joi, 5 mai 2016

Marele absent

„Confruntarea cu un alt punct de vedere este sanogenă” – Radu Teodorescu, medic psihiatru

Ştiu, „pe surse”, că PNL Bihor, mai precis al său „el lider maximo”, Ilie Bolojan a hotărât ca, în această campanie electorală, în care – nota bene – candidează, primarul în funcţie al Oradiei să nu participe la nici un fel de confruntări publice. Vestea pare să fie confirmată şi de informaţia, publicată de presă, conform căreia Ilie Bolojan este singurul candidat care a declinat invitaţia privind participarea la dialogul pus la cale mâine, vineri, 5 mai a.c., de la ora 17.00, de Pro Democraţia Oradea, la Hotel "Melody".

După opt ani de mandat, revendicând pretenţii pentru cel de-al treilea, această poziţie mi se pare cel puţin nelalocul ei. Orice funcţie publică şi cu atât mai mult una aleasă în fruntea administraţiei, este o redută. Deci e mai uşor de apărat „din interior” Dar ce fel de „luptă” e aceasta? Ce fel de victorie şi ce fel de glorie poate aduce fuga învingătorului? Nicăieri închiderea între ziduri nu e justificată decât, cel mult, din considerente strategice, atunci când forţa duşmanului e copleşitoare. Se teme Ilie Bolojan de cei cinci contracandidaţi pe care îi are, mai ales că vreo doi dintre ei n-au scos până acum nici un cuvinţel?

Ilie Bolojan ştie care îi sunt punctele slabe, vulnerabilităţile, adică. Ştie că i-ar fi greu să facă faţă unei discuţii, cu cărţile pe faţă, mai ales dacă preopinenţii săi n-ar fi din aceia care ţin de turma ce behăie la comandă sau cad pe spate, când dau ochi cu „alesul”. Primarul de azi al Oradiei ştie că multe din proiectele cu care se laudă şi, mai ales, modul în care ele au fost realizate, pot fi puse sub mari semne de întrebare, atât de mari încât, la rândul lor, îi pot pune în discuţie şansele de a fi reales. De aceea fuge.

Nu e destul să pui pliante electorale, dar neasumate politic, în cutiile poştale ale orădenilor, ca să poţi spune că te-ai achitat "de datoria" care te obligă să dai seama pentru anii petrecuţi în funcţie!

Ştie oricine că esenţa campaniei electorale e comunicarea, doar Ilie Bolojan fuge de realitate „ca dracu’ de tămâie”. Să fie clar, asta nu pentru că n-ar avea cu ce să se laude. Are, nu zic nu, dar, mă tem că nu suportă să fie criticat. Greşesc! Cred că nu tolerează nici măcar ca faptele sale să fie puse în discuţie. El e mai presus de toate acestea. Ce argument mai bun poate fi invocat în sprijinul acestei idei decât faptul, constant de-a lungul mandatelor sale, conform căruia orice „minune” este a sa în totalitate, la fel cum, pentru orice eşec, de vină sunt numai alţii.

Responsabilitatea faţă de comunitate şi bărbăţia politică l-ar obliga pe edil să fie în centrul arenei la  alegerile locale. Primarul în funcţie are obligaţia de a fi în mijlocul confruntărilor şi al dezbaterilor, în luptă cu toţi contracandidaţii săi, apărându-şi mandatul, cu bunele şi relele lui. Dar, pe semne, cum vă spuneam, el e mai presus decât aceştia, mai presus decât noi toţi.

Sigur, nu e plăcut să ai a da seama, să spui:
- de ce pică lucrarea din Piaţa Unirii?
- de ce, la trei săptămâni de la darea în folosinţă, pasajul rutier spre Nojorid a fost reasfaltat?
- de ce am inhalat 6 ani de zile emanaţiile din cele mai toxice ale CET?
- de ce am tremurat de frig în case?
- de ce în sarcina CET s-au adunat amenzi colosale?
- de ce e plătim aşa de scump întreţinerea?
- de ce costă atât de mult transportul în comun?
- de ce ţi-ai luat maşină, prin intermediul OTL, pe când cheltuielile pentru confortul aleşilor erau blocate de stat?
- de ce e chel, greu accesibil, chiar periculos, parcul de la Ciuperca?
- de ce, la câteva luni după inaugurare, se „investesc” sute de mii de euro în noua piaţă din Rogerius? Şi, chiar aşa, de ce se pustiesc pieţele?
- de ce parcarea supraetajată e goală?
- de ce sunt pistele de biciclete anapoda?
- de ce s-au investit 16 milioane de euro (!) în drumul expres iar acesta se termină „apoteotic” în gardul depoului CFR?
- de ce să ne unim cu Sînmartinul, când nici locuitorii comunei vecine nu ne mai vor?
Şi lista întrebărilor supărătoare ar putea continua.

E de domeniul inacceptabilului faptul că „marele om politic” Ilie Bolojan, lider de vază al PNL la nivel naţional, e atât de laş încât să fugă, de exemplu, de întâlnirea cu o femeie. Aceasta ar putea fi, de exemplu, candidatul PSD, Adelina Coste.

Cum să descrii o astfel de poziţie? Aroganţă? Incapacitate de a comunica? În acest context, mă şi întreb cum o să susţină, încă o dată, primarul Ilie Bolojan cauza unificării cu Sînmartinul?! Tot aici, merită reamintit faptul că, ani de zile, primarul şi-a ignorat cu bună ştiinţă obligaţia legală de a fi prezent, săptămânal, la audienţele cu orădenii. Poate e vorba de dispreţ? Primarul în funcţie e atât de sigur pe victoria sa încât îşi priveşte de sus contracandidaţii, la fel ca şi pe orădeni?!

În fond, strategia lui e treaba lui! Doar că este cât se poate de imoral să câştigi o competiţie la care ai decis să nu participi. Până la urmă, despre asta e vorba, e la îndemâna noastră să facem în aşa fel încât cel care a decis să nu participe să nu poată câştiga competiţia. Punct!


P.S. „Omul fără dileme e creatorul tuturor dictaturilor, de dreapta sau de stânga. E marele organizator, marele pedagog, marele vindecător” – Andrei Pleşu, scriitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu