luni, 7 aprilie 2014

o mica victorie

daca exista pe undeva un Dumnezeu al culturii si El tine evidenta pacatelor noastre si a faptelor atinse de muza, cred ca lui Ioan Mang i s-a iertat, cel putin in parte, plagiatul. opozitia PSD fata de ideea mutarii Muzeului in Cetate a dat peste cap planurile primarului. vineri, proiectul lui Ilie Bolojan a fost respins, in Consiliul Local Oradea, pentru a doua oara.

in ciuda modului de-a dreptul dramatic in care au inteles unii jurnalisti sa prezinte sedinta, nu cred ca e cazul sa ne grabim in a proclama infrangerea lui Ilie Bolojan. nu e el genul... si ar mai fi cateva observatii importante de facut. "competenta" de facto, in aceasta chestiune, apartine Consiliului Judetean Bihor. sa nu zicem hop, pana n-am sarit, fiindca acolo lucrurile s-ar putea schimba. in plus, eu cred ca putem contabiliza, mai degraba, o victorie a taberei bunului simt, decat o infangere a primarului. fiindca, se stie, prostia, ma refer la prostie ca la ceva opus culturii, e nemuritoare.

nu pot sa-mi reprim mirarea (si acesta este, daca vreti, inca un argument ca Ilie Bolojan n-a renuntat la lupta) ca "o anumita parte a presei" s-a pus pe socotit. cat face mutarea? cat costa intretinerea? cu cat e mai buna varianta Bolojan? (observati, sper, farmecul discret al manipularii). si i-a dat cu plus. desigur, in favoarea primarului. uite cum sunt unii mai catolici decat Popa si mai profesori de matematica decat Ilie Bolojan! ce sa inteleg eu de aici, ca primarul nu stie sa-si sustina cauza, ca primarul, repet, profesor de matematica, s-a incurcat la socoteli, ca sunt unii mai indrituiti decat Consiliul Local Oradea si tin sa-i faca pe plac Jupanului ori, cel putin, sa-i spele cu limba ranile din orgoliu, ca trebuie musai sa fim cu totii convinsi, si de data asta, de BINELE pe care vrea sa ni-l faca el???

dar sa trecem peste asta! sunt convins ca Zeul suprem al Culturii a observat si ca pesedistii si-au schimbat pozitia peste noapte, intr-o maniera suspecta, as zice. scopul nu scuza mijloacele... decat pentru politicieni. probabil va intrebati, ca si mine, daca schimbarea asta de atitudine fata de cultura vine dintr-o convingere profunda, din cine stie ca adanca aplecare spre spirit, poate dintr-o revelatie, sau e doar consecinta banala a reasezarii fronturilor politice pe plan local. daca PSD Bihor s-a gandit sa faca opozitie pe seama Muzeului e si rau e si bine. e rau fiindca asta inseamna ca au ratat esentialul, cauza profunda a acestui "razboi", devenit, iata, unul de uzura. e bine fiindca, in cele din urma - zic eu - ca, de bine, de rau, au facut ce trebuia. dar, parafrazand, as zice ca ma tem de politicieni chiar si atunci cand fac bine. unul din motivele mele de indoiala se leaga de propunerile lui Ioan Mang pentru sporirea eficientei "energetice" a cladirii Garnizoanei. concret, presedintele PSD Bihor este de parere ca ar trebui "comasate" in aceeasi cladire cateva institutii de cultura, niste reviste, ateliere de creatie... dupa mine, asta e dovada clara ca vicepresedintele CJ Bihor n-a inteles nimic din toata "batalia" pentru Muzeu.

da, dar iara vin si spun ca macar pesedistii se tin batosi in opozitie, nu ca altii atat de turmentati de jocul politic incat nici nu mai stiu cu cine voteaza. viceprimarul Ovidiu Muresan a avut barbatia sa spuna, in plenul Consiliului, ca proiectul mutarii Muzeului Tarii Crisurilor in Cetate nu e proiectul administratiei oradene, ci unul "personal" al primarului Ilie Bolojan. curajul asta s-ar putea sa-l coste functia, insa tocmai acest amanunt da o si mai mare valoare declaratiei. Ilie Bolojan nu iarta asemenea "ofense" si, in plus, presiunea UDMR asupra sa e destul de mare. nu se stie ce s-ar putea intampla maine? schimbarea culorilor la varful administratiei ar putea determina si o "renegociere" a pozitiei UDMR asupra chestiunii Muzeului. mai ales ca, public, la nivel oficial vreau sa spun, nu s-au facut niciun fel de declaratii pe aceasta tema. dupa cum am vazut si in cazul PSD, optiunea consilierilor se poate lesne schimba. cu atat mai mult, un eventual vot in Consiliul Judetean, poate genera surprize. acolo coalitia PNL-UDMR are painea si cutitul. mai mult, o astfel de victorie i-ar prinde tare bine presedintelui Cornel Popa, aflat de prea multa vreme intr-o pasa politica extrem de proasta, si ar putea deveni un compromis acceptabil pentru Uniune, in schimbul postului de viceprimar al Oradiei.

o, dar sa nu uit de "turmentatul" nostru. consilierul PDL Cristian Iliea e singurul reprezentant al opozitiei locale care a votat pe placul primarului, al puterii adica. de ce? un posibil raspuns s-ar putea afla in relatia, nu tocmai principiala, pe care alesul, cica, o are cu PMP. in acest caz, pozitia sa si cea a PMP Bihor se potrivesc suspect de bine. de la votul asta i s-ar putea trage consilierului si excluderea din PDL. merita? odata cu el PMP isi va pierde si unicul agent de influenta, e drept sub acoperire. asumarea acestui risc arata ori ca PMP Bihor face politica la un nivel destul de jos ori ca tine cu orice pret sa fie remarcat de primarul Ilie Bolojan si, in lipsa de alte "argumente" - politice, apeleaza la farmecele servilismului. fiindca, se stie, e genul de atitudine tare placuta inimii Jupanului.

una peste alta, eu cred ca victoria nu e decat un armistitiu care va dura cel mult cateva saptamani. esential este cine va fructifica momentul, cine va face urmatoarea miscare decisiva. eu zic ca ar fi bine ca, in interesul judetului Bihor, al culturii sale, administratia Muzeului sa fie mai agila ca in randurile trecute si sa inceapa efectiv sa se mute. cu rafturi, cu teuri, cu ceea ce "nu se vinde", cu amintirile "iepocii de aur"... treaba ei! insa sper ca, odata inceputa mutarea, lucrurile nu vor mai putea fi intoarse din drum. sase luni nu inseamna foarte mult timp, pana atunci insa se pot intampla foarte multe, dusmanii de astazi pot deveni aliatii de maine, asa ca dati-i bice!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu