luni, 28 aprilie 2014

sange pe mansete

suntem o minoritate care indragim cainii. poate suntem niste naivi care cred ca aceste animale sunt mai bune decat oamenii. da, si cainii fac victime. dar cati oameni au cazut ucisi de semenii lor? si cati caini au murit pentru oameni, aparandu-i, servindu-i sau pur si simplu fiindca "fiinta superioara" nu mai gasea loc pentru cel caruia cartile ii mai spun, ipocrit zic eu, cel mai bun prieten al omului.

dar numai omul isi ucide prietenul, cainii nu fac asta. asta e motivul pentru care, adesea, cand ii vad, prin ziare sau pe la televizor, pe Ilie Bolojan sau Liviu Andrica imi imaginez ca hainele lor impecabile sunt patate cu sange. mansetele camasilor lor scrobite sunt rosii, pana la coate, de sange nevinovat. dar pe domniile lor aceasta oribila plasmuire nu-i stanjeneste catusi de putin.

Oradea a ajuns un oras guvernat prin minciuna. azi ni se promite marea cu sarea si, pana la urma, ramanem cu cat binevoieste sa faca stapanirea. uite, de exemplu, dealul Ciuperca sau parcul Salca. ce-a ramas din grandioasele proiecte cu care se lauda, acum un an, administratia? si asta nu e tot, primarul si fidelul sau locotenent de la sefia ADP mint sau, mai precis, potrivesc realitatea dupa interesele lor. asa o fi cand te crezi seful absolut al unui oras, capeti puteri demiurgice iar realitatii nu-i ramane decat sa isi potriveasca pasul dupa tine. (?)

reprezentantii unei societati de protectie a animalelor au facut, zilele acestea, o vizita la adapostul canin gestionat de Primaria Oradiei. si ce au aflat? acolo, se munceste in ritm sustinut la eutanasirea cainilor fara stapan. halal adapost, ce te trimite la moarte! jumatate din caini au disparut deja. asta in ciuda asigurarilor venite din partea administratiei, conform carora urmau sa fie ucisi doar cainii bolnavi si aceasta numai in cazul in care numarul "chiriasilor" din adapost depaseste posibilitatile de cazare.

daca e sa luam de bune spusele activistilor pentru protectia animalelor, chiar seful adapostului i-a contrazis pe reprezentantii administratiei locale, confirmand ca "masacrul" este in toi si se desfasoara conform planificarii. surse din administratie spun chiar ca primarul Ilie Bolojan ar fi trasat ordine clare pentru reducerea la minim a cheltuielilor legate de intretinerea adapostului. asta inseamnand, de fapt, sacrificarea tuturor cainilor fara stapan, in termen de 14 zile de la internarea lor. culmea, cea mai recenta declaratie, in care se afirma textual ca animalele fara stapan din adapostul canin nu vor fi ucise, dateaza din 22.04.2014, adica tocmai din zilele in care "taierea" era in toi!

pana si procurorii constata ca administratia oradeana se comporta "inuman" cu cainii fara stapan. si totusi, Liviu Andrica, directorul APD, spune ca "nu se pune problema eutanasierii". poate e chiar sincer. fiindca modul in care sunt tratati cainii in adapostul pe care il gestioneaza nici eutanasiere nu se poate numi!

chiar si-a imaginat cineva ca Ilie Bolojan o sa dea dovada, acum, in ceasul al XII-lea, de compasiune fata de betii catei? tocmai acum, cand viata si moartea acestor animale, lipsite de aparare, e la discretia sa?! acesti doi indivizi, carora eu ma feresc sa le spun oameni, poate oameni politici li s-ar potrivi, dar asta e alta categorie de fiare, au sange inchegat pe mansete si pe la coltul unghiilor. sa nu va mirati ca, daca va vor strange vreodata mana, in jur se va lasa parca miros de moarte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu