miercuri, 16 aprilie 2014

amnistie la amnezie!

e deja practica la ordinea zilei. fiindca politicienii romani ne cred prosti, inzestrati cu o memorie de rame, orice proiect ce contravine pana si celor mai elementare interese ale cetatenilor nu merge la cos. e doar pus de o parte, pentru o vreme. apoi, cel mult, cosmetizat putin, ne este iar varat pe gat.

asta arata ca alesii nostri au idei putine, dar fixe. precum le este si clientela de curte. asa se intampla, in aceste zile, cu proiectul legii amnistiei si, la Oradea, cu cel al "modernizarii" Pietei Unirii. ma, specialistilor, ce fel de modernizare e asta, care nici nu armonizeaza locul cu trecutul cladirilor istorice din jur si nici nu schimba - Doamne fereste! - perspectiva? cateva zeci de milioane de lei pentru a face Centrul varza?!

gata, ne-a trecut revolta?! nu ne mai pasa ca Primaria scoate "lucrarea" la licitatie? ce-i, vin Sarbatorile si visul la chiolhan si beutura ne-a amortit toate simturile, gandurile, ba chiar si bunul simt?! nu vede nimeni sau vad multi si se tem sa zica? proiectul "cosmetizat" al Pietei Unirii nu face din acest spatiu nici zona "de larga respiratie urbanisitica", pe care o propunea primarul Ilie Bolojan, nici bijuteria despre care vorbeste viceprimarul Mircea Malan, nici locul de distractie, propus de un arhitect atat de important incat am si uitat cum il cheama. sunteti varza, domnilor! pentru noi, cea mai scumpa varza!

pai, ce beeeep au facut? au scos obeliscul. mare fapta de vitejie! ma intreb, or fi folosit radiera? asta, dupa standardele celor ce conduc astazi orasul, se numeste compromis.

sulele lui Bolojan, artezienele de la colturi adica, au devenit mormolocii lui Malan. aceeasi potrivire arhitecturala, aceeasi "mare" valoare artistica.

statia de tramvai, asa cum apare ea in proiect, arata ca o cutie de conserve picata din bocceluta unui extraterestru. colac peste pupaza, troaca obtureaza aproape total perspectiva celor ce vin, spre Piata, de pe podul Ferdinand. cum ramane cu comparatia aia: Sibiu, Brasov... dom' primar? unde ati vazut acolo asa ceva?

la un lucru tot n-a renuntat Primaria, ca asta stie sa faca mai bine. taie toti copacii! si apoi pune altii. pe bani, desigur. da' eu tot vin sa intreb, liberalii de azi nu sunt tot aia care, acum sase ani, se luau de gat cu primarul Groza, de dragul pomilor din Piata Unirii? uite ca eu n-am memorie de rama! si ar mai fi ceva. cand ar trebui sa-l cred pe Ilie Bolojan: cand spunea ca arborii "ascund" cladirile istorice din centrul Oradiei sau acum, cand s-a razgandit si zice ca e nevoie de copaci ca sa nu ne bata soarele-n cap? uite ca eu imi mai pun intrebari!

una peste alta, constat un salt calitativ cu adevarat impresionant, noul proiect a coborat locul, de la stadiul de aeroport, la cel de heliport. mai mic, dar mai suplu... cel putin asta imi sugereaza mie "circul", din inima pietei. arena, oricum ai masura-o, cu privirea sau cu pasul, va fi prea mica pentru a gazdui manifestari artistice de larga participare populara.

bancile, asa cum arata in proiectul actual, sugereaza o nesfarsire de gratii. cum s-ar zice, din dreapta puscarie, din stanga temnita... unele corpuri de iluminat aduc cu niste spanzuratori, altele cu furcile supliciilor medievale. sumbra simbolistica. aviz amatorilor... sau poate carcotasilor?

ce-mi mai lipseste mie din acest briliant proiect sunt camerele de supraveghere. de ce n-a catadicsit Primaria sa indice si locurile unde intentioneaza sa amplaseze obiectivele urmarire? macar sa ne stim in siguranta...

una peste alta, 2,8 milioane de lei, numai contributia noastra. pentru ce? pentru atata deranj? pentru atata prostie? pentru nimic, mai nimic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu