etc.

Mihai Togor, care se vrea şi el în Consiliul Oradiei, a întărit ideea, subliniind că şoselele, parcările sau podurile nu ne pot face pe toţi mai fericiţi. Şi încă o remarcă interesantă, venită din partea candidatului social-democrat. Dacă banii pentru noul aquapark au fost daţi, în proporţie de circa 60%, din cei ai orădenilor, cum se poate că, judecând după tarifele propuse, cel puţin jumătate vor vedea investiţia doar de dincolo de gard?

O temă care nu poate să lipsească de la nici o dezbatere sau din nici o campanie electorală, Universitatea din Oradea. Ea a devenit „dama de companie” a tuturor politicienilor. Toţi o vor, înainte de alegeri, şi toţi o uită, după.

Următoarele confruntări electorale, tot azi, de la ora 21.00, respectiv 22.00, pe TVR 1. În prima rundă, ca să vezi drace!, intră Ilie Bolojan, Horea Vuşcan şi Ştefan Herchi. Iar în cea de a doua: Adelina Coste, Zatyko Gyula (PPMT) şi Huszar Istvan.


Va urma. Poate...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu