marți, 22 aprilie 2014

"la trecutu-ti mare..."

... jalnic viitor!

n-am vrut sa stric sarbatorile nimanui. nici Invierea, nici ziua Oradiei, nici tihna mea, nici a domniilor voastre.

dar acum, ca au cam trecut toate, nu-mi pot stapani expresia unei oarecare mirari.

in cinstea eliberarii Oradiei, Consiliul Judetean Bihor a "ridicat" la rangul de cetateni de onoare ai judetului nostru patru figuri istorice ale veacului ce a trecut. indiscutabile personalitati, discutabila decizie.

titlul de cetatean de onoare "post-mortem" este, in fapt, o pervertire, un soi de deturnare a ideii de la sensul initial al acesteia. regula spune ca, la inceputuri, calitatea de cetatean de onoare venea, impreuna cu prestigiul public recunoscut celui in cauza, in viata, si cu oarece drepturi concrete, de la decoratii, la unele - modeste - avantaje materiale. din acest motiv, intr-o interpretare stricta, acordarea unui astfel de titlu cu caracter postum este un gest fara subiect, practicarea unui ritual simbolic lipsit de continut, un soi de sut in gol.

Mosoiu, Ciordas, Bolcas, Rimler... sunt beneficiarii unei distinctii care, vai!, nu-i incalzeste. va puteti imagina ce ridicole scene de panica s-ar fi petrecut in sala de sedinte a CJ Bihor daca spectrul unuia dintre acesti ilustri inaintasi ar fi venit, de dincolo, sa-si ridice personal diploma? mama, ce s-ar mai fi izmenit "eroii" zilelor noastre!

ca sa nu dea nastere unor polemici politice, pe care - iata - nici nu le pot evita!, politicienii de astazi apeleaza adeseori la astfel de solutii, bune "ca apa sfintita". ei uita ca, fara curaj, nu faci nimic, nici macr in politica. si politicienii zilelor noastre nu vor sa stie ca, daca s-ar fi comportat asemeni lor, cei pe care azi ii laudam, ar fi ramas cel mult niste ilustri anonimi.

dar, vorba aia, n-ai cu cine! administratia judetului Bihor are varsta, dar nu are vana...

avem personalitati, insa nu avem curajul sa le recunoastem. deci, e ca si cum nu le-am avea. una din dramele Romaniei zilelor noastre e aceea ca onoram si recunoastem valorile abia atunci cand nu mai sunt printre noi.

va amintiti ce cuvinte mari spunea Ion Iliescu la moartea lui Cornelui Coposu?

PS ma tem ca m-am cam grabit cu lauda picturilor (re)instalate in Sala Mare a Primariei Oradea. oare numai mie imi par "pasuniste". cel putin aceea care invoca momentul eliberarii Oradiei arata de parca ar fi fost copiata din volumul de "Povestiri istorice", o carte pentru ciclul primar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu